Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Thylin: Nu ser vi framåt

Det finns ingen anledning att glömma VM i Ryssland, tvärtom, men nu ser vi framåt, mot EM 2020. Tillsammans med VM-laget. A-laget. Alla de spelare som saknades mot Österrike.

Missförstå mig inte: ingen av de spelare som förlorade i Wien – mot ett mycket bra och formstarkt österrikiskt lag - spelade bort sina chanser för tid och evighet. Jag är fortfarande nyfiken på och intresserad av i första hand Ken Sema, Sam Larsson och Robin Quaison, och hoppas att de kan spela framträdande roller i blågult så småningom.

Men det v a r ett reservlag Sverige ställde upp med mot Österrike och vi fick en påminnelse om att vi inte ska eller behöver göra en radikal generationsväxling. Det lag som gick till kvartsfinal i Ryssland duger även i Nations League och EM-kvalet.

Jag räknar med att Janne Andersson startar med VM-laget minus Ola Toivonen och Emil Forsberg – och att Pontus Jansson får fortsätta som mittback om inte Andreas Granqvists feber gått ned.

Det finns i dessa dagar viktigare val att ta ställning till än svenska laguttagningar, men ett par frågor vill vi gärna ha svar på.

  • Vem ska spela bredvid Marcus Berg? Isaac Kiese Thelin, Robin Quaison eller John Guidetti? Eller Viktor Claesson? Det som talar för Thelin är att han i vissa avseenden liknar Ola Toivonen, men jag skulle gärna vilja se Claesson i den här rollen. Han är en löpstark och intelligent spelare, som har förmågan att ta sig fram till lägen i straffområdet.
  • Kan Marcus Rohdén, en av de få som gjorde en positiv insats mot Österrike, bli en nyckelspelare på innermittältet? Marcus har mest fått spela på kanten, men trivs bäst i mitten, där han får större möjligheter att styra spelet.

Att åren går blir jag påmind om när Mr Hammarby Kenta Ohlsson fyller 70 – grattis, 1948 var en fantastisk årgång, vill jag påstå – och när Tobias Hysén bestämt sig för att sluta efter säsongen.

Och jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på en VM-kvalmatch i Istanbul för nästan exakt 17 år sedan, den 5 september 2001. När två minuter återstod ledde Turkiet med 1-0, efter mål av nationalidolen Hakan Sükür, men Henrik Larsson nickade in kvitteringen och i slutsekunderna slog han ett inlägg till inhopparen Andreas Andersson, som också använde huvudet.

2-1, Sverige klart för VM i Japan-Sydkorea. Rubriken var given: Miraklet i Istanbul.

Sveriges laguppställning den där minnesvärda kvällen på Ali Sami Yen Stadi: Magnus Hedman – Olof Mellberg, Patrik Andersson, Klebér Saarenpää, Pontus Kåmark – Tobias Linderoth – Niclas Alexandersson, Daniel Andersson, Fredrik Ljungberg – Marcus Allbäck, Henrik Larsson.
Inhoppare: Anders Svensson, Mattias Jonsson och Andreas Andersson.

Hur bra är Turkiet i dag? Tja, vi vet att de inledde Nations League med 1-2 mot Ryssland i Trabzon. Serdar Aziz gav hemmalaget hopp när han kvitterade till 1-1 och såväl Cengiz Under som Hasan Calhanoglu hade chanser att rädda poäng mot slutet, men nu har turkarna press på sig inför måndagens match på Friends.

Turkiet lyckades inte nå VM-slutspelet i Ryssland, slutade på fjärde plats i sin kvalgrupp efter Island, Kroatien och Ukraina. I EM 2016 var chansen att gå till åttondelsfinal borta redan efter två matcher, 0-1 mot Kroatien och 0-3 mot Spanien; den avslutande segern mot Tjeckien var betydelselös.

Sverige lämnade EM i Frankrike med en poäng och ett mål gjort av en irländsk försvarare. Sedan började Janne Andersson bygga ett landslag. Ett lag.

Insatserna i somras minns vi med glädje och nu ska Sverige ta ett första steg mot EM 2020. Jag hoppas att spelare som Ken Sema, Sam Larsson och Robin Quaison visar att de vill och ska vara med på den resan.

Satsningen på den kollektiva organisationen är inte bara den rätta vägen för vårt landslag. Det är den enda vägen.

Till sist: När ska Marcus Berg börja göra mål igen? Undrar ni kanske. Marcus gjorde en betydelsefull laginsats i VM, men misslyckades bevisligen i avslutningarna. Jag citerar gärna Bill Shankly, så även denna gång. Så här sa Liverpools manager till en forward som gått mållös från sju-åtta matcher: "Om du kommer in i straffområdet och inte vet vad du ska göra; skjut bollen i mål, så kan vi diskutera alternativen efteråt."

STEFAN THYLIN