1-0 i Marbella mot Ryssland

U23-landslaget avslutade en veckas läger i Marbella med landskamp mot Rysslands A-landslag. Nellie Karlsson gjorde matchens enda mål några minuter från slutet och Sverige avgick därmed med segern.
- Vi tog tag i matchen från start och vi gjorde insatsen bara bättre och bättre under matchens gång. Jag kan inte åka hem allt annat än nöjd, berömmer förbundskapten Ulf Kristiansson.

Bilden: Filippa Angeldal bar kaptensbindeln i årets första U23-kamp.

Sverige åkte till Marbella, Spanien, på ett veckolångt läger som avslutades med dagens träningsmatch mot Ryssland.

Sverige kopplade greppet om matchen direkt och skapade flertalet lägen. Närmast mål i första halvlek kom Rebecka Blomqvist som hade ett friläge, men 0-0 stod sig halvleken ut.

– Det är en match där vi förde spelet hela matchen. Ryssland försvarade kompakt och lågt samtidigt som de försökte kontra på oss, men vi tog tag i matchen redan från matchminut ett. Vi spelade metodiskt i anfallsspelet och gjorde småkorrigeringar som gjorde oss bättre och bättre under matchens gång, säger förbundskapten Ulf Kristiansson.

I andra halvlek fortsatte Sverige att trycka på och skapa chanser. Till slut kom utdelningen. Med endast sex minuter kvar att spela kunde Nellie Karlsson få in 1-0 efter en frispark från vänsterkanten av Lotta Ökvist. Mittbacken Karlssons första mål i U23-sammanhang.

Ryssland var inte ofarliga och var ytterst nära att kvittera direkt efter ledningsmålet genom ett skott från sidan. Jennifer Falk i målet stod då för en jätteräddning. Kort efteråt var istället Sverige nära att öka på sin ledning då Pauline Hammarlund kom fri, men bollen ville inte in.

Matchen slutade därmed med en härlig blågul seger med uddamålet 1-0.

– Vi gjorde en väldigt bra prestation mot Ryssland. Vi kunde kanske ha skapat lite mer tryck på dem med tanke på vårt stora bollinnehav och vara tyngre vid deras straffområde. Där har vi utvecklingspotential. Annars tränar vi på bra och målinriktat. Ledarna jobbar på stenhårt och prestigelöst och allt håller en hög klass på det vi gör. Jag kan inte åka hem annat än nöjd. Det är jättekul att vi får den här utökade möjligheten med vår verksamhet. Samtliga spelare och ledare jobbade jättehårt för att vi kunde göra ett bra resultat och en bra prestation, säger Ulf Kristiansson.

Om ganska exakt en månad väntar fler utvecklande matcher mot toppmotstånd, i La Manga den gången.

Sveriges startelva: 1 Jennifer Falk - 2 Ronja Aronsson, 14 Josefine Rybrink, 4 Nellie Karlsson, 5 Lotta Ökvist - 8 Filippa Angeldal [K], 6 Julia Karlernäs - 11 Tove Almqvist, 10 Loreta Kullashi, 17 Johanna Rytting Kaneryd - 9 Rebecka Blomqvist.

Johan Velagic

Nationella partners