Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

1-3-förlust i Malung

P15-landslaget förlorade mot ett effektivt Norge i första mötet i Malung. Slutresultatet skrevs till 1-3 (0-2). Sveriges mål stod inhopparen Holger Olsson för. Det allra första målet för detta unga landslag.

– Vi skapade många möjligheter och borde kanske ha tagit ledningen i matchen. Sen fick Norge en straff och en kontring direkt efter det. Det var så klart tungt att gå in i halvtidsvilan med 0-2, säger förbundskapten Roger Franzén.

Sverige tog tag i matchen och skapade fler chanser inledningsvis. Efter tio minuter slog Robin Glavak en fin långboll till Edwin Andersson som snubblade till. Bollen hamnade hos Nils Haveneth inne i boxen, men avslutet blockades av en uppoffrande norrman. På den efterföljande hörnan nickade sedan Andersson precis utanför.

Sverige fortsatte att skapa chanser. Efter dryga kvarten stressade Haveneth tillbaka bollen och fick ett friläge. Skottet missade dock mål med minsta möjliga marginal. Kort därefter gick Linus Mattsson på avslut, men målvakten räddade.

Istället var det Norge som gick ifrån till en 2-0-ledning efter några olyckliga minuter. Först förvaltade Tobias Fjeld Gulliksen en straff till 1-0 i den 33:e minuten. Bara tre minuter senare stod Audun Engen Vik för en jätterusch på högerkanten och spelade fram Bryan Fiabema som satte dit 2-0 i öppet mål.

Precis i slutet på första halvlek fick kapten Glavak ett gyllene läge att reducera. Efter en hörna damp bollen ner hos mittbacken som från nära håll sköt över. Sverige gick därmed in i halvtidsvilan med ett 0-2-underläge.

– Det var vi som drev matchen. Vi mötte ett Norge som försvarade lågt och som skulle kontra på oss. Det krävs kompetens för att slå ut deras låga försvar. Vi skapade många möjligheter och borde kanske ha tagit ledningen i matchen, säger förbundskapten Roger Franzén.

I andra halvlek var Sverige fortsatt det spelförande laget och kom till några halvchanser. Efter dryga timmens spel byttes Holger Olsson in i matchen. Han behövde inte många minuter på sig för att spräcka nollan.

Efter 250 minuter fotboll kom till slut P03-kullens allra första mål i deras tredje landskamp. Ett läckert sådant. Holger Olsson dämpade bollen på bröstet, lät den studsa och drog till på en halvvolley. Bollen rätt upp i bortre hörnet och reducerat till 2-1 i den 70:e minuten.

Glädjen var dock kortvarig. Endast två minuter senare svarade Norge med att lägga in 3-1 i öppet mål efter att Melker Ellborg hamnat lite på mellis. Målskytt Sixten Abrahamsen.

– Vi pratade ihop oss i pausen om vilka detaljer vi ville förändra, speciellt i vårt anfallsspel. Hur vi skulle hota deras låga försvar. Vi började bra även i andra halvlek och fick in en reducering. Men Norge gjorde ett till mål direkt efter det. Istället för att få momentum tappade vi energi och Norge fick andrum och hade det ganska bekvämt resten av matchen, säger Roger Franzén.

Redan på torsdag har Sverige chans till revansch mot Norge då lagen möts i Mora. Även den matchen livesänds på svenskfotboll.se.

– I morgon väntar en matchanalys där vi fokuserar mycket på vårt egna spel, det är det vi vill utveckla. Det tar vi sedan in i morgondagens lågintensiva träning. Killarna kommer även att få behandling för att vara så fräscha som möjligt till torsdagens match, säger Roger Franzén.

Sveriges startelva: 1 Melker Ellborg - 2 Jonathan Mparara, 5 Robin Glavak [K], 6 Jesper Tolinsson, 7 Samuel Dahl - 11 Linus Mattsson, 8 Nils Wallenberg, 14 August Karlin, 10 Ludvik Navik - 18 Nils Haverneth, 16 Edwin Andersson.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo