Link

Nystart för Nilssons U21-landslag

U21-landslaget startar om med en ny årskull, födda 1998 och senare, som i höst inleder kvalet till EM-slutspelet i Ungern och Slovenien 2021. Roland Nilsson har nu presenterat den första truppen som reser till läger i Marbella där matcher väntar mot Ryssland 22 mars och Skottland 25 mars.

När Roland Nilsson inledde sin bana som U21-förbundskapten 2017 fick han starta i skarpt läge med EM-kvalstart utan träningslandskamper. Den här gången har han ett halvår och fyra landskamper på sig att bygga sitt nya lag.

– Den gången var det bara samla truppen, tre träningar och sedan kvalmatch. Det gick bra, men samtidigt så är det väl kanske inte den öppning man önskar sig. Nu har vi fyra matcher där vi kan titta lite mer på spelare, jobba med vårt spelsätt och få lite lugn och ro innan det väl drar ihop sig mot Irland i september, säger Nilsson.

I den nu aktuella truppen finns en handfull spelare som spelat U21-landskamper tidigare där Joel Asoro, Pontus Dahlberg och Mattias Svanberg är de som figurerat flitigast. Glädjande att notera är att Udineses Svante Ingelsson, som skadade knät under förra kvalperioden, är tillbaka.

– I förra kullen var det väl åtta-nio spelare kvar från tidigare kval, när vi börjar om den här gången är det i princip fyra. Det är en skillnad, vilket gör att de träningslandskamper vi har kommer att vara väldigt viktiga för oss.

– Vi har tittat på väldigt många spelare där vi får bedöma hur mycket speltid de har och på vilken nivå. Spelarna ute i Europa är mitt i säsong medan de allsvenskan är i starten av sin säsong, den skillnaden gör att det är lite svårare att värdera form inför de matcher som väntar nu.

I truppen hittar vi också Viktor Gyökeres, som visade framfötterna under A-landslagets januarimatcher, men som inte spelat i U21-tidigare. Av övriga har både Dahlberg (januariturné) och Svanberg (Nations League) figurerat i Janne Anderssons A-trupper.

Viktor Gyökeres debuterade i A-landslaget under januariturnén, men har ännu inte debuterat i U21.

Intressant ny U21-bekantskap är också Emil Hansson, utlånad från Feyenoord till RKC Waalwijk, som spelat pojklandskamper för Sverige men som under senare år övervägt att representera Norge. Men kommer han alltså att iklädda sig blågul dress.
Alexander Isak kunde naturligtvis ha figurerat i Nilssons trupp, men är uttagen i A-truppen till EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Norge.

Roland Nilsson var tidigare pojkförbundskapten och är väl bekant med de årskullar som nu har växt till sig och nått U21-ålder.

– Det är väldigt kul att få träffa de spelarna igen och framför allt också att träffa nya spelare som har tagit stora kliv i sin utveckling under de här åren. Det är spännande och inspirerande.

Sedan EM-kvalet lottades i december har UEFA:s Exekutivkommitté vid möte den 6 februari beslutat att utöka EM-slutspelet 2021 i Ungern/Slovenien till 16 lag. Det betyder att alla gruppettor och den bästa av nio grupptvåor går direkt till slutspel, övriga åtta tvåor gör upp om resterande fyra platser i playoff. Sverige är inlottat i grupp 1 med Italien, Island, Irland, Armenien och Luxemburg och inleder med hemmamatch mot Irland i Kalmar den 10 september.

– I samband med lottningen såg det väldigt svårt ut, att man i stort sett var tvungen att vinna gruppen, nu är chanserna att gå till slutspel betydligt större. Jag tycker att det är ett bra beslut man har tagit i den frågan.

För den nu uttagna truppen väntar alltså närmast läger i Marbella med matcher mot Ryssland 22 mars och Skottland 25 mars.

– Det blir en intensiv vecka. Vi ska inte bara jobba med vårt spelsätt utan också hur vi ska ha det i gruppen framöver och hur vi ska tänka vid de tillfällen vi har att samlas med landslaget. Det blir en hel del att jobba med både på och utanför planen.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo