Link

Josefin inför årets första landskamp

Josefin Harrysson hade en händelserik höst i fjol. Inom loppet av elva dagar debuterade vänsterbacken både i blågult och i Damallsvenskan. Nu befinner hon sig i La Manga med F19-landslaget för genrep inför Elite Round.
– Hösten var väldigt rolig. Bara att få ta på sig den gula landslagströjan var stort. Det var en rolig uppgift och jag kände mig väldigt stolt, säger Josefin.

Bilden: Josefin tillsammans med Linn Bogren i samband med höstens EM-kvalmatch mot Kazakstan.

Som sexåring började Josefin Harrysson spela fotboll hemma i moderklubben IF Lödde. När hon var tolv år bytte hon sedan till Borgeby FK där hon nådde A-laget redan som 14-åring och gjorde tre säsonger i division 1.

Jag är glad varje gång jag blir kallad och känner att jag utvecklas varje dag.

Josefin Harrysson

 

– Jag var ganska ung, men jag hade en tränare som trodde på mig. Det var väldigt kul att komma upp till seniorfotbollen så tidigt och möta vuxna spelare. Det var stor skillnad för helt plötsligt hade jag lagkompisar som var dubbelt så gamla som jag. Fotbollsmässigt var du tvungen att tänka snabbare. Så det var en förändring både socialt och ute på plan, säger Josefin Harrysson.

Totalt blev det 36 matcher och fyra mål i division 1 för vänsterbacken. Inför säsongen 2017 anslöt hon sedan till FC Rosengård och klubbens F19-lag.

– Det var en stor förändring att gå från Borgeby till Rosengård där allt var så himla professionellt. Det är väldigt duktiga spelare i Rosengård som är seriösa och försöker hela tiden prestera sitt bästa, säger Josefin Harrysson.

Under hösten i fjol hade 18-åringen ett par hektiska dagar. Först gjorde hon sin landslagsdebut för F18-landslaget i EM-kval 1. Endast elva dagar senare debuterade hon även i Damallsvenskan.

– Hösten var väldigt roligt. Att få debutera i landslaget och spela EM-kval var jättekul. Bara att få ta på sig den gula landslagströjan var stort. Det var en rolig uppgift och jag kände mig väldigt stolt. Ganska direkt efter kvalet fick jag debutera mot Hammarby i Damallsvenskan. Det var också väldigt stort och ett steg på vägen. Det motiverar en att kämpa på ännu mer, säger Josefine Harrysson.

Hur var det att debutera i Damallsvenskan?
– Jag har suttit med på bänken tidigare och har då alltid hoppats på att få min chans. Till slut kom den och då gäller det att ta den. Jag hade mycket speltid i benen från EM-kvalet vilket var skönt. Samtidigt blev det som ett kvitto på att jag har kommit en bit i min utveckling. Nu ska jag jobba vidare för att få fler inhopp och sen även ta en startplats, säger Harrysson.

Var det nervöst?
– Det är klart! Men du är ändå van vid att spela fotboll. Jag har spelat fotboll hela mitt liv. Jag bara försökte göra det jag är bra på för det var därför jag blev uttagen och fick ett inhopp. Så det handlar om att våga och tro på sig själv, säger Harrysson.

Hur stor skulle du säga att skillnaden är mellan division 1 och Damallsvenskan?
– Det går nästan inte ens att jämföra. Allt går så himla mycket snabbare. Det gäller att hålla koll på vad du ska göra med bollen innan du får den. Samtidigt hjälpte nog tiden i division 1 mig mycket när jag sen gick över till Rosengård. Att jag redan hade erfarenhet att både träna och spela med äldre spelare, säger Harrysson.

Årets säsong har inletts så smått och siktet är nu inställt på fler minuter för FC Rosengård i landets högsta liga.

– Först och främst vill jag utvecklas som spelare. Bli ännu bättre i mina spetsegenskaper samtidigt som jag utvecklar det jag är mindre bra på. Jag vill bli en jämnare spelare och försöka ta en större plats i Rosengård. Kanske få starta någon match i Damallsvenskan. Med landslaget hoppas jag i första hand komma med till nästa samling när det är dags för Elite Round.

I början av april spelar F19-landslaget det avgörande EM-kvalet Elite Round i England. Just nu befinner sig landslaget i Spanien och La Manga för ett genrep. Först väntar match mot Island redan i dag fredag. På tisdag väntar sedan USA.

– Det är jätteviktigt att få två sådana här matcher innan kvalet. Du måste spela mot de bästa för att lära dig så mycket som möjligt och utvecklas. Det är inte nu resultaten gäller som mest utan det är i Elite Round. Det gäller att spela ihop oss bra och göra alla våra aktioner snabbare då du får mindre tid på dig mot bra lag.

Vad vet du om dagens motståndare Island?
– De har duktiga spelare i backlinjen med bra fötter som ofta försöker spela långt. Vi ska försöka hålla upp linjen och fokusera på vårt eget spel. Försöka äga mycket boll och hitta kombinationer i speluppbyggnaden.

Vad har du för förhoppningar på denna samling?
– Jag har stora förhoppningar på att vi gör två bra matcher här nere. Matcherna kommer att säga vad vi har kommit långt med och vad vi behöver utveckla vidare och göra bättre i Elite Round nästa månad. Sen handlar det om att komma närmare som lag. Ju bättre man känner varandra desto enklare blir det att spela med varandra.

Sverige tog sig vidare till Elite Round efter att ha blivit tvåa i sin grupp i EM-kval 1 i höstas. Först avfärdades Kazakstan med 6-0. Därefter blev det en 2-1-vinst mot Israel. Den avslutande gruppfinalen slutade sedan med en uddamålsförlust, 0-1, mot Slovenien.

– Första matchen gick riktigt bra. Det var inte så mycket försvarsspel utan mycket speluppbyggnad där vi ägde väldigt mycket boll. Vi vann stort vilket var skönt att få en sån start. Mot Israel gjorde vi en bra förta halvlek där vi hade mycket boll, men i andra kom de ut och pressade högt. Vi blev lite stressade och de kvitterade, men till slut vann vi matchen. I sista matchen mötte vi ett bra Slovenien. Det var en jämn match överlag där båda lagen skapar chanser. Tyvärr släppte vi in ett mål, förlorade matchen och blev tvåa i gruppen. Men vi gick vidare till Elite Round vilket var det viktigaste.

Inför kvalet hade Harrysson endast ett Bosöläger på sitt konto. Hon blev uttagen till dubbellandskamperna mot Norge, men tvingades kasta in handduken på grund av sjukdom. Trots att hon var helt ny i landslagssammanhang spelade hon varenda minut i EM-kval 1.

– Jag blev jätteöverraskad över att jag fick spela så mycket. Samtidigt var jag så himla glad att få chansen i landslaget. Eftersom jag inte hade varit med innan så mycket visste jag inte om de hade koll på mig hemma i klubblaget, men det hade de ju verkligen.

Facit för den frejdiga vänsterbacken blev två assist på tre matcher där hon lät sin vänsterfot tala.

– Hemma i klubblaget brukar jag ta hand om hörnorna, det var roligt att jag fick chansen även i landslaget. Jag känner verkligen att jag har utvecklat tillslaget. Sen är det inte lika vanligt att du är vänsterfotad som högerfotad.

Hur skulle du sammanfatta kvalet för egen del?
– Först och främst måste jag säga att det var enormt roligt att få spela för landslaget. Alla ungdomar som spelar fotboll drömmer om att få dra på sig den tröjan. Det var riktigt mäktigt. Det var en väldigt lärorik samling. Du kommer till en annan miljö än den i klubblaget, du får ett nytt spelsätt att anpassa dig till och en ny roll jämfört med i klubblaget. Jag tycker att det gick bra och att jag kom in i det snabbt. Jag är glad varje gång jag blir kallad och känner att jag utvecklas varje dag.

Johan Velagic

Nationella partners