Skön start på EM-kvalet i Bohuslän

Sverige fick en kanonstart på kvalet till nästa års U17-EM. Montenegro besegrades med 2-0 hemma på Skarsjövallen i Ljungskile. Sebastian Nanasi gjorde 1-0 redan efter 1.20. Dennis Collander fastställde resultatet till 2-0.

– Vi ville göra en bra prestation och få ett bra resultat utifrån det. Alla är väldigt glada över att det blev en vinst i dag, säger förbundskaptenen Christofer Augustsson.

Sveriges startelva: 12 Filip Jörgensen - 15 Robin Sundgren, 5 Niclas Bergmark, 3 Noah Eile, 4 Melvin Bälter - 17 Jesper Carström, 6 Dennis Collander [K], 14 Aleksander Nilsson, 11 Isak Jansson - 8 Tim Prica, 18 Sebastian Nanasi. Foto: SvFF.

Matchen hade knappt hunnit börja på Skarsjövallen i Ljungskile innan bollen låg i Montenegros mål. Sverige fick en drömstart i matchen efter ett malmösamarbete.

Tim Prica lyfte in bollen i straffområdet. Precis över en montenegrinsk försvarare och perfekt fram till anfallskollegan Sebastian Nanasi. På volley kunde Nanasi kyligt placera in 1-0 efter 1.20 in i matchen.

Sverige tog tag i matchen och var det spelförande laget. Det var däremot Montenegro som skapade nästa stora chans. Aldin Drndar försökte med en välriktad nick. Filip Jörgensen i det svenska målet var med på noterna och stod för en jätteräddning ut till en hörna.

Efter en halvtimmes spel hade den svenske kaptenen Dennis Collander ett fint genombrott på ena kanten. Mittfältaren spelade in bollen precis framför mål mot Nanasi som fläkte sig, men inte nådde bollen.

Båda lagen skapade en del chanser i första halvlek som slutade 1-0 till Sverige.

– Att vi får ett tidigt mål hjälper laget en del. Anspänningen och nerverna lugnades en aning. Sedan gör vi det vi har tränat på. Vi har en kontrollerad speluppbyggnad och det får man se i både första och andra halvlek. Det var lite enkla bolltapp i första halvlek, men vi var skickligare på att kontrollera bollen i andra halvlek, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

Precis i inledningen av andra halvlek fick nyss nämnde Collander in bollen i nät, men blev avblåst för offside. Kort efter det hade Tim Prica ett skott precis utanför och ytterligare några minuter senare testade han målvakten som efter lite problem räddade skottet.

Däremellan var Montenegro ytterst nära att kvittera på en hörna. Högerbacken Robin Sundgren var däremot välplacerad och kunde nicka bort bollen på mållinjen. Strax efter hade Montenegro en ny bra chans, denna gång tog avslutet i stolpen.

Sverige var fortsatt det spelförande laget och med kvarten kvar att spela kom jättechansen. Prica slog ett fint och långt inlägg som till slut damp ner vid fötterna på Jesper Carström. Yttern gick på kraft, men missade mål, strax utanför bortre stolpen.

Ett mål till skulle däremot falla. I den 85:e minuten satte Sverige den berömda spiken i kistan. Dennis Collander avlossade bössan från distans. Bollen gick i stolpen, studsade på den montenegrinska målvakten och letade sig retsamt in över mållinjen och in i mål till 2-0.

Sverige fick därmed en härlig start på EM-kval 1. Vinst med 2-0, tre poäng och en hållen nolla.

– Vi ville göra en bra prestation och få ett bra resultat utifrån det. Alla är väldigt glada över att det blev en vinst i dag. Tidigare i veckan pratade vi lite om målsättningar. Hur vi vill bli igenkända och uppfattas av motståndarna. Spelarna själva tog fram tre punkter. Det var att vi skulle uppfattas som ett spelskickligt lag, vi skulle vara ett lag som jobbar hårt och ett lag som vinner dueller. Det är väldigt glädjande och kul att se prov på samtliga de punkterna under matchen, säger Christofer Augustsson.

I den andra matchen i gruppen vann regerande mästarna Nederländerna med förkrossande 10-1 mot Liechtenstein. Ett Liechtenstein som nu står på schemat för Sverige på söndag.

– Nu kör vi en liten utvärdering i kväll där spelarna får reflektera kring matchen vi precis har spelat. I morgon väntar en analys och klipp från matchen mot Montenegro. Därefter är det en återhämtande träning för spelarna som fick många minuter. Och ett lite tuffare pass för resten så de får rätt pulsering. Sen väntar en genomgång av Liechtenstein på kvällen och en taktisk träning innan det är dags för fajten på söndag, säger Christofer Augustsson.

Sveriges nästa match spelas på söndag 30 september 15.00 på Rimnersvallen i Uddevalla. Har du inte möjlighet att se matchen på plats kan du se den på svenskfotboll.se där den kommer att livesändas.

EM-kval 1 - Grupp 1

# Lag M V O F GM IM +/- P
1 Nederländerna 3 3 0 0 22 5 17 9
2 Sverige 3 2 0 1 11 6 5 6
3 Montenegro 3 1 0 2 2 8 -6 3
4 Liechtenstein 3 0 0 3 1 17 -16 0

Johan Velagic

Nationella partners