Elanga efter landslagsdebuten

Född i Malmö – men moderklubben är IF Elfsborg. Nu spelar han i Manchester United och gjorde i tisdags sin landslagsdebut. 16-årige Anthony Elanga har hunnit med en hel del. Nu drömmer han om A-lagsdebut i en av världens största klubbar och att spela mästerskap för Sverige.

Sveriges P16-landslag är mitt uppe i de sista förberedelserna inför det stundande EM-kvalet senare denna månad. I tisdags spelade laget den första av två landskamper mot Slovakien. För Anthony Elanga var detta hans allra första landskamp.

P16:s startelva i tisdags, Anthony Elanga, nr 10 längst ner t v. Foto: SvFF

– Det var en bra debut. Vi spelade bra i andra halvlek. I första halvlek var det Slovakien som pressade oss rätt mycket och vi kunde inte spela som vi ville. I andra ändrade vi om lite bland positionerna och spelade mycket, mycket, bättre, säger Anthony Elanga.

Hur var det att få spela för Sverige?

– Det var en stor är att få bära den blågula tröjan. En stor ära att få spela min första landskamp. Nu hoppas jag på fler matcher, säger Anthony Elanga.

Sverige förlorade med 0-1 efter ett straffmål. I matchens absolut sista minuter var Elanga bara centimeter från att rädda ett kryss.

– Det var ett fint anfall från oss. Jag väggspelade med Tim (Prica) och sköt. Jag trodde verkligen att det var mål så jag var på väg att fira, men sen såg jag att bollen kom ut igen via ribban, säger Anthony Elanga.

P02-förbundskaptenen Christofer Augustsson om Elangas landslagsdebut:
– Anthony har inte funnits med i vår landslagsverksamhet särskilt länge. Med tanke på det gjorde han en väldigt bra landskamp. Det är en oerhört snabb spelare med bra teknik. Han kan kombinera farten och tekniken på ett väldigt bra sätt, säger Christofer Augustsson.

16-åringen är allround och kan spela som både ytter och som anfallare. Han har däremot en favoritroll.

– I klubblaget gillar de att sätta mig som högerytter, men jag föredrar att spela som vänsterytter. Då kan jag komma in med min högerfot samtidigt som jag kan komma runt med min vänsterfot. Jag är högerfotad, men gillar att dribbla med min vänster.

Om bara tre veckor går Sverige in i EM-kvalet på hemmaplan. Där väntar matcher mot Montenegro, Liechtenstein och Nederländerna.

– Jag tror att vi alla fokuserar på en match i taget. Förbereder vi oss bra mot Slovakien och jobbar på rätt balans och taktik tror jag att det kommer bli bra i EM-kvalet, säger Elanga.

Hur ser du på dina chanser till att vara med även i EM-kvalet?

– Jag hoppas att jag blir kallad. Jag vet inte om det blir så, men jag hoppas verkligen det. Det hade varit en stor ära och hur stort som helst om vi lyckas kvalificera oss, säger Elanga.

Innan landslagssamlingen i Slovakien har Elanga varit på Bosöläger, men även ett annat landslagsläger. Nämligen ett läger med Englands P02-landslag.

– Det är inte så stor skillnad mellan England och Sverige. England jobbar hårt, men det känns som att vi här i Sverige jobbar ännu hårdare. Jag känner mig mer hemma i Sverige, säger Elanga.

Som son till förre MFF-spelaren Joseph Elanga föddes Anthony i Malmö. När han var 4-5 år flyttade familjen till Borås och Anthony började spela knattefotboll i IF Elfsborg. Han hann även med en sommar i Malmö FF:s fotbollsakademi innan flyttlasset gick vidare till England dit han flyttade med mamma och sina två systrar. Pappa Joseph bor fortfarande kvar i Sverige på grund av jobb.

– Det funkar bra. Min storasyster hjälpte mig med allting när jag var liten, nu kan jag hjälpa min lillasyster. Vi åker hem till pappa i Sverige varje vinter och firar jul där och så.

Hur är det att ha en pappa som har varit professionell fotbollsspelare?

– Det är jättebra. Efter varje match han ser kommer han alltid med bra råd. Oavsett om vi har vunnit eller förlorat. Vad jag har gjort bra och vad jag kan utveckla. Han är alltid positiv.

Är ni lika eller olika som fotbollsspelare skulle du säga?

– Jag är mer av en attackerande spelare. Han ville bara spela defensivt hela tiden, jag vill attackera. Det är stor skillnad på oss. Jag är där uppe, han var alltid där nere.

Familjen Elanga bosatte sig i Manchester och Anthony började spela för den lokala småklubben Hattersley FC. Det dröjde inte länge innan storklubbarna fick upp ögonen för honom.

– Jag blev scoutad av Manchester City först och sen Manchester United. Jag föredrar United så då blev det United. Jag har varit där i snart fem år nu.

Elanga anslöt till storklubbens U14-lag och har sedan klättrat uppåt i akademin. Till den här säsongen blev han uppflyttad till U18-laget där han är bland de yngsta i truppen. I juli skrev han även på ett scholarship-kontrakt som gör att han kan kombinera fotbollen med skolan.

Uniteds U18-lag ingår i den norra serien med andra lag som bland annat Liverpool och Manchester City. I fjol vann United serien, men förlorade sedan finalen mot Chelsea som vann den södra serien.

– Det har börjat helt okej. Vi har vunnit två matcher, spelat lika en och förlorat en. Vi ligger fyra i tabellen och jag har fått mycket speltid. Det är kul att det är rätt mycket publik på matcherna också.

Hur är det att spela för en så stor klubb som Manchester United?

– Det är en fantastisk miljö med fantastiska människor. Det är en stor klubb och en stor ära att spela för United.

Hur är mentaliteten i klubben?

– Du har alltid en press på dig. Det gäller att du tror på dig själv. Du måste vara fokuserad hela tiden och alltid jobba hårt för din plats. Gör du inte det finns det alltid någon annan spelare som kan ta din plats. Du måste hela tiden ge 110 procent, inget kommer enkelt. Du måste jobba hårt för att nå dina mål.

Vad har du för mål?

– Min dröm är att få göra A-lagsdebut för klubben. I mitt huvud är det att jobba hårt som gäller. Fokusera på rätt saker och ha tålamod är viktigt. Tror du på dig själv är allt möjligt.

Johan Velagic

Nationella partners