Link

"Klart jag vill ha en seger"

P00-landslaget inledde fyrnationsturneringen i Gästrikland med en 0-2-förlust mot Österrike. Det innebär att Umeåbacken Anton Eriksson alltjämt jagar sin första seger i landslaget. Jakten går vidare redan på måndag mot Norge. – Det är klart att jag vill ha en seger. Det är lite därför man spelar liksom. Jag vill ha den mer och mer, säger Anton Eriksson.

Av P00-landslagets 18-mannatrupp som just nu befinner sig i Gästrikland är det 14 spelare som tillhör klubbar i Allsvenskan (13) och Superettan (1). Två spelare håller till utomlands och två spelare lirar i Division 1. Åtvidabergs Adrian Petersson är den ena. Anton Eriksson i Umeå FC är den andra.

– Det är en jättebra miljö hittills. Dels är det tryggt på hemmaplan, men det är en bra serie för unga spelare. Du får snabbt vänja dig vid seniorspel och hela den biten. Jag tycker att det var klokt av mig att stanna kvar i Umeå och få spela kontinuerligt. Det är väldigt lärorikt, säger Anton Eriksson.

Anton Eriksson debuterade i Division 1 2016. I fjol antecknades han för fyra matcher och i år har han tagit en startplats. 18-åringen har startat i 17 av 20 matcher för Umeå som ligger på en fjärdeplats. Under säsongen har han spelat i lite olika roller.

– Fram till sommaruppehållet spelade jag som central mittfältare som en tvåvägsspelare. Efter sommaren har jag mest spelat till höger i en trebackslinje precis som i landslaget. För mig kvittar det vart jag spelar. Jag har spelat mest som mittfältare tidigare, men det är roligt att testa på något nytt och spela som mittback, säger Anton Eriksson.

Hur har säsongen gått för egen del?
– Det har varit lite upp och ner. Både bra och dåligt. Jag har fått spela mycket vilket har varit roligt, men det har gått lite upp och ner, säger Anton Eriksson.

Hans insatser under säsongen i både klubblaget och landslaget har väckt intresse. Senast under sommaruppehållet var han och tränade med Örebro SK.

– Det var kul att känna på träningar med ett allsvenskt lag, väldigt lärorikt. Det är klart lite skillnad på individuell skicklighet och fart. Du märkte av det, men skillnaden var inte så stor som jag trodde, säger Eriksson.

Just nu är han iväg från Umeå igen. Den här gången för spel i P00-landslaget som spelar en fyrnationsturneringen i Gästrikland. I fredags blev det en sur 0-2-förlust mot Österrike.

– Det var en match i rätt riktning, med det är så klart tråkigt att förlora. Vi gjorde det bra i första halvlek, men hade det svårt i andra halvlek. Det är segt när man känner att man inte är två mål sämre, säger Eriksson.

Förlusten ger det dystra facit fem landskamper och lika många förluster för Eriksson.

– Det är klart att jag vill ha en seger. Det är lite därför man spelar liksom. Jag vill ha den mer och mer. Tyvärr har det inte gått så bra resultatmässigt, det är tur att det bara har varit träningsmatcher hittills, säger Eriksson och fortsätter:

– Vi vill så klart vinna varje match och det svider att förlora. Samtidigt är det jättebra att vi har fått de här träningsmatcherna där vi får försöka att spela ihop oss med ett nytt spelsystem och en del nya spelare. Att vi får testa oss fram innan tävlingsmatcherna kommer. Det är det som är viktiga.

Tävlingsmatcherna han pratar om närmar sig och det snabbt. Om två månader går Sverige in i EM-kval 1 där möten mot San Marino, Wales och Skottland väntar.

– Det är väldigt snart. Jag vill så klart vara med där och kommer att göra så bra ifrån mig som möjligt. Det gäller att ta en match i taget och göra sitt bästa.

Till skillnad från merparten i P00-landslaget gjorde Eriksson sin landslagsdebut lite senare.

– Jag var med på nästan alla landslagsläger från när jag var 15 år och jag ville ju så klart hela tiden spela landskamper. Att spela för landslaget är något jag har drömt om länge. Viljan att vara med där har alltid varit med i bakhuvudet. Jag har jobbat hårt för det.

När väl debuten kom i fjol slog han till direkt. Med en stenhård halvvolley dundrade han in ett mål mot Schweiz i sin blågula debut.

– Det var en ganska jobbig dag för laget, vi hade släppt in fyra bollar fram till mitt mål. Ändå var det lite skönt att göra ett sådant mål i landslagsdebuten. Det var en hörna och jag stod utanför straffområdet redo för en andraboll. Bollen bara dök upp hos mig och jag hann inte tänka så mycket utan bara klippte till. Det gick ju bra ändå.

Elva månader efter sin landslagsdebut jagar han fortfarande den där första vinsten. På måndag dyker nästa chans upp för honom när Norge står för motståndet i fyrnationsturneringen.

– Vi ska fortsätta med vårt starka försvarsspel. Vara kompakta och hålla ihop. Sen gäller det att vi är modiga i offensiven. Att vi kommer till fler målchanser och är farligare i sista tredjelen. Då kommer vi att vinna mot Norge.

Första vinsten kommer alltså på måndag?
– Absolut.

Nationella partners