Knapp förlust i första matchen av två

P02-landslaget befinner sig i Slovakien för genrep inför EM-kvalet i slutet av månaden. I den första av två landskamper mot Slovakien blev det en knapp 0-1-förlust. Målet kom till på en straff i slutet av första halvlek. – Vi hade en ganska tuff första halvtimme. Vi fick inte ordning på våra positioner i varken offensiven eller defensiven. Det blev då svårt att kontrollera händelserna, säger P02-förbundskaptenen Christofer Augustsson.

Sverige hade det tufft inledningsvis och drabbades även av en tidig skada på målvaktsposten. Oliver Nnonyelu Dovin tvingades utgå redan efter sju minuter och ersattes av Filip Jörgensen.

Slovakien var det spelförande laget och hade några halvlägen i en relativt chansfattig första halvlek. Precis i slutet på första halvlek kom ett tungt baklängesmål. På straff.

Efter en snabb kontring fick Slovakien ett friläge. Inhopparen Jörgensen fällde slovaken och domaren blåste straff. En straff som förvaltades till 1-0 vilket också var halvtidsresultatet.

– Vi hade en ganska tuff första halvtimme. Vi fick inte ordning på våra positioner i varken offensiven eller defensiven. Det blev då svårt att kontrollera händelserna både när vi hade bollen och när Slovakien hade bollen. Vi avslutade de sista 15 minuterna bättre. Vi hittade lite vägar ut från deras press och fick en bättre struktur. Spelet jämnade ut sig, säger förbundskaptenen Christofer Augustsson.

I andra halvlek höjde sig Sverige rejält och skapade flera bra lägen. Bollen ville däremot inte in. Närmast ett mål kom landslagsdebutanten Anthony Elanga med ett skott som tog i ribban och ut i slutminuterna av matchen.

Sverige föll därmed med uddamålet 0-1 i den första av två landskamper mot Slovakien denna vecka.

– Vi var betydligt bättre i andra halvlek jämfört med första halvlek, men vi kan ännu bättre. I andra halvlek gjorde vi det vi pratade om. Vi hanterade vår speluppbyggnad mycket bättre och kom till många fler avslut, men gjorde tyvärr inga mål, säger Christofer Augustsson.

Är det något ni tar med er från matchen?
– Man kan alltid ta med sig saker från matcher. Vi vill bygga vidare på andra halvlek där vi gjorde bättre ifrån oss i vår speluppbyggnad och samtidigt förhindrade deras på ett bättre sätt än i första halvlek. Vi kom även till rätt många avslut. Det finns skeden som är bra i andra halvlek, säger Augustsson.

Den andra landskampen mot Slovakien spelas på torsdag 6 september.

Sveriges startelva: 1 Oliver Nnonyelu Dovin - 2 Viktor Widell, 3 Noha Eile, 16 Jakob Olsson, 19 Hussein Ali - 7 Lucas Kåhed, 6 Dennis Collander [K], 11 Isak Jansson, 10 Anthony Elanga - 9 Karl Landsten, 8 Tim Prica.

Johan Velagic

Nationella partners