Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Tung premiärförlust i EM-kvalet

Cypern visade sig numret för stort för Sverige i den historiska första tävlingsmatchen. EM-kvalöppningen nere i San Marino slutade 6-1 i cypriotisk favör. - Det är förstås tråkigt att förlora, säger förbundskapten Lars Ekdahl samtidigt som han konstaterar att man föll mot ett bättre motstånd.

EM-kvalet för U19 består av många oskrivna blad. Inför premiären var det förstås svårt att veta vad som skulle vänta.

- Vi visste egentligen inget om dem, vi har inte haft möjlighet att se dem innan. De var överraskande bra, ett par klasser upp jämfört med Finland som vi mötte i december.

- Samtidigt kom vi kanske inte upp i den klass som vi kan visa. Och när man möter internationellt motstånd har man inte råd att göra sådana misstag som vi gör vid ett par tillfällen. Då straffar de oss direkt vilket man ser vid två-tre av målen.

Sverige fick annars en drömöppning när Denis Milovanovic kunde sätta det historiska första tävlingsmålet efter bara en minuts spel. Glädjen blev dock kortvarig, minuten senare hade Cypern kvitterat och till halvtidsvilan hade man gått fram till 3-1-ledning.

I andra halvlek fortsatte Cypern att spela ett väl kontrollerat försvarsspel som bjöd få tillfällen för Sverige att reducera. När cyprioterna sedan kunde utnyttja svenskt slarv i försvaret efter sex minuter och gå fram till 4-1 hade man fått matchen dit man ville. Sverige gjorde vad man kunde för att ändra matchbilden men övergången till flygande målvakt gav ingen utdelning utan istället kunde Cypern dryga ut till segersiffrorna 6-1.

Lars Ekdahl var mest nöjd med mitten av matchen.
- Efter tio minuter lyckades vi styra upp försvarsspelet bättre och det höll vi ganska bra tills vi blev tvingade att jaga mot slutet.

Ekdahl och övriga laget såg själva Kosovo-San Marino efter den egna matchen och det är nu det förstnämnda motståndet som väntar redan imorgon.

- Vi får deppa lite ikväll och sedan är det bara upp och på det igen med träning och match imorgon.

Vad ska Sverige då göra bättre på onsdagen?

- Jag vill kanske ha lite mer delaktighet i anfallsspelet. Att vi vågar lite mer, som att spela in centralt till exempel. Sedan att vi kanske balanserar laget bättre. Utmanar vi på ena kanten måste vi ha balans på den andra så att de inte straffar oss lika lätt när de vinner boll. Det här gjorde vi också bättre under mittenperioden av matchen idag.

Kosovo går mot en storseger mot San Marino i samma stund som detta skrivs. Balkanlaget lär med andra ord bli en rejäl utmaning för blågult kl 16 på onsdag. Matchen kan följas på San Marinos facebooksida och i UEFA:s livescore.