Thylin: "Länge sedan en landskamp mot Norge var så intressant"

Lars Lagerbäck mot Janne Andersson, strategernas kamp före matchen och från sidlinjen. Men till slut är det på den dåliga planen som matchen avgörs och jag tror att Sverige har tillräckligt bra spelare för att ta poäng på Ullevål.
Jag litar på Sebastian Larsson.

Sebastians rutin, attityd och enorma arbetskapacitet är ovärderlig.

Stefan Thylin

Victor Nilsson Lindelöf har blivit pappa – grattis! – och Pontus Jansson, Emil Forsberg, Mikael Lustig och Jakob Johansson är skadade. Då kanske vi ska tala om de spelare som är tillgängliga, de som kan spela mot Norge i kväll.

Vi kan tala om Kristoffer Olsson och Robin Quaison, som satte sin prägel på matchen mot Rumänien; Kristoffer med sina känsliga fötter och sin speluppfattning, Robin med sina vägvinnande löpningar och distinkta agerande i avgörande situationer.

Vi kan tala om Emil Krafth och Filip Helander, två relativt oerfarna landslagsspelare, som löste sina defensiva uppgifter på ett utmärkt sätt.

Vi kan också tala om centrallinjen Robin Olsen-Andreas Granqvist-Sebastian Larsson-Marcus Berg, en kvartett som inte kommer att darra på Ullevål. Sebastians rutin, attityd och enorma arbetskapacitet är ovärderlig. Marcus är inte längre en skyttekung, men han jobbar osjälviskt för laget och skapar möjligheter för andra spelare.

I skrivande stund vet jag inte vilken startelva Janne Andersson väljer. Om Albin Ekdal är spelklar kan mittfältet se ut så här: Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson och Viktor Claesson. Utan Albin: Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson och Ken Sema/Sam Larsson.

Sveriges första fotbollslandskamp spelades den 12 juli 1908 på en arena med det modesta namnet Idrottsplatsen i Göteborg. Motståndare: Norge. Resultat: 11-3. Erik Börjesson gjorde fem mål, Erik Bergström fyra och Karl "Köping" Gustafsson två.

Jag kan ha fel, men jag tror inte att Sverige gör elva mål på Ullevål. Det räcker kanske med ett?

Det var under alla förhållanden länge sedan en landskamp mellan Norge och Sverige var så intressant, så kittlande, så taktiskt utmanande.
Det är ju en kamp mellan två framgångsrika svenska ledare. Janne Andersson är en aning mer temperamentsfull än Lars Lagerbäck, om jag uttrycker mig försiktigt, men de har i stort sett samma fotbollsfilosofi och syn på ledarskap.

Två pragmatiska förbundskaptener, som kan organisera sina lag så att spelarna känner sig trygga.
Några ledord: lojalitet, hårt arbete, tydlighet, kontinuitet, koncentration på nästa uppgift, utnyttja de tillgängliga spelarna på bästa sätt.

Tråkigt? Nej, i dessa tider som präglas av stjärndyrkan, egoism och flummiga visioner är det befriande att studera Janne Andersson och Lasse Lagerbäck. Tycker jag.

Norge hade ett lysande resultat inom räckhåll i kvalpremiären borta mot Spanien, men ett misstag av målvakten Rune Jarstein som fällde den frispelade Morata, blev avgörande. Sergio Ramos chippade in straffen, 2-1 till storfavoriterna.

Nu kommer Norge att bäras fram av ett utsålt Ullevål och alla norrmän hoppas och tror att Bournemouths anfallare Joshua King, eller den 195 cm långe Björn Johnsen, eller Tarik Elyounoussi, ska skapa problem för det svenska försvaret.

Den gamle publikfavoriten Jahn Ivar "Mini" Jakobsen tror att Norge har stora chanser att vinna:
- Sverige har ingen spelare som Norge behöver frukta, säger han till Verdens Gang.

Han är imponerad av Lars Lagerbäcks ledarskap:
- Vi spelar enkel fotboll och Lagerbäck har fått spelarna och laget att inse vilka de är. Vi måste sluta att uppfinna krutet igen, vilket vi försökte i flera perioder.

Jag tror inte att Lasse eller Janne kan överraska varandra, eftersom de känner varandra så väl. Den här matchen handlar inte om överraskningar, utan om spelintelligens och noggrannhet.

Kanske också om två enastående begåvningar: Alexander Isak och Martin Ödegård.

Isak hoppade in i slutminuterna, vände bort halva Rumänien och var bara några centimeter från att göra sitt första landslagsmål.
- Han visade vilken fin touch han har. Han bara flyter fram. Han går en fantastisk framtid till mötes, sa Andreas Granqvist.

Ödegaard vara bara 15 år när han debuterade i landslaget och värvades av Real Madrid en kort tid därefter. Nu är han utlånad till Vitesse i Eeredivisie.
- Han har en teknik som är i yppersta världsklass. Han har växt till sig fysiskt, hans spelförståelse har förbättrats. Han är på väg att bli en riktigt, riktigt bra fotbollsspelare, sa Lasse Lagerbäck i en DN-intervju förra veckan.

EM-kvalet kommer naturligtvis inte att avgöras denna tisdagskväll i Oslo, men om Sverige får med sig en poäng kan Janne Andersson se fram emot fortsättningen med en pragmatisk optimism.

Till sist: Bättre och för all del sämre spelare än Emil Forsberg har blivit utbytta och besvikna. Det är inget konstigt. Janne Andersson behöver inte förklara sina beslut för agenter och han har ingen anledning att be spelare om ursäkt. Det är han som bestämmer. Det är han som är förbundskapten. En mycket bra förbundskapten.

Stefan Thylin

Nationella partners