Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Förlust mot Portugal i Algarve Cup

Claudia Neto, tidigare i Linköping, avgjorde på tilläggstid för värdnationen när Portugal besegrade Sverige med 2-1 i Algarve Cup. Sverige spelade med tio spelare från minut 42 då Julia Zigiotti Olme fick sitt andra gula kort. Nathalie Björn svensk målskytt i matchen.
– Det blev såklart en tuff match där vi är en spelare mindre, men vi är inte tillräckligt bra i första halvlek. Portugal gör det såklart bra, de är bollskickliga, men det är bara att dra lärdom av den här matchen, kommenterade Nilla Fischer kort efter slutsignalen.

Det blev en hackig och svårspelad match mot värdnationen Portugal i Algarve Cup där domaren Maria-Belén Carvajal från Chile, tyvärr, var den som var mest framträdande på planen.
Jonna Andersson fick ett märkligt dömt gult kort redan i den tredje minuten och det var bara början. Innan halvleken var över hade hon delat ut ytterligare två billiga gula kort, båda till Julia Zigiotti Olme, som fick kliva av planen efter kort nummer två i den 42:a minuten. Ideliga avblåsningar och ytterligare några kort satte sin prägel på matchen.

De första 15-20 minuterna var Sveriges bästa del av den första halvleken när man kom fram i ett antal anfall, oftast på vänsterkanten. Farligaste svenska läget en kantfrispark från Nathalie Björn, som skapade oreda i det portugisiska försvaret.

Halvlekens allra bästa chans hade Portugal på tilläggstid. Inbytta Claudia Neto lyfte in en frispark i svenskt straffområde och på andrabollen sköt Carole Costa en hård halvvolley som Cajsa Andersson lyckades få fingrarna på och styra upp i ribban och ut.

– Nu är det som det är och nu får vi försöka utgå från det och steppa upp det i andra och göra en bättre andra halvlek, kommenterade Sofia Jakobsson till C More i pausen.

Sverige visade större beslutsamhet i andra halvlek och inledningsvis märktes det inte direkt att portugisiskorna var i numerärt överläge. Caroline Seger byttes in direkt i andra halvlek och bidrog till att skapa mer lugn och ordning i det svenska spelet.

Sverige tog ledningen med 1-0 i den 68:e minuten. En hög frispark från Nathalie Björn letade sig hela vägen in i mål när varken lagkamrater eller Portugals målvakt Inês Pereira nådde bollen. Målet är Björns första i A-landslagdressen.
Där och då var en final även i årets Algarve Cup inom räckhåll, men det skulle komma att ändras.

Portugal kvitterade till 1-1 bara ett par minuter efter det svenska ledningsmålet, även det på en fast situation. Diana Silva nickade in namnen Dolores kantfrispark. Cajsa Andersson hamnade på mellanhand och Caroline Seger nådde inte riktigt fram i nickduellen.

1-1 stod sig långt in på tilläggstid då tidigare Linköpingsmittfältaren Claudia Neto grusade Sveriges finalförhoppningar. Hon kom i djupled mellan Linda Sembrant och Nilla Fischer, tog ned bollen och placerade in den bakom Andersson.

Vilket som blir Sveriges vidare öde i turneringen, det vill säga vilken placeringsmatch och vilket motstånd som väntar på onsdag 6 mars, återstår nu att se. De sista gruppspelsmatcherna i Algarve Cup spelas på måndag då Sverige är spellediga.

Förbundskapten Peter Gerhardsson var av naturliga skäl aningen besviken när han en stund efter slutsignalen summerade matchen.

– I första halvlek... Portugals sätt att spela var inte direkt överraskande och jag tycker att vår struktur, hur vi skulle bearbeta kanterna, var bra, men däremot så hade vi alldeles för många tekniska misstag för att kunna etablera något bra passningsspel. Det var väl en frustration som jag tror syntes också, att vi inte fick igång det.

– Sedan tycker jag att i andra halvlek, med en spelare mindre, så gör vi det väldigt bra både offensivt och defensivt. Sedan kommer det mål på två fasta situationer, ett för oss och ett för dom, men just nu är det väl mest besvikelse över att inte kunna nå final efter ett stopptidsmål, det svider lite extra.

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo