Link

Seger i EM-kvalavslutningen

Sverige avslutade Elite Round med en 1-0-seger mot Slovakien. Evelina Duljan blev matchens enda målskytt med ett vackert mål i första halvlek. Sverige slutade därmed trea i gruppen.
– Det är bra utbildning att träna på att vinna fotbollsmatcher. Att stänga matcher för att ta tre poäng. Nu lyckades vi hålla nollan och vinna matchen, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I den gruppavgörande matchen på Bravida Arena besegrade Spanien Polen med 3-0 och kniper därmed biljetten till EM i Bulgarien i maj.

Sverige inledde matchen piggt och var nära att ta ledningen omgående på Borås Arena efter en fräck frisparksvariant som förde tankarna tillbaka på VM 94. Hanna Bennison spelade fram Hanna Lundkvist som fick ett bra skottläge, men den slovakiska målvakten räddade.

Målet skulle dock komma. I den tolfte minuten stod Evelina Duljan för matchens prestation. 15-åringen fick bollen ute på kanten och började vandra inåt i plan. Hon ryckte sig förbi en motståndare innan hon läckert smekte in bollen uppe i bortre krysset för 1-0 till Sverige.

Därefter var Slovakien mycket nära en kvittering med ett stenhårt långskott som tog klockrent i ribban och ut igen. Sverige gick därmed in i halvtidsvilan med en 1-0-ledning.

– Vi kom in till matchen med gott självförtroende. Även om vi hade förlorat de två första matcherna. Prestationen mot Polen var vi inte helt nöjda med, men mot Spanien gjorde vi det riktigt bra och det försökte vi utveckla. Direkt i dagens match fick vi igång ett mer offensivt spel och kunde spela oss igenom ett hårt arbetande Slovakien flera gånger. Dessutom fick vi göra ett fint fotbollsmål efter spel som vi har tränat på, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I andra halvlek var det mycket kamp där inget av lagen direkt skapade särskilt många lägen. Sverige kontrollerade ledingen och var även nära att öka på den, men inhopparen Moa Karlsson hann inte riktigt fram på ett inlägg med kvarten kvar att spela.

I slutet av matchen fick även Angel Mukasa i det svenska målet göra några ingripande. Först räddade hon ett skott nere längs marken och på tilläggstid fångade hon in en lurig frispark.

Sverige höll nollan, vann matchen med uddamålet och inkasserade sina första poäng i kvalet.

– I halvtid pratade vi om att våga spela med ett högt försvarsspel och försöka spela igenom Slovakien ännu mer som kämpade på hårt i andra halvlek, det var lite av ett ställningskrig. Vi hade hoppats skapa lite fler chanser samtidigt är det bra utbildning att träna på att vinna fotbollsmatcher. Att stänga matcher för att ta tre poäng. Nu lyckades vi hålla nollan och vinna matchen. Vi vann välförtjänt och tjejerna jobbade hårt hela matchen och gav sig aldrig, säger Pär Lagerström.

Sveriges facit i Elite Round på hemmaplan blev således en vinst i dag mot Slovakien samt två förluster mot Polen och Spanien.

– I stora drag är det ett superkompetent ledarteam som har hållit spelare friska och vår matchbevakare har haft strålande koll på motståndarna. Alla ledare jobbade stenhårt under hela lägret. Spelarna var lyhörda och tog del av allt. Resultatmässigt är vi tyvärr inte där vi vill vara, men det har ändå varit ett bra läger där vi har lyckats utbilda spelarna på ett positivt sätt. Sen är vi besvikna då det finns så stor potential i detta lag. Vi får jobba vidare med att få ut den. Sen är jag ganska säker på att det finns en del spelare här som svensk fotboll kommer att ha stor nytta av framöver, säger Lagerström.

Sveriges startelva: 12 Angel Mukasa - 14 Hanna Gunnarsson, 3 Emma Becker, 2 Ellen Schampi - 10 Hanna Lundkvist, 8 Hanna Bennison [K], 16 Felicia Saving, 5 Evelina Duljan - 11 Stinalisa Johansson, 9 Nina Koppang, 18 Matilda Eriksson Kristell.

Johan Velagic

Nationella partners