Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Edwin Andersson: "Riktigt bra match"

I torsdags tog P03-landslaget sin allra första seger. En av segerorganisatörerna var Edwin Andersson. Anfallaren gjorde två assister och hade även ett finger med i det tredje målet när Norge besegrades med 3-0. – Jag är väl nöjd med min egen insats, men det viktigaste är att vi vann. Jag försökte bara göra min grej och i går resulterade det i mål, säger Edwin Andersson.

För exakt en månad sedan spelade det nystartade P03-landslaget sin allra första landskamp. Nu har det unga landslaget spelat ytterligare tre. En av spelarna som har varit med och spelat i samtliga fyra landskamper är IFK Göteborgs Edwin Andersson.

– Det är en dröm. Jag är otroligt stolt över att representera Sverige och spela landskamper. Det är väldigt stort. Första gången var jag lite nervös, men nu vet jag hur det går till och då är det bara att gå ut och köra, säger Edwin Andersson.

Efter tre raka förluster kom i går torsdag den första vinsten när Norge besegrades med 3-0 i Mora.

– Det var väldigt viktigt. Välförtjänt. I de tidigare matcherna har vi ofta varit det bättre laget, men inte fått resultaten med oss. Nu fick vi utdelning, det lossnade rejält med målskyttet, säger Edwin Andersson.

Innan gårdagens match hade Sverige gjort ett mål på tre matcher. Det målet kom i den 70:e minuten i den tredje landskampen. I går gjorde laget tre mål på lite drygt en kvart.

– Vi har skapat chanser, men inte gjort några mål. Vi måste vara mer effektiva så som vi var i går. Samtidigt har vi varit lugna, vi har skapat mycket chanser och vet att vi kan göra mål, säger Edwin Andersson.

Vad säger du om er insats i gårdagens vinst mot Norge?
– Det var en riktigt bra match. Det var lite tungt första 20 minuterna, men sen dominerar vi matchen och kör över Norge, säger Andersson.

För Edwins del blev det två assister till både 1-0 och 2-0. Även det tredje målet hade han ett finger med i spelet då han var med under speluppbyggnaden. 15-åringen fick även ta emot priset som matchens lirare på arenan i Mora.

– Jag är väl nöjd med min egen insats, men det viktigaste är att vi vann. Det var mycket yta bakom deras backlinje som jag tog till vara på. Jag försökte bara göra min grej och i går resulterade det i mål, säger Andersson.

Din grej säger du, hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag gillar att utmana min motståndare. Att skapa chanser för laget. Jag gillar såklart att göra mål och assist, poäng, säger Andersson.

Vad föredrar du: att göra mål eller att spela fram?
– Det är nog mål ända, men assist funkar det med.

Till vardags spelar Andersson i U17 Allsvenskan med IFK Göteborg. Han började spela fotboll tidigt, redan som tre åring sattes han på knattefotboll i Jonsereds IF. När han var sex år bytte han till Lerums IS innan han anslöt till IFK Göteborg för fyra år sedan.

– Det har gått lite knackigt i år. Vi spelar bra fotboll, men vinner tyvärr inte matcherna.

Och för egen del?
– Det har gått riktigt bra. Jag har fått göra en del mål och poäng i år.

Vad är de största skillnaderna att spela landskamper och att spela hemma i klubblaget?
– Det är en otrolig skillnad. Att spela landskamp är jättestort. Det är en mycket bättre nivå och högre tempo i landskamperna. Det är bra spelare som man spelar med och mot. Det är en stor skillnad.

Hemma i Göteborg spelar den två år äldre Benjamin Nygren som i maj spelade U17-EM och kort efter det blev uppflyttad till a-laget. Precis som Benjamin spelar Edwin som anfallare, båda spelar med nummer 16 i landslaget och båda gör mycket poäng i form av både mål och assister.

– Det är bara en slump. Jag försöker att gå min egen väg. Jag vill göra det lika bra som han och kommer att försöka göra det ännu bättre.

Har du några mål?
– Jag vill fortsätta att utvecklas och klättra uppåt och hela tiden spela med ännu bättre spelare.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo