Link

0-0 i EM-kvalet mot Slovakien

P02-landslaget inkasserade sin första poäng i Elite Round. Detta efter en mållös tillställning mot Slovakien. Nu återstår endast den tredje och sista matchen mot värdnationen Serbien på måndag.
– Jag är väldigt imponerad över arbetsinsatsen där vi till stor del av matchen får ägna oss till försvarsspel. Hela laget jobbade jättehårt för att hålla det kompakt, säger P02-förbundskaptenen Christofer Augustsson.

Det var Sverige och Sebastian Nanasi som skapade matchens första chans. Anfallaren avancerade med bollen och drog iväg ett skott utifrån som den slovakiske målvakten släppte en liten retur på, men snabbt fångade upp igen.

Annars var det en jämn första halvlek där Slovakien hade mest boll, men som inte skapade några direkta farligheter.

– Totalt sett var det Slovakien som kontrollerade anfallsspelet i första halvlek medan vi fick försvara oss. Vi hade några anfall med kontrollerad speluppbyggnad, fler än i andra halvlek i alla fall där vi i princip fick spela försvarsspel hela tiden. Samtidigt gjorde vi det väldigt bra. De kom med en del avslut, men de kommer till avslut i de zonerna där sannolikheten till mål är låg. Vi höll de utanför oss och sen gjorde Oliver (Nnonyelu Dovin) i målet några bra räddningar i andra halvlek, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Även i andra halvlek var det Sverige som hade första läget. På ett inlägg från en kantfrispark var det Totte Holmqvist som nådde högst, men nicken gick en bit över. Därefter var det mest Slovakien resten av matchen.

Slovakerna ägde bollen, men hade precis som i första halvlek svårt att komma till lägen. Efter ungefär en timmes spel hade de först ett lurigt skott från sidan. Och ytterligare någon minut senare uppstod en målchans inne i straffområdet. Båda gångerna var Oliver Nnonyelu Dovin i vägen och gjorde bra räddningar.

I slutet av matchen tryckte Slovakien på ytterligare och kom till bra chanser, men än en gång var Nnonyelu Dovin välplacerad och kunde avvärja med viktiga räddningar.

Sverige å sin sida hade en del kontringar, men skärpan var inte riktigt där i dag. Matchen slutade mållöst och lagen delade på poängen.

– Jag är väldigt imponerad över arbetsinsatsen där vi till stor del av matchen får ägna oss till försvarsspel. Hela laget jobbade jättehårt för att hålla det kompakt. Sen önskar jag att vi kanske kan utnyttja våra kontringar lite bättre och hota Slovakien mer än vad vi gör, säger Christofer Augustsson.

Efter 0-2 mot Frankrike och 0-0 mot Slovakien står Sverige på en poäng inför den sista matchen mot Serbien. Ett Serbien som senare under fredagen spelar mot Frankrike. Än så länge lever gruppen i allra högsta grad.

– Redan nu i omklädningsrummet efter matchen har vi pratat om att stänga matchen mot Slovakien i kväll samtidigt som förberedelserna till matchen mot Serbien parallellt. Det närmsta gäller det att sköta kosten och sömnen, det kan spelarna ansvara över själva. Det gäller att fylla på med mycket bra mat som ger energi och sova ut. Allt för så bra återhämtning som möjligt, säger Augustsson.

Gruppsegraren samt de sju bästa tvåorna (av åtta) går till EM-slutspelet på Irland 3-19 maj.

Sveriges startelva mot Slovakien. Foto: SvFF.

Sveriges startelva: 1 Oliver Dovin – 19 Ali Hussein, 3 Noah Elie, 16 Taulant Peci, 15 Totte Holmkvist – 11 Isak Jansson, 7 Melker Roslin, 14 Aleksander Nilsson (K) – 8 Tim Prica, 18 Sebastian Nanasi, 20 Oscar Uddenäs.

Ersättare: 12 Victor Stulić – 2 Viktor Widell, 4 Melvin Bälter, 5 Niclas Bergmark, 6 Dennis Collander, 9 Karl Landsten, 10 William Milovanović, 13 David Gunnarsson, 17 Armin Gigović.

Nationella partners