Dulvat redo för VM-kvalet

När Matija Dulvat blev förbundskapten var siktet inställt på VM-kvalet 2019. Efter långa förberedelser väntar nu Sveriges första tävlingsmatcher på två år – med målet att avancera till nästa runda.

Sverige laddar upp för VM-kvalet i Alingsås. Landslaget har sedan ankomsten genomfört fyra träningspass inför onsdagens premiär mot Armenien.

– Jag är glad att alla spelare som blev uttagna är här. Ingen har blivit skadad eller lämnat återbud. Jag har pratat med alla spelare innan vi kom hit och alla var taggade inför kvalet. Känslan i truppen är god. Jag hoppas att prestationerna går i samma mönster och att vi kvalificerar oss för nästa runda, säger Matija Dulvat.

Sedan Matija Dulvat blev förbundskapten i juni 2017 har huvudmålet hela tiden varit att förbereda sig inför VM-kvalet. Efter landskamper mot starka nationer som Frankrike och Nederländerna och en andraplats i Nordic Cup ska laget nu spela sina första tävlingsmatcher under kroatens ledning.

– Vi har provat många spelare och jag tycker att vi utvecklats mycket. När vi tränar nu vet alla spelare vad man ska göra – vi pratar samma språk och det är viktigt. Jag känner mig positiv inför matcherna och jag hoppas att vi kan lyckas med vårt mål att gå vidare till Main Round.

Har du kommit tillräckligt långt med laget för att uppnå resultat i VM-kvalet?
– I höstas vann vi en match mot Nederländerna och gav Frankrike en match i 30 minuter. Men mest av allt visade vi i Nordic Cup. Att vi kom tvåa utan att nå upp till vår högsta nivå betyder att vi vet hur vi ska spela och vinna matcher. Det är det viktigaste om man ska nå resultat.

Du har själv varit i den här situationen som spelare. Vad kommer du att säga till laget nu när mycket står på spel?
– Jag har redan sagt till dem att de inte ska bli mer upphetsade eller nervösa bara för att det är VM-kval. Spelarna måste ge 100 procent utan att tänka på matchens vikt. Mitt jobb är att ge spelarna ett lugn i huvudet. Det är normalt att det är lite anspänning inför de här matcherna, men vi ska inte ha för mycket av det.

Under onsdagen drar VM-kvalet igång. Sverige inleder Preliminary Round med att möta Armenien i Estrad Alingsås – avspark 19.00.

– Armenien är lite svåra att studera eftersom de bara spelar tävlingsmatcher. Men jag såg deras bästa klubblag möta Uddevalla i Champions League och för tre år sedan mötte de Kroatien. Jag känner till spelarna och mentaliteten. De är oberäkneliga, men väldigt bra spelare. De är små snabba och bra på att positionera sig, säger Matija Dulvat och fortsätter:

– Men de kan tappa huvudet ibland om saker inte går deras väg. Vi måste vara försiktiga eftersom de kan såra oss på kontringar och vara balanserade när vi själva anfaller. Jag hoppas att så många som möjligt kan komma och stötta oss, för enligt mig är det här den viktigaste matchen i VM-kvalet.

Not: Kan du inte se VM-kvalet på plats i Alingsås så sänds Sveriges matcher i Cmore och du kan även följa vår livescore.

Marcus Heed