5-0 mot Liechtenstein

P02-landslaget besegrade Liechtenstein med 5-0 (0-0) på Rimnersvallen i Uddevalla efter bland annat ett hattrick av inhopparen Karl Landsten. Sverige säkrade därmed avancemanget till vårens Elite Round.

Bilden: Karl Landsten signalerar för hattrick.

- Det är jätteskönt med en till seger. Det ska bli väldigt kul med Elite Round. Alla spelare och ledare har gjort ett väldigt bra jobb i dessa två matcher, säger P02-förbundskaptenen Christofer Augustsson.

Precis som i öppningsmatchen var Sverige nära på att få en ny kanonstart. Efter tre minuter kom Oscar Uddenäs, vänsterback i dag, runt på sin kant och spelade in till Aleksander Nilsson. Skott kom, men Liechtensteins målvakt Gabriel Foser räddade.

Sverige tog tag i matchen direkt och hade ett stort spelövertag och skapade även många vassa chanser. Sebastian Nanasi bjöds på ett friläge, men Foser gjorde en ny bra räddning. Nilsson fick på ett jätteskott från distans, men Foser klarade det med.

Efter en halvtimmes spel var Sverige bara centimeter från ett ledningsmål efter en hörna. Först nickade Niclas Bergmark i stolpen. Returen nickade sedan mittbackskollegan Noah Eile mot mål som Viktor Widell förlängde med pannan i ribban.

Trots kraftigt spelövertag och massvis med chanser var det alltjämt mållöst efter första halvleken.

- Vi pratade i halvtid om att vi måste förhålla oss till vår matchplan och fortsätta med vårt spel. Att inte bli frustrerade och hitta på någonting annat. Jag var aldrig orolig utan visste att om vi bara höll oss till matchplanen skulle det uppstå lägen för oss samtidigt som Liechtenstein skulle tröttna på att försvara, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Liechtenstein inledde andra halvlek piggt, stack upp i några anfall, hade några avslut och skapade en del hörnor.

Efter ett tag tog dock Sverige över helt igen och i den 63:e minuten byttes Karl Landsten in. Det skulle inte dröja länge innan anfallaren hade presenterat sig.

I den 67:e minuten kom det efterlängtade ledningsmålet. Tim Prica kunde läckert konstsparka in 1-0 genom någon form cykelspark efter en hörna. Bara två minuter senare var det dags igen. Inhopparen Karl Landsten sköt in ett inlägg från Aleksander Nilsson till 2-0.

Inhopparens första mål i matchen, det skulle komma mer. I den 79:e minuten gjorde Landsten 3-0 efter passning från Prica. Endast tre minuter senare hade Sverige två tvåmålsskyttar då Prica från nära håll gjorde 4-0 efter ett fint förarbete från Oscar Uddenäs.

På tilläggstid fastställdes även resultatet till 5-0. Än en gång var det Karl Landsten som var på rätt plats vid rätt tillfälle. En annan inhoppare, Dennis Collander, tog en jättelöpning och serverade Landsten som fullbordade sitt hattrick på mindre än en halvtimme.

- Vi tittade på några klipp från första halvlek och ändrade om lite taktiskt inför andra halvlek. Sen när det första målet kom blev det liknande effekt som mot Montenegro. Vi blev lite mer avslappnade samtidigt som vi var väldigt fokuserade på det vi skulle göra, säger Christofer Augustsson.

Torsdagens 2-0-vinst mot Montenegro följdes alltså upp med dagens 5-0-viktoria mot Liechtenstein. Något som innebär att Sverige redan nu är klara för vårens avgörande kval: Elite Round.

- Det är jätteskönt med en till seger. Det ska bli väldigt kul med Elite Round. Alla spelare och ledare har gjort ett väldigt bra jobb i dessa två matcher, men det återstår fortfarande en match här, säger Christofer Augustsson.

Matchen Augustsson pratar om är den mot Nederländerna på onsdag. Ett Nederländerna som först slog Liechtenstein med 10–1 och i dag söndag slog Montenegro med 6–0.

- Det är ett skickligt lag, det visar resultaten. Det ska bli skitkul att spela en gruppfinal hemma mot ett så pass bra lag som kommer att utmana oss på alla sätt och vis. Vi är inställda på att göra en jättebra prestation. Vi vill åka hem med tre bra prestationer. Jag hoppas att det blir mycket publik på onsdag, det är killarna värda efter två bra matcher. Vi ser fram emot att mäta oss med vårt spel mot ett väldigt bra lag, säger Augustsson.

Johan Velagic

Nationella partners