Link

Härdling: "Vinnare kommer alltid igen"

I veckan genomförde F00/01-landslaget sitt genrep inför EM-kvalet. Trots två förluster och 0-6 i målskillnad ser högerbacken Clara Härdling positivt på Elite Round nästa månad.
– Vi som lag måste se till att ha ett mod och en tro på oss själva. Att vi kommer gå vidare. Vi har absolut potentialen att göra det, vi har väldigt bra spelare och lag, säger Clara Härdling.

Sverige inledde samlingen i La Manga med en match mot Island. De nordiska grannarna drog det längsta strået och vann matchen med 2-0.

– Det var en tuff match att spela. Vi har mött Island ett antal gånger tidigare och visste om att det är ett duktigt lag. Vi var ändå med i matchen som var ganska jämn. Vi behöver tuffa till oss och vara mer distinkta i det vi gör, säger Clara Härdling.

Några dagar senare var det dags för den andra och avslutande matchen mot USA. Även här blev det förlust, denna gång med 0-4.

– Första halvlek gjorde vi ganska bra och hade ett bra försvarsspel. Överlag var det ett lyft jämfört med första matchen mot Island. Sen i andra halvlek gjorde vi saker lite annorlunda så det blev ännu lite bättre. Tyvärr gjorde USA mål på två långskott, bortsett från det skapade de inte särskilt mycket. USA är ett av världens absolut bästa lag och det är väldigt nyttigt att möta sådana lag. Nu vet vi vad vi behöver förbättra, säger Clara Härdling.

Hur skulle du sammanfatta samlingen?
– Till att börja med var det ett fantastiskt ställe vi var på med jättebra planer och fint hotell. Det är alltid superkul att träffa gänget igen och vi hade många bra träningar där vi kunde finslipa på olika detaljer inför EM-kvalet. Bortsett från resultaten var det roligt att spela matcherna så överlag var det en jättebra samling, säger Clara Härdling.

Vad tar du med dig från samlingen till Elite Round?
– Vi behöver bli lite bättre i allt vi gör och prestera max för att kunna vinna matcherna. Vi som lag måste se till att ha ett mod och en tro på oss själva. Att vi kommer gå vidare. Vi har absolut potentialen att göra det, vi har väldigt bra spelare och lag. Det gäller bara att vi får till det på match också, säger Härdling.

I början av april åker F00/01-landslaget till England för det avgörande EM-kvalet Elite Round. Sverige lottades in i samma grupp som Italien, England och Turkiet. Endast gruppsegraren tar sig vidare till EM-slutspelet i Skottland i juli.

– Vi har absolut en chans. Jag tror skarpt att vi går vidare till EM-slutspelet. Vi har tre väldigt roliga matcher framför oss. Det är tre bra lag vi möter, men ingenting ska stoppa oss från att gå vidare, säger Härdling.

Redan i fjol var högerbacken med och spelade i ett Elite Round. Den gången för F01-landslaget och deras kval till U17-EM.

– Det är otroligt mycket känslor. Du vill så himla, himla, mycket. Du märker det på stämningen i truppen också. Alla vill verkligen gå vidare. Alla vill verkligen vinna. Det var fantastiskt kul förra året i Frankrike. Allt från uppladdningen, till själva matchen och sedan efter matchen. Är ett EM-kval så kul kan jag bara tänka på hur kul det är att spela ett EM. Det hade varit en stor dröm som gick i uppfyllelse att ta sig vidare till EM.

Totalt har 17-åringen samlat på sig 25 ungdomslandskamper från de första F15-landskamperna fram till nu.

– Det är fortfarande en overklig känsla att spela för sitt land. Det pirrar i kroppen när du spelar för Sverige och du gör alltid ditt yttersta för att vinna. Jag kan fortfarande komma på mig själv att le under nationalsången. Det är det bästa som finns och inget man vänjer sig vid. Varje match är en ynnest att spela.

Väl hemma i klubblaget AIK blir det också många matcher. I fjol gjorde hon sin första säsong i Elitettan med a-laget. Där antecknades hon för 21 matcher varav tolv var från start.

– Det gick både bra och dåligt. Jag var mest positivt överraskad över att jag fick så mycket speltid som jag fick under mitt första år. Jag utvecklades väldigt mycket som spelare. Det är ett stor, men roligt kliv att ta från flickfotboll till seniorfotboll. Det var lite synd med bara ett mål från min sida.

Clara Härdling i duell med Hammarbys Lawlaw Nazeri i Svenska cupen 17 februari. AIK vann gruppspelsmatchen med 3-0.

Hur många mål tycker du en ytterback ska göra då?
– Jag vill vara med och avgöra matcher genom att göra fler mål. Det är alltid kul att göra mål. Just nu spelar jag mest som högerback, men jag kan även spela som wingback och som ytter.

Vad drog du för lärdomar som du kan ta med dig inför i år?
– Att allt är möjligt. Även om det är tuffa matcher går det alltid att vända på det. Vinnare kommer alltid igen. Det är en viktig lärdom. Och sen även att hela tiden fokusera på nästa aktion. Du kan slå tre felpass i rad och då är det viktigt att du fokuserar på hur du tar dig ur det och fokuserar på att göra nästa aktion så bra som möjligt.

Nu väntar en andra a-lagssäsong för Härdling som kom till AIK som 15-åring från moderklubben Viggbyholms IK.

– Jag hoppas kunna bidra till laget ännu mer. Att jag spelar ännu fler matcher och att det går bra. Jag trivs enormt bra i AIK, det är en väldigt bra och utvecklande miljö att vara i. Med landslaget är det stora målet att ta oss vidare från Elite Round till EM och spela ett mästerskap i sommar. Det hade varit hur kul som helst.

Nationella partners