Link

Inledande förlust mot Frankrike

P17-landslaget förlorade den inledande matchen i EM-kvalets Elite Round. Frankrike var numret för stort och besegrade Sverige med 2-0.
– Det blev en väldigt speciell match när de fick sin utvisning så tidigt i andra halvlek. För i första halvlek hade vi problem med vår speluppbyggnad medan vi i andra var det laget som styrde anfallsspelet, säger P02-förbundskaptenen Christofer Augustsson.

Bilden: Noah Eile spelade hela matchen för Sverige.

Sverige fick en riktig mardrömsstart på matchen. Redan i den fjärde minuten skickade Amadou Traore Frankrike upp i ledningen till 1-0.

Frankrike var sedan nära att öka på sin ledning efter halvtimmens spel. Sverige tappade boll i känsligt läge och Teo Zidane testade lyckan. I målet stod Oliver Dovin i vägen och kunde rädda. Halvtidsresultatet var därmed alltjämt 1-0 till Frankrike.

– Vi hade det svårt med vår speluppbyggnad i första halvleken där vi inte riktigt lyckades ta oss förbi deras press och de kunde erövra bollen flera gånger, säger Christofer Augustsson.

Andra halvlek startade Sverige piggt och skapade en dubbelhörna. På den andra hörnan åkte Sverige på en kontring där Frankrike ställde om blixtsnabbt och Teo Zidane fick ett jätteläge, men skottet gick utanför.

Minuten senare åkte fransmännen på ett rött kort. Enzo Millot gjorde en jättesatsning mot William Milovanovic och visades ut direkt.

– Vi behöll balansen i laget även efter utvisningen. I och med att de backade hem och blev låga var det vi som kontrollerade anfallsspelet medan de försvarade sig. Tyvärr hade vi lite för få avslut sett till hur mycket boll vi hade, säger Christofer Augustsson.

Med en man mer på plan ökade Sverige trycket mot det franska målet i jakt på en kvittering. I den 69:e minuten kom den bästa chansen. Efter en fin upprullning spelade Isak Jansson fram Tim Prica till ett bra läge inne i straffområdet. Skottet gick dock över.

Kort efteråt testade Prica ett distansskott som gick strax utanför. Istället skulle Frankrike näta. Oliver Dovin gjorde ner Brandon Soppy och domaren pekade på straffpunkten. Kapten Lucien Agoume var kylig och lade in straffen mitt i mål till 2-0 med tio minuter kvar att spela.

Sverige jagade på och i matchens sista minut av ordinarie tid var det ytterst nära. Yttern Oscar Uddenäs sköt, men skottet tog i insidan stolpen och ut. Frankrike höll undan och vann matchen med 2-0.

– Det blev en väldigt speciell match när de fick sin utvisning så tidigt i andra halvlek. För i första halvlek hade vi som sagt problem med vår speluppbyggnad medan vi i andra var det laget som styrde anfallsspelet. Vi hade två jättechanser där vi behöver göra mål när det är ett så duktigt lag vi spelar mot, säger Augustsson.

Härnäst väntar den andra kvalmatchen på fredag mot Slovakien som senare i dag spelar mot Serbien. Därefter avslutar Sverige kvalet måndagen 1 april mot värdlandet Serbien.

– Nu ska vi stänga matchen mot Frankrike i kväll. I morgon börjar sedan förberedelserna och uppladdningen inför fredagens match mot Slovakien. Vi kör ett återhämtande pass med något taktiskt inslag redan där. På torsdag kör vi en sista träning innan det är dags för match igen, säger Augustsson.

Nationella partners