Group 2 Copy 19Link

Turkisk mirakelvändning

2001 vände Sverige 0-1 till 2-1 i slutminuterna mot Turkiet. Miraklet i Istanbul tog blågult till VM. Turkiets replik kom ikväll, miraklet i Solna där svenskt 2-0 blev 2-3 efter avgörande på övertid och Sverige har fått uppförsbacke i Nations League.
- Vi hade inte den kraften och den powern för att klara av det här idag, konstaterade Janne Andersson och fortsatte,
- Jag såg det även mot Österrike. Vi tröttnar tidigt i matchen och har inte den orken. Det såg tungt ut.

- De är ju ett väldigt offensivt balanserat lag och får de hålla på så är det klart att de kommer till de här lägena, säger Janne Andersson efter en snöplig förlust i premiären av Nations League.

Turkiet kom till spel med press på sig efter att ha öppnat Nations League med 1-2-förlust hemma i Trabzon mot Ryssland i fredags.

Sverige inledde med Pontus Jansson som vikarie för sjuke kapten Granqvist och med Isaac Kiese Thelin som anfallspartner till Marcus Berg. Och Isaac kom bra in i matchen, lyckades få fast bollen som uppspelsalternativ och förlänga de svenska offensiva initiativen.

Utdelningen kom efter dryga halvtimmen och efter ett metodiskt svenskt anfallsspel där Sebastian Larsson smekte fram en lång diagonalboll till Ludwig Augustinsson som nickade in bollen mot Isaac som satte pannan till han med. Via Sinan gick bollen stolpe rakt ut och Thelin kunde förvalta den returen i tomt mål.

Ett antal minuter senare var det bud på utökning av den svenska målskörden när anfallskollegan Berg fick helt fritt skottfält men sköt över den turkiska målburen. Och Jimmy Durmaz var mycket nära att hitta rätt i sista tilläggsminuten före halvtidsvilan.

Andra halvlek var bara någon minut gammal när 2-0 kom. Thelin vann boll och passade Viktor Claesson som manövrerade sig fram till skottläge och fick en perfekt träff. Glädjen blev dock kortvarig när Hakan kunde reducera bara minuten därpå och därmed säkrade fortsatt nerv i matchen.

- Det är olyckligt. Den kvitteringen fördärvar kanske för oss, säger Janne.

Allt talade ändå för tre svenska poäng när matchen gick mot sitt slut men Turkiet chockade med ett mål från inhoppande Emre Akbaba i slutminuterna.

Målet gav ny glöd till gästerna och på tilläggstid lyckas samme Emre toucha ett inlägg som passerar Robin Olsen och Turkiet har vänt 0-2 till 3-2.

Miraklet i Istanbul 2001 hade kvitterats med ett likadant, fast turkiskt, i Solna 2018.

Sämsta tänkbara start för Sverige förstås. För Turkiet gav det nytt liv och nu är pressen på Sverige att få resultat borta mot Ryssland i nästa runda.

- Det är det här precis i slutet som är den stora besvikelsen, säger Sebastian Larsson.

- Vi gör inte en tillräckligt bra insats idag men borde ha klarat det här. Jag vet inte varför vi tappar det här i slutet. Vi inte bara släpper in dem utan förbi oss också och det är inte tillräckligt bra.

Härnäst väntar pånyttfödda Ryssland 11 oktober. I närbelägna Kaliningrad, svensk kraftsamling krävs, på planen och på läktarna inför den utmaningen.

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo