Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

3-3 i makalöst derby på Ullevål

Sverige vände 0-2 till segerläge efter en makalös återhämtning men fick nöja sig med 3-3 på Ullevål.
- Det känns som en förlust, vi var mycket bättre, tyckte svenske tvåmålsskytten Robin Quaison som var en av matchens stora förgrundsgestalter i en episk drabbning.

Inget gästande lag har gått segrande från Ullevål sedan Tyskland 2016. Att det skulle bli en vansklig uppgift var Sverige förberett på.

Att det skulle bli så underhållande och böljande i det nordiska derbyt var publiken kanske inte förberedda på. Det var inte försiktigt eller dröjande utan det var två lag som vågade och försökte spela sig fram trots ett svårnavigerat underlag.

- Det är "surt som fan", säger Janne Andersson med lite distans efter slutsignalen. Sverige hade vänt ett 0-2-underläge, trots bra intentioner, till 3-2 och segerläge i en andra halvlek där Sverige hade stor bollkontroll.

- Det var väldigt mycket öppna landskap och ingen match som jag trott. Vi ska ju kontrollera efter 2-0 men sedan får Sverige grepp på det, vi tappar fokus. Det blev en kamp rakt igenom, säger Lars Lagerbäck, som bara kunde konstatera att det blev en märklig match.

Redan i första minuten höll Sverige på att sätta Robin Quaison i ett gyllene läge men Norge var först med det riktigt heta läget i minut 15. Selnæs kurvade inlägget från vänster och Joshua King dök perfekt i det mellanrum som han själv skapat men fick se nicken gå ribba och ut.

Kings fina chans blev startskottet - på en svensk återkomst. Söte bror tog för sig allt mer och ett avslut av Claesson, och ett närapå fritt läge för Sebastian Larsson följdes av en farlig avslutning av Quaison.

Men i den 41:a minuten replikerade Norge. I en massiv attack med mycket folk i straffområdet kunde Bjørn Johnsen slå in 1-0, i en i efterhand konstaterad offside-position förvisso. Men i avsaknad av VAR var målet bara ett faktum att konstatera.

Resultatet var kanske inte det Sverige önskade i paus men prestationen i första halvlek var av god klass. Det skapades på ett förtjänstfullt sätt men kvittensen för jobbet väntade man fortfarande på. 

Sverige trummade på i andra halvlek för en ändring av tillståndet men straffades i 59:e minuten när Norge effektfullt kontrade och King kunde nicka in 2-0.

I 63:e minuten prickar Albin Ekdal stolpen i ett svenskt reduceringsförsök efter fint förarbete men skadade sig samtidigt och tvingades lämna planen. För att uttrycka det försiktigt så var inte marginalerna på svensk sida den här kvällen.

Sverige fick sin reducering efter en straffretur och fortsatte att söka kvitteringen. Alexander Isak nyinbytt var nära och till slut kom betalningen när Robin Quaison prickade rätt på Viktor Claessons eminenta servering i 86:e. 

Det var ett bra resultat efter omständigheterna men bra kan bli bättre. Så när Claesson repriserade det hela på utjämningstid till Quaison var den blågula lyckan fullständig - 3-2 till Sverige.

Men slanten vände igen. I den sista tilläggsminuten blir en norsk hörna det sista som ska ske och alla flockas i det svenska målområdet. 3-3 kommer in i det svenska målet i det allra sista som sker.

- Det är bland det bästa och det sämsta jag varit med om, försökte Janne Andersson summera intrycken.

- Det är många känslor på en gång. Men det känns som att vi är det starkare laget. Sett till matchen tycker jag vi ska vinna, säger Viktor Claesson som också konstaterade att Norges första mål var klar offside.

- Det var inte vår dag helt enkelt.

Norge under Lagerbäcks ledning var obesegrat på Ullevål, och det består. Men Sverige mäktade med att göra lika många mål i en match som de tidigare motståndarna mäktat med totalt.

En poäng på bortaplan är aldrig fel i ett EM-kval. När en turbulent upplevelse med underläge som vänts och rättmätig seger som gått om miste summeras så finns det mycket positivt att ta med för det svenska landslaget. Inte minst det faktum att "nya" spelare som Olsson, Helander, Krafth, Quaison och Isak visat högsta potential i tävlingsmatcher på den här nivån, segermatchen mot Rumänien inräknat.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo