Link

2-1 mot Rumänien

Sverige slog Rumänien med 2-1 på Friends Arena, efter mål från Robin Quaison och Viktor Claesson. Tre viktiga EM-kvalpoäng inspelade efter en tuff match som var spännande hela vägen fram till slutsignalen. - Jag tycker vi vinner rättvist och är det bättre laget. Men som match böljar det lite för mycket för att jag ska vara riktigt nöjd, det är ett spel som Rumänien är bättre på. Men jag är jättenöjd med segern och ser många fina tendenser i vårat spel, säger förbundskapten Janne Andersson.

Uppladdningen var kantad av återbud och skador, men den svenska lagmaskinen levererade tre poäng i EM-kvalets första match. Robin Quaison gjorde sin första tävlingsmatch från start, och tackade med att göra matchens första mål.

- Jätteskönt att göra mål och hjälpa laget att vinna här hemma på Friends. I andra halvlek kunde vi gjort det bättre, vi bjuder in dom lite när dom gör mål. Men man ska inte klaga när vi vann, sade Robin Quaison.

Matchinledningen var jämn. Sverige kontrollerade spelet medan Rumänien riktade in sig på snabba omställningar. Mikael Lustig tvingades utgå med skadekänning efter drygt 20 minuter, men den svenska backlinjen agerade trots manfall före och under match samspelt och lugnt.

Robin Quaison gav Sverige ledningen i 33:e minuten efter fint förarbete av Emil Forsberg och Ludwig Augustinsson. Resten av första halvlek tillhörde Sverige, och Viktor Claesson utökade ledningen till 2-0 efter en retur på ett inspel från Quaison.

- Vi tar tag i matchen inledningsvis som vi ville, men tappar lite boll i farliga lägen. Det känns inte riktigt bra även om dom inte skapar några jättechanser. Sen gör vi två mål, och det är ett antal fina anfall som ligger bakom. I andra halvlek är det ganska jämnt men när dom gör 2-1 blir det en mental match som vi får gå. Vi kunde ha dödat matchen tidigare tycker jag, säger Janne Andersson.

Rumäniens inhoppare Claudiu Keserü satte reduceringen med en halvtimme kvar att spela. Rumänien hade bud på kvittering, samtidigt som Sverige hade rejäla målchanser från Marcus Berg och Alexander Isak. 

Alexander Isak blev med sitt inhopp i slutminuterna Sveriges genom tiderna yngste i ett EM-kval (19 år och 183 dagar).

Med första segern bärgad väntar nu ny match på tisdag: Norge borta på Ullevål, avspark 20.45 (matchen sänds i TV4).

 

.

Nationella partners