Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Strindholm om landslagsdebuten

Daniel Strindholm har bott i Spanien sedan han var sex år – men gjorde i helgen debut för det svenska P01-landslaget. Med en dröm avklarad tar ”vikingen” nu sikte på en annan. Att få a-lagsdebutera för klubben i sitt hjärta – Málaga CF. – Det här har nog varit den bästa veckan i mitt liv. Jag fick debutera i landslaget, nu har jag två landskamper, säger Daniel Strindholm.

Bilden: Översiktsbild från spelveckan i Hälsingland. Vi saknar tyvärr bild på Daniel Strindholm.

2008 flyttade den då sexårige Daniel Strindholm och hans familj till Spanien när pappa Andreas fick ett jobb där. Stockholm byttes mot Marbella.

– Jag började precis i skolan då. Det var lite svårt, men lärarna var snälla och hjälpte mig mycket. Annars var det rätt lätt att komma in i det andra. Som barn lär du dig snabbt och kan prata flytande bara efter några månader. Jag trivs väldigt bra här, säger Daniel Strindholm.

Innan familjen Strindholm flyttade till Spanien hade Daniel hunnit introducerats för fotboll.

– Min pappa var lagledare i AIK och satte mig i klubben när jag var tre år. Där spelade jag på alla positioner fram till att vi flyttade till Spanien, säger Daniel Strindholm.

Väl i Spanien började Daniel spela fotboll i San Pedro där han var i sju år. Därefter gjorde han en säsong i Costa Unida innan Málaga upptäckte svensken.

– Jag gjorde en provträning, en provmatch och var med under försäsongen. Det var självklart nervöst, men det gick bra och jag skrev på, säger Daniel Strindholm som är en stor Málagasupporter.

– Jag har varit supporter till Málaga hela livet. Jag har haft årskort alla år här nere i Spanien och åkt iväg på bortamatcher. Jag satt 15 timmar i buss och stod i klacken när Málaga spelade borta mot Porto i Champions League. Jag var och kollade bortamatchen mot Dortmund också. Jag är en stor Málagasupporter, säger Strindholm.

Hur kommer det sig?
– Min pappa har alltid hållit på Málaga sen jag var liten. Mina föräldrar förlovade sig och sedan gick de och kollade på en Málagamatch tillsammans. En annan rolig grej är också att min pappa provtränade med Málaga när han var 19 år. På exakt samma träningsplan som jag sedan gjorde min första provträning med Málaga, säger Strindholm.

Hur kändes det när du blev klar för Málaga som du har varit supporter till hela livet?
– Första månaden var det konstigt. Jag kollade ner på tröjan och såg klubbmärket. Jag trodde nästan inte på det. Sen började jag vänja mig, säger Strindholm.

Strindholm spelar i det äldsta juniorlaget Málaga Juvenil som spelar i den högsta ligan i Andalusien med lag som Sevilla, Real Betis och Almeria. Serievinnaren där går sedan vidare till slutspelet med de övriga serievinnarna i landet.

Så sent som 2016 blev Málaga Juvenil spanska mästare och fick delta i UEFA Youth League. I år har laget inlett med ett kryss och en förlust. Strindholm väntar dock fortfarande på sin egna seriepremiär.

– Först spelade vi 0-0 mot Real Betis, sen förlorade vi i söndags mot Cadiz. Senaste matchen missade jag för att jag var med landslaget. Den första matchen vilade jag för att jag skulle iväg med landslaget. Det är min första säsong i Juvenil, men jag tror att jag får mycket speltid. Förra säsongen spelade jag 29 matcher.

Efter att ha gått på otaliga matcher som årskortsinnehavare och även hejat fram Málaga från klacken var Daniel helt plötsligt mitt bland sina förebilder. I år har 16-åringen gjort två träningar med a-laget.

– Det var väldigt roligt. Första gången var jag väldigt nervös. Jag fick ju träffa alla mina idoler och prata med dem. Andra träningen var jag lite lugnare för då hade jag ju redan träffat de en gång. Sen är det många i a-laget som tidigare har varit junior i Málaga och tagit steget upp till a-laget. De kände igen sig i min situation och var snälla och hjälpte mig. Även om jag var väldigt nervös gick träningarna bra.

Vad har du för mål i Málaga?
– Målet är att debutera i a-laget. Det kommer inte att hända i år. Vi har tre målvakter i a-laget och två målvakter i andralaget. Men vem vet som händer i framtiden. Går det bra för mig kanske det kommer nästa år, eller nästa år igen.

Hur skulle du beskriva dig själv som målvakt?
– Jag älskar en-mot-en-situationer. Jag känner mig bra i luften och håller en bra koncentration hela matcherna. Jag brukar inte bli nervös inför matcher. Jag försöker även vara en väldigt fysisk målvakt, jag vill gärna bli kännetecknad för det. Att folk ser mig och tänker "där kommer vikingen". När jag tränade med Malagas a-lag kallade de mig för vikingen.

I förra veckan var "vikingen" hemma i Sverige igen. För första gången blev Strindholm uttagen till P01-landslaget. I lördags gjorde han sin blågula debut i 1-1-matchen mot Rumänien.

– Det var helt otroligt. En dröm som jag nu klarade av. Det har alltid varit högst upp på listan och nu är det avcheckat. Det är bara att försöka få spela mer. Det är mycket som är kvar att göras.

Var du nervös?
– Nej, det var inte så nervöst. Jag tror mycket på mig själv. Jag vet att har jag lugnet och gör som jag brukar så kommer det att bli bra. Har du en bra bas brukar det gå bra.

Strindholm fick jobba hårt och stod för flera fina ingripanden under veckan i Hälsingland där fyrnationsturneringen spelades. I måndags hoppade han även in i 1-0-triumfen mot Österrike.

– Det kändes väldigt bra. Efter första matchen fick jag vimpeln av det medicinska teamet som bestämmer vem som är matchens lirare. Det var väldigt roligt att få den efter debuten. Det står datum och Ljusdal och så. Ett kul minne.

P01-förbundskaptenen Tomas Turesson sammanfattar Strindholms vecka på följande vis:

– Daniel är helt ny för oss som vi har tagit in efter tips. Vi har följt upp det genom videoklipp och kontakt med personer inom spansk fotboll. Vi var inte oroliga att ta in honom till landskamperna och han har vuxit otroligt. Det är en trygg målvakt som gjorde många bra räddningar under matcherna. Han såg väldigt bra ut, säger P01-förbundskaptenen Tomas Turesson.

Utöver Strindholm är även truppens andra målvakt Joachim Imbrechts uppväxt utomlands. Imbrechts föddes i Belgien och har bott där i hela sitt liv. Han spelar sin fotboll för Charleroi och det svenska P01-landslaget.

– Vi pratade lite om det. Vi båda tycker att det är väldigt coolt att få vara med här och spela för Sverige. Vi blev bra vänner, det är en bra kille. Och en väldigt bra målvakt. Han kommer att gå långt, säger Strindholm.

Hur skulle du sammanfatta veckan i Hälsingland?
– Det här har nog varit den bästa veckan i mitt liv. Jag fick debutera i landslaget, nu har jag två landskamper. Det gick bra i båda matcherna. Jag fick hjälpa till så att vi kunde hålla nollan. Vi vann en match. Sen fick jag även lära känna alla trevliga spelare och ledare, avslutar Strindholm.

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo