Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Zigiotti Olme visar framfötterna

U23-landslaget avslutade fyrnationsturneringen i Norge med en härlig uddamålsvinst mot England. Julia Zigiotti Olme blev stor matchvinnare då hon sköt in sitt första mål i U23-landslaget till avgörande 2-1 i slutet på matchen. – Det var jätteskönt. Då vi förlorade de två andra matcherna innan var det extra skönt att i alla fall avsluta med en vinst mot England, säger Julia Zigiotti Olme.

Trots att Julia Zigiotti Olme är 20 år är hon redan inne på sin sjunde säsong i seniorfotbollen. Blott 14 år gammal debuterade hon för moderklubben Bollstanäs SK i Norrettan 2012. Säsongen 2015 debuterade hon i Allsvenskan med AIK och tog guld i U19-EM. Därefter gjorde hon 2,5 säsonger i Hammarby innan hon i somras flyttade över till Kopparberg/Göteborg.

– Göteborg spelar en bra fotboll och har alltid varit svåra att möta. Det kändes rätt för min utveckling och att jag kunde ta nästa steg i min karriär här. Det känns jättebra. Jag har kommit in i laget direkt och trivs väldigt bra i staden också, säger Julia Zigiotti Olme.

I och med flytten bytte hon bottenstrid mot guldjakt. Efter 15 omgångar toppar Göteborg Allsvenskan en ynka poäng före FC Rosengård och Piteå IF.

– Jag tror att vi har bra chanser. Vi har en bra känsla inom laget och det är bara att fortsätta som vi har gjort, säger Julia Zigiotti Olme.

I år har Zigiotti Olme redan tangerat sin målbästa säsong i Allsvenskan med åtta fullträffar. Anfallaren har rivstartat i sin nya klubb med tre mål på fyra matcher.

– Nu i slutet har jag haft en bra känsla och känner mig i form. Jag är nöjd med hur säsongen har varit så här långt, säger Julia Zigiotti Olme.

Just nu är 20-åringen på väg hem till Göteborg igen efter en fyrnationsturnering i Norge med U23-landslaget. I går måndag avslutades turneringen med en 2-1-vinst mot England.

– Vi gjorde en bra match och får ihop delarna i spelet som vi snackade om innan. Vi hittade ett bra anfallsspel och även försvarsspel, säger Zigiotti Olme.

Det avgörande segermålet prickades in av Zigiotti Olme med knappa kvarten kvar att spela.

– Det började med ett fint anfall från oss som de bryter och ska försöka spela sig ut. Vi har pratat om snabba återerövringar så jag bryter deras passning och lägger in bollen i mål. Det var jätteskönt. Då vi förlorade de två andra matcherna innan var det extra skönt att i alla fall avsluta med en vinst mot England, säger Zigiotti Olme.

Innan gårdagens vinst mot England hade U23-landslaget åkt på två raka 0-2-förluster. Först mot USA och sedan mot hemmanationen Norge.

– Det har varit en jättebra samling ändå. Väldigt lärorikt, precis som alla landslagsläger man är iväg på. Vi utvecklade spelet i många olika delar av spelet efter varje match. Det är alltid tuffare matcher när det blir internationellt motstånd. Det är bra att kunna se vart vi står någonstans bland vår egen ålder.

U23-landslagets huvudsyfte är att vara en brygga mellan ungdomslandslaget och a-landslaget. Att förbereda spelarna så gott det går för a-landslagsverksamheten. I truppen som befann sig i Norge har både Nathalie Björn och Filippa Angeldal två a-landskamper vardera. Dessutom har även målvakten Emma Holmgren varit uttagen.

– Det är klart att man också vill dit, men det är upp till tränarna. Det krävs topprestationer under en längre tid och visa upp sig i U23-landskamperna för att nå dit.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo