Link

2-2 mot Island

En isländsk kalldusch i inledningen, och en på tilläggstid. Sverige som kommit igen och presterat fint fick nöja sig med 2-2 (0-1) i januariturnéns avslutande match.

Resultatet sved för Sverige. Insatsen var bra, mycket bättre än mot Finland senast, och man vände 0-1 till 2-1 i den andra halvleken och hade till synes full kontroll på matchen. En sen isländsk kvittering lurade dock Sverige på segern.

- Det var snöpligt men så är det ibland, konstaterade Melker Hallberg som tyckte att insatsen annars varit "helt okej" från svenskt håll.

Stora (40.000 i kapacitet), nyrenoverade Khalifastadion var spelplatsen för mötet med många igenkännanden. Två nordiskbaserade trupper med spelare som i många fall spelat med och mot varandra i olika sammanhang. Och med förre svenske förbundskaptenen vid rodret för Island därtill.

Sverige har i veckan sänt hem skadade Tibbling och Augustinsson och mot Island kom man med en startelva med tio nya namn jämfört med matchen mot Finland - endast Joel Andersson fanns kvar. I startelvan mönstrade Janne Andersson tre rena debutanter, Oscar Linnér i målet och ytterfältarna Tekie och Levi.

Linnér fick dock ingen angenäm start på A-landslagskarriären. Efter bara någon minut tvingades han vittja nätet sedan Ottar Karlsson (ex-TFF och numera Mjällby) hittat rätt med ett fint distansavslut och Island var i ledning.

Sverige var nära utjämning efter sin första hörna. En isländsk nickskarv var på väg i eget mål men Sævarsson räddade på mållinjen. I mitten av halvleken var Island nära att utöka, först fick Norrköpings Þórarinsson till ett avslut som Linnér med möda styrde till hörna. På den nickade tidigare målskytten Karlsson tätt utanför i ett ypperligt läge.

Island hade överlag lättare att komma till farliga lägen med sitt direkta raka spel mot ett Sverige som ändå hade det större bollinnehavet. Men Island var väl samlat och kunde hålla Sverige stången effektivt - ett Sverige som hade bättre tempo i passningsspelet än mot Finland senast.

Den nyckel Sverige saknade för att dyrka upp det isländska låset verkade ha hittats i halvtidsvilan för klockan hann knappt ticka minuten innan Tekie hjälpt Thern till ett läge på högerkanten att få utrymme att spela in till Viktor Gyökeres. BP-fostrade Brighton-anfallaren stod på rätt plats och kunde trycka in kvitteringen till 1-1.

Sverige fick övertaget med ett varierat anfallsspel med bredd. Och helt plötsligt vaskade Sverige fram de bästa avslutsmöjligheterna.

Efter 64 minuter gick Tesfaldet Tekie ut efter en eminent debut - ÖFK-spelaren hade regisserat mycket i den svenska offensiven. Alexander Fransson som löste av blev lycklig redan efter en av sina första bollkontakter när han friställde Simon Thern som placerade in Sveriges 2-1-mål. Vid det här laget såg Island tröttkört ut medan Sveriges energi var konstant.

Segern såg ut att vara i hamn när Island på tilläggstid kvitterade till 2-2.

- Jag tycker vi, precis som mot Finland, var lite sökande i första halvlek. Hotade inte riktigt. Men sen gör vi det mycket bättre i andra halvlek, spelar bra fotboll och gör mål. Det är bra som helhet och ett bra resultat som vi tyvärr inte lyckas förvalta till slut, konstaterade Janne Andersson som tar med sig många positiva besked inför framtiden trots en poäng endast från januariresan.

De två matcherna på januariturnén var de enda matcher av träningskaraktär som Janne Anderssons manskap får 2019. Nu väntar idel tävlingsmatcher, härnäst gäller det EM-kvalöppning mot Rumänien (hemma 23 mars) och Norge (borta 26 mars).

Nationella partners