Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Holger Olsson om första landslagsmålet

Efter 250 minuter fotboll kom äntligen P03-landslagets första mål. I den tredje landskampen slog Holger Olsson till med ett läckert fotbollsmål. Det räckte inte till seger, men målnollan är nu spräckt. – Det var så klart kul. Största fokus sen var bara att hämta bollen så snabbt som möjligt och försöka vända på matchen. Efteråt var det mest besviket eftersom vi torskade, säger Holger Olsson.

I juli var det Utvecklingsläger i Halmstad för Sveriges spelare födda 2003. Kort efteråt kallades 46 spelare till en första landslagssamling på Bosön. I augusti spelades de två första landskamperna. P03-landslaget var skapat.

– Jag såg att jag var uttagen till de första landskamperna på Instagram. Det var en annan spelare som hade lagt ut att han kom med och då såg jag mitt namn där också. Det var skitroligt, speciellt när mamma ringde upp och grät, säger Holger Olsson.

Hur var det att få göra landslagsdebuten?
– Det var skitroligt. Jag hade höga förväntningar på debuten och hoppades så klart på vinst, men även om det blev förlust överträffade landslagsdebuten alla förväntningar. Det var så häftigt att det knappt går att beskriva, säger Holger Olsson.

0-1-förlusten i landslagsdebuten mot Finland följdes upp med en 0-2-förlust mot samma motståndare två dagar senare. I går tisdag spelades den tredje landskampen för P03-gänget. Resultatet blev en sur 1-3-förlust mot Norge.

– Vi har dominerat alla tre matcherna, men inte fått något resultat med oss. Sen har ju både Norge och Finland som vi har mött fler landskamper än oss, mer erfarenhet från sådana här matcher. I går var det återigen en match som vi dominerar, men vi har tyvärr lite svårt att göra målen just nu. Samtidigt är det bara en tidsfråga innan det lossnar, säger Holger Olsson.

Sveriges mål i gårdagens match var P03-landslagets allra första mål. Efter 250 minuters fotboll var det just Holger Olsson som spräckte målnollan. Yttern blev inbytt mot Norge efter drygt en timme och behövde endast åtta minuter för att reducera i matchen till 1-2.

– Bollen nickades ut till mig. Jag tog ner den på bröstet, lät den studsa och sköt mot bortre hörnet. Bollen gick in och det blev mål. Jag trodde att målvakten skulle ta den, det var lite löst skott, säger Olsson.

Känslan när du såg att den gick in och du hade gjort mål för Sverige?
– Det var så klart kul. Största fokus sen var bara att hämta bollen så snabbt som möjligt och försöka vända på matchen. Efteråt var det mest besviket eftersom vi torskade. Så här i efterhand var målet inte särskilt viktigt, säger Olsson.

Men skönt att målnollan sprack?
– Ja. Man började tänka lite på att målet behövde komma. Man vill ju inte bli nollad igen. Du försöker att tänka bort det, men har det ändå lite i bakhuvudet. Det är svårt att få bra resultat när man inte gör mål, säger Olsson.

Redan i morgon torsdag har Sverige chans till revansch på Norge när de nordiska länderna spelar en ny landskamp i Mora.

– Det hade känts enormt skönt med en vinst. Om vi spelar som ett lag och för varandra har vi bra chanser. Vi måste nog lära känna varandra lite mer för att få igång vårt spel ordentligt, säger Olsson.

Annars har det varit några händelserika månader för AIK-spelaren. I juli vann han Gothia Cup i elitklassen SEF Trophy för 15-åringar. Direkt efter blev han kallad till det nystartade P03-landslaget.

– Jag hade satt upp mål och under sommaren lyckades jag uppnå alla målen. Det gick verkligen så bra som det kunde gå.

I SEF Trophy imponerade AIK stort på vägen till guldet. Laget vann sina samtliga sju matcher och hade 18-2 i målskillnad under veckan.

– Gothia Cup är typ den största turneringen i den här åldern. Det är den turneringen du helst vinner. Jag hade varit med en gång innan som 11-åring. Då blev det åttondelsfinal i B-slutspelet med Jarlaberg. Nu var det väldigt speciellt med SEF Trophy.

I finalen besegrades Helsingborgs IF med 2-0 på klassiska Heden inför storpublik.

– Det var något nytt. Jag hade inte spelat inför så mycket publik innan. Det var väldigt speciellt och jäkligt kul.

Varför vann ni turneringen enligt dig?
– Vi hade en väldigt bra och bred trupp. Vi kunde därför vila spelare på ett helt annat sätt än de andra lagen tror jag. Det gjorde att vi hela tiden hade fräscha spelare till alla matcherna.

Vinsten i Gothia Cup var AIK:s allra första i turneringen på pojksidan. Något som klubben uppmärksammat genom att nominera det till årets prestation på deras nyinstiftade AIK Gala som hålls 22 september i år.

– Oj, det hade jag ingen aning om. Det är kul att bli uppmärksammad så, det gör en motiverad.

Holger började spela knattefotboll som femåring i Boo FF. När han var tio år bytte han till Jarlabergs IF som sedermera skulle ha ett av Sveriges främsta 03-lag. Inför i år bytte han till AIK där han lirar i både U16- och U17-laget.

– Det är ett väldigt stort steg. Både på och utanför plan. AIK är väldigt proffsigt. Nivån på träningarna är alltid väldigt hög.

I AIK spelar han oftast som anfallare. I landslaget används han däremot som ytter.

Vilken position föredrar du?
– Det beror lite på vilken formation det är. Spelar vi 4-4-2 föredrar jag nog att spela som ytter. Jag gillar att utmana en-mot-en, rättvänd. Spelar vi 3-5-2 blir anfallare det som mest liknar ytterpositionen tycker jag. Wingback blir för defensivt för mig.

Intervjun avslutas med att sia om utgången i årets allsvenska toppstrid där AIK i allra högsta grad är inblandade.

– Jag har hållit på AIK sedan jag var liten. Jag hoppas på ett guldår i år. Jag ser Malmö som de största konkurrenterna, de är i en väldigt bra form. Men jag håller AIK som favoriter. Derbyt mot Hammarby på söndag blir viktigt, det ska bli kul att se den. Det är den största matchen på länge.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo