Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

EM-chansen borta

En svensk seger var ett måste för att fortsatt hålla drömmen om EM vid liv – men så blev inte fallet. Ett duktigt Spanien blev för svåra för F17/02-landslaget och vann matchen på Borås Arena med uddamålet 0-1.
– Prestationen är godkänd, spelarna jobbade otroligt hårt och alltid utifrån vår matchplan. Sen är man aldrig nöjd när man har förlorat, säger F02-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Spanien inledde matchen på Borås Arena piggast. Efter en dryg kvart uppstod matchens första chans och det var Spanien som hade den. Efter ett inspel fick Sara Carillo Moreno ett bra skottläge, men mittbacken Emma Becker stod i vägen och blockade precis framför mål.

Efter en halvtimmes spel var det nära igen för Spanien. Den här gången gjorde Sofia Hjern en finfin räddning nere vid bortre stolpen.

Sverige kom inte till särskilt många lägen, men i slutet på första halvlek var det nära. Rosa Kafaji slog en härlig genomskärare i djupet till Hanna Bennison. Spanska målvakten rusade ut och hann precis före den svenska kaptenen som annars hade haft ett friläge och öppet mål.

Istället kunde Spanien ta ledningen minuten senare. Efter ett felpass i backlinjen fick Sara Carillo Moreno ett friläge där hon sköt in 1-0 med halvlekens sista spark.

– Det var väldigt olyckligt. Vi hade en matchplan där vi skulle börja matchen lite passivt, ligga lågt och gå på kontringar för att sedan ju längre matchen gick trycka upp och sätta högre press. Vi tyckte nämligen att Spanien mattades av en aning i första matchen. Men sen när de får det sena målet får de massa energi medan vi får en tuff uppförsbacke. Samtidigt är det starkt av tjejerna att kämpa på och ha det tålamodet, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I andra halvlek försökte Sverige gå framåt för att jaga både en kvittering och ett ledningsmål som hade krävts för att hoppet skulle leva. Blågult kom till en hel del nästanläge, men aldrig till någon riktigt het chans.

Med tio minuter kvar prickade istället Spanien ribban och ytterligare några minuter senare fick Hjern på nytt göra en fin räddning efter ett långskott.

Spanien höll undan och vann med 1-0. Ett resultat som innebär att spanskorna spelar en helt avgörande gruppfinal mot Polen om en plats i U17-EM. För Sveriges del innebär det att drömmen om ett EM-slutspel gick i kras.

– Klart det finns en besvikelse. Vi hade så klart en tro och ambition på att gå vidare. Samtidigt fokuserar vi även på prestationerna. Vi kom inte upp till 100 procent mot Polen i lördags, men i dag är vi närmare då vi gör en bättre match mot ett jättebra lag. Spanien hade åtta spelare som vann U17 VM-guld förra året. Prestationen är godkänd, spelarna jobbade otroligt hårt och alltid utifrån vår matchplan. Sen är man aldrig nöjd när man har förlorat, säger Pär Lagerström.

Fredagens match mot Slovakien blir en match om tredjeplatsen i gruppen.

– Även om vi är utslagna har vi en match kvar att spela här på hemmaplan. I dag var det flera hundra på plats så vi ska göra allt vi kan för att avsluta med flaggan i topp och göra en bra landskamp mot Slovakien. Spelarna är bara i början av sina karriärer och har stor potential. Vi kommer att ta vara på varenda minut som är kvar av den här samlingen, säger Lagerström.