Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Första kvalförlusten

Det svenska U21-landslaget har förlorat den första matchen i EM-kvalet. Roland Nilssons landslag lyckades inte spräcka nollan på Turkiet och förlorade på Olympia i Helsingborg med 1-0. Förlusten innebär att Belgien nu passerar i EM-kvalet.

För andra dagen i rad spelades det landslagsfotboll mellan Sverige och Turkiet. Efter gårdagens slutminutsförlust på herrsidan fanns det glöd hos U21-landslaget att revanschera sig för Sverige. Men det var Turkiet som började matchen bäst. Piggt och rappt ägde Turkiet spelet den första kvarten och när Sverige väl erövrade bollen rullades den runt i backlinjen med problem att avancera framåt.

Några armar slogs ut och lagkapten Dagerstål manade på laget. Det gav resultat och efter inledande kvarten växte Sverige in i matchen och tog över. Landslaget tog sig fram i plan, främst via Jonathan Levi på högerkanten, och började hitta inspel in i boxen:

  • Anton Salétros testade målvakten med skott utifrån straffområdet och Joel Asoro högg på returen.
  • Turkiet stod för dubbla rensningar på mållinjen, först av målvakten efter att ett avslut styrts i en konstig båge, och sedan efter att turkisk försvarare spelat bollen mot det egna målet.

Sverige såg ut att ha vaknat till, chanserna började skapas, men så kom kallduschen. Turkiet hittade fram med en boll i djupled ner mot kortlinjen och bollen spelades sedan in mot mål. Pontus Dahlberg fick handskarna på bollen men i blötan studsade den vidare fram till en fri Kubilay Kanatsizkuş som stötte bollen i mål till 1-0.

- Mot ett lag som Turkiet är det viktigt att göra det första målet. Vi hade en bra period när vi var nära att göra mål, men sen var vi inte riktigt på tårna och släpper ett inspel ner mot egen kortlinje där de sedan fick spela in bollen mot mål. Det blev ett kostsamt misstag i dag, säger Roland Nilsson efter slutsignal till Cmore.

Efter paus försöker Sverige trampa upp tempot i matchen för att komma till en kvittering. U21-landslaget är det bollförande laget under de allra flesta minuter av andra halvlek men har svårt att nå de riktigt heta chanserna. Sverige kommer till inspel och tar sig in i straffområdet några gånger, men i sista stund är turkiska försvarare framme och blockerar avslutslägena.

- Jag tycker att vi stundtals efter målet lyckas hitta tillbaka igen. För att vinna matchen behöver vi göra två mål och det jobbade vi för. Vi jobbade så hårt vi kunde, gjorde lite byten och justeringar. Det gjorde att vi tryckte tillbaka Turkiet men fick inte in bollen som behövdes för att få extra energi, säger Nilsson.

Roland Nilssons landslag fick se sig besegrat för första gången i EM-kvalet.

I stället för kvittering får Roland Nilssons landslag se sig besegrat för första gången i EM-kvalet. Turkiet håller undan och U21-landslaget kommer aldrig riktigt upp i den nivå som upplevts tidigare i kvalet. I och med förlusten blir nu Sverige passerade av Belgien i kvaltabellen. Sverige har dock fortsatt gruppsegern i egna händer. Vid seger mot Belgien i Kalmar den 16 oktober kliver Sverige om tack vare bättre inbördes möten och tar direktplatsen till EM i Italien nästa år.

- Vi har ju vetat sedan vi slog Ungern att oavsett resultat idag skulle matchen mot Belgien bli helt avgörande. Men det är klart, nu räcker det inte med ett oavgjort resultat som kunde varit ett bra läge inför den matchen, avslutar Roland Nilsson.

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo