Link

Dovin tillbaka mellan stolparna

Efter 0-2-förlusten mot Frankrike spelar P02-landslaget i dag fredag sin andra match i Elite Round. Slovakien står för motståndet för Sverige och målvakten Oliver Dovin som är tillbaka i blågult efter ett halvårs frånvaro.
– Det är fantastiskt att vara tillbaka i landslaget med grabbarna igen efter ett halvår. Jag är alltid trygg när jag står i landslaget. Jag vet om att mina lagkompisar alltid gör allt för att skydda målet, säger Oliver Dovin.

Det var i en träningslandskamp mot Slovakien i september i fjol som Oliver Dovin skadade sig. En skada som höll den unge målvakten borta från spel i fyra månader vilket betydde att han missade EM-kval 1.

– Det är jättejobbigt att vakna upp på morgonen och inte kunna göra det man älskar. Att vara kvar i gymmet på träningsanläggningen och köra rehab när man ser alla andra gå ut på plan och spela fotboll är tufft. Att inte få följa med ut på plan gör ont, det är aldrig kul. Du får bara kämpa på och hålla huvudet högt, men det är inte alltid så lätt, säger Oliver.

När sedan 16 väl kom tillbaka började han direkt träna med Hammarbys A-lag och följde även med på deras träningsläger i Turkiet under försäsongen.

– Som målvakt märker du av skotten. Spelarna i a-laget skjuter hårdare och är mer precisa. De kommer även till avslut mycket snabbare så det gäller att vara förbered hela tiden för att det kan komma skott från ingenstans, säger Dovin.

Strax innan skadan blev målvakten uppflyttad till A-laget och skrev på ett kontrakt över säsongen 2021.

– Det kändes fantastiskt bra. Jag har alltid hållit på Hammarby sedan jag var liten. Jag har spelat i klubben sen jag var tolv år och har alltid haft som mål att skriva ett a-lagskontrakt med Hammarby. Det var jätteskönt att de ville göra det, säger Oliver som kom till Hammarby redan som tolvåring från Enskede IK.

– Hammarby betyder jättemycket för mig och har en stor plats i mitt hjärta. Jag är uppväxt på Söder och när jag var 7-8 år tog min mamma och mormor med mig på min första Hammarbymatch. Sedan dess har det varit mitt lag. Hammarby har alltid behandlat mig på ett bra sätt och jag är jättetacksam för det, säger Dovin.

Han inledde fjolåret i Hammarbys P17-lag där han spelade under vårsäsongen innan han blev uppflyttad till P19-laget efter sommaren. Där han hann spela tre matcher i slutspelsserien innan skadan kom.

Även om säsongen fick ett tråkigt slut personligen kunde det knappast ha slutat bättre för akademin. Hammarby tog SM-guld i både P16 och P19-klassen. Klubben vann dessutom och U21-serien.

– Vi hade ett fantastiskt år 2018. Våra tränare Stefan Olsson och Lukas Syberyjski gjorde ett jättebra jobb och även vår nya cheftränare Martin Sundgren ändrade om lite och tog in bra spelare så att vi hade starka trupper. Tyvärr var jag ju skadad i slutet på säsongen när allting avgjordes så jag själv var inte med ute på planen när det blev guld, säger Dovin.

Precis som i landslaget är konkurrensen mellan stolparna benhård även i Hammarby. Utöver Nnonyelu Dovin finns även Amar Dzevlan som har spelat en landskamp med P03-landslaget samt Edrisa Bojang som har varit med på P01-landslagsläger och även suttit med på bänken i Allsvenskan.

– Vi har jättebra målvakter i akademin. Både Amar (Dzevlan) och Edrisa (Bojang) gjorde det jättebra förra året. Det är tuff konkurrens, du måste prestera varje träning för att få spela. Mitt mål är alltid att vara nummer ett, men då krävs det hårt arbete.

Har du någon målvakt som du ser upp till och försöker efterlikna?
- Marc André Ter Stegen i Barcelona är min favorit. Jag ser upp till honom och försöker lära mig genom att se hur han spelar. Både med fötterna och hans räddningar.

Just nu befinner sig Oliver i Serbien och Belgrad där P17-landslaget är mitt uppe i det avgörande EM-kvalet Elite Round. I tisdags föll Sverige i sin öppningsmatch mot Frankrike med 0-2.

– Frankrike var riktigt bra. Tyvärr gjorde de sitt första mål redan efter tre minuter och efter det låg de lågt med laget. Det var svårt att komma till chanser, vi kom ingenstans i första halvlek. När de fick sitt röda kort i början av andra halvlek lät de oss ha bollen samtidigt som de gjorde det riktigt bra i försvarsspelet. Vi fick några chanser, men lyckades tyvärr inte göra mål på dem. Sen gjorde de mål på straff istället och då blev det svårt för oss. De var riktigt skickliga med bollen och att ligga rätt i försvaret.

Kan du ta oss igenom straffsituationen?
– Jag fick ett lite löst tillbakaspel och försökte komma först till bollen. Jag insåg att jag inte skulle hinna först och stannade därför upp och försökte istället följa deras spelare som sprang in i mig så blev det som att jag fällde honom. Han gjorde det bra.

Hur går tankarna som målvakt när själva straffen ska slås?
– Jag brukar alltid få en känsla vart han ska skjuta straffen. Jag försökte vänta ut honom innan jag slängde mig till mitt vänster och han sköt bollen i mitten. Det kändes som att jag var nära att nå den, men den gick in.

Matchen var stockholmarens första landskamp sedan den där träningslandskampen mot Slovakien för ett halvår sedan.

– Jag var inte säker på om jag skulle bli kallad med tanke på att jag har varit skadad. Det var skönt att bli uttagen efter all rehab jag har gjort och det är fantastiskt att vara tillbaka i landslaget med grabbarna igen efter ett halvår. Jag är alltid trygg när jag står i landslaget. Jag vet om att mina lagkompisar alltid gör allt för att skydda målet. Även om vi mötte ett väldigt tufft motstånd och förlorade mot Frankrike fanns det positiva saker vi tog med oss från den matchen.

Nu återstår det två matcher i Elite Round. Först mot just Slovakien i dag fredag samt en avslutande match mot värdarna Serbien på måndag.

– Vi har fortfarande allt i egna händer. Alla är taggade på att försöka vinna de här två matcherna som återstår. Det är inga lätta matcher, men gör vi jobbet och har lite tur med oss tror jag definitivt att vi går vidare.

Vad tror du blir viktigt i dagens match mot Slovakien?
– Att inte släppa in det första målet, inget tidigt baklängesmål som mot Frankrike. Att vi är kompakta och se hur de spelar i början av matchen. Att inte släppa till några dumma målchanser och sen att vi gör det första målet. Vi måste vara noga i allting vi gör.

Slovakien-Sverige har avspark fredag 29 mars kl 12.00 och streamas live på mycujoo.tv. Matchen kan även följas i Uefas livescore.
Den svenska startelvan offentliggörs 75 minuter före avspark.