Damlandslagets nya VM-tröja – en hyllning till kvinnor som skapar historia

Idag presenterar SvFF och adidas damlandslagets nya VM-tröja inför sommarens mästerskap i Frankrike. Med avstamp i den historia som laget har skrivit och spelarnas roll som förebilder för kommande generationer får matchtröjan nu ett nytt unikt inslag – tröjans siffror fylls med ett kollage av bilder med spelarna tillsammans med 48 kvinnliga förebilder som laget valt ut. Det nya inslaget är en hyllning till de kvinnor som, likt landslagsspelarna, skapat och skapar historia för att bana väg för framtiden

Idéen bakom den nya tröjan togs fram i samverkan med Svenska Fotbollförbundets officiella tröjleverantör, adidas, under landslagets samling i Sheffield i november. Med avstamp i de framgångar som laget historiskt har rönt enades man i budskapet "vi skapar historia" – ett framhävande av det faktum att detta damlandslag är Sveriges, genom tidernas, mest framgångsrika seniorlandslag inom fotbollen. Med det som grund landade spelarna i idéen att genom den nya tröjan hylla kvinnor som likt de själva skapat och skapar historia som inspirerar och banar väg för andra.

- Det är en ära att få vara med och bygga vidare på den framgång som många fantastiska spelare innan mig har banat väg för. Att ha personer att se upp till och inspireras av har verkligen varit avgörande för mig, både på och utanför planen. Så med den plattformen som landslaget är vill vi med vår idé och de personer som syns på tröjan hylla det gångna, värna det nuvarande och inspirera det framtida, säger Elin Rubensson, spelare i damlandslaget.

48 namn och fansens nomineringar

Under novembersamlingen i Sheffield valde spelarna under en heldags-workshop ut de 48 namn som nu pryder den nya matchtröjan. Bland de utvalda återfinns namn som Alicia Vikander, Pia Sundhage, Caroline Farberger, Mouna Esmaeilzadeh och Selma Lagerlöf.

Foton på de 48 kvinnorna bildar, tillsammans med foton på lagets spelare, ett kollage som pryder siffrorna 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 9. Siffra nummer 8 har lämnats tom och via spelarnas Instagram-konton kan fans fram till på söndag nominera kvinnor som de skulle vilja se pryda siffra 8. Baserat på de inkomna nomineringarna gör spelarna ett slutgiltigt urval som presenteras i samband med träningsmatchen mellan Sverige–Tyskland lördagen den 6 april på Friends Arena. Matchen blir första tillfället då laget spelar i den nya tröjan.

- Som stolt partner och officiell leverantör fortsätter vi att öka våra investeringar och aktiviteter med ett av världens främsta landslag. Vi har väldigt liknande mål och värderingar såväl på som utanför planen och vill gemensamt skapa initiativ som gör skillnad för spelarna, för fansen och för samtiden. På adidas menar vi att sport har makten och möjligheten att förändra både individ men också strukturer, något som verkligen genomlyser vårt samarbete med det här fantastiska laget, säger Emma Stjernlöf, marknadschef på adidas.

Den nya landslagströjan finns från och med idag till försäljning på adidas Concept Store, Stadium, Intersport, Unisport, Sportamore och Officiella Supportershopen SvFF. Rekommenderat pris är 749 SEK.

De utvalda namnen:
Alicia Vikander, Amie Bramme Sey, Anna Serner, Annika Sörenstam, Arvida Byström, Bianca Kronlöf, Bianca Salming, Caroline Farberger, Caroline Jönsson, Cecilia Safaee, Drottning Kristina, Emma Green, Eva Dahlgren, Evin Ahmad, Fanna Ndow Norrby, Frida Hansdotter, Gina Dirawi, Hanna Ljungberg, Hanna Marklund, Ida Östensson, Kakan Hermansson, Katarina Wennstam, KerstinHessius, Kicki Bengtsson, Linnéa Claeson, Margit Nordin, Marika Domanski Lyfors, Mia Skäringer,Michelle Coleman, Mouna Esmaeilzadeh, Nina Rung, Nour El Refai, Pia Sundhage, Renata Chlumska, RenéeVoltaire, Rodja Sekersöz, Sabina Ddumba, Sara Damber, Selma Lagerlöf, Siduri Poli, Silvana Imam, Stina Wollter, Suad Ali, Therese Lindgren, Therese Sjögran, Tove Lo, Tove Styrke och Victoria Sandell.

Om tröjan:
Inspiration till designen av den nya landslagströjan är hämtad från de tröjor som herrlandslaget bar 1994 – en av de mest ikoniska landslagströjorna i historien. Som kontrast till den klassiskt gula basen är sidorna på den nya landslagströjan prydd med en uppdaterad, futuristisk, variant av de klassiska blåa ränderna från 94-tröjan. Det nya mönstret är gjort med adidas Futurecraft – en process där bilder på den gamla tröjan har digitaliserats och remixats till en ny futuristisk grafik. Vidare är den nya tröjan gjord i adidas CLIMALITE-material som leder bort svett från huden och håller spelaren torr under användning. Tröjan har en ribbad rund hals och centralt placerat på tröjans bröst finns Svenska Fotbollsförbundets vävda märke med broderadytterkant.

Stina Blackstenius i nya landslagströjan. I förgrunden visas siffrorna med förebilder på Julia Zigiotti och Olivia Schough.

För ytterligare information, kontakta:

Henrik Hallberg
Nordic Snr PR Manager EIM & Newsroom
Email: Henrik.Hallberg@adidas.com
Tel: +4670 – 754 91 50

Fredrik Madestam
Pressansvarig damlandslaget, Svenska Fotbollförbundet
Email: fredrik.madestam@svenskfotboll.se
Tel: +4672 – 332 39 44

Nationella partners