Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Effektivt Sverige spelade oavgjort

Ett effektivt och tappert kämpande Sverige fixade oavgjort mot Ryssland i första omgången av Main Round. Daniella Chamoun gjorde båda målen när landslaget fick med sig en poäng. – Det här är ett kryss som vi ska vara stolta över. Vi möter ett av de bästa lagen i världen, säger Muffe Bajraktarevic.

Bilden: Daniella Chamoun gjorde båda de svenska målen.

Tidigt i matchen fick Sverige känna på tufft motstånd. Ryssland tog kommandot direkt i EM-kvalpremiären och hade matchens första avslut efter fyra minuter. Motståndarna hade sedan bud på fler målchanser, men Hilma Lundqvist höll tätt och gav Sverige en möjlighet att växa in i första halvlek.

Efter åtta minuter kom första målet. Och överraskande nog var det Sverige som spräckte nollan när Daniella Chamoun överlistade Anastasiia Ivanova i det ryska målet. Ryssland fortsatte att trycka på framåt för ett kvitteringsmål och efter 14 minuter hade Anastasiia Durandina ett skott i stolpen.

– I början förstår vi inte riktigt hur bra Ryssland är och gör en del enkla misstag. De fick tryck på oss, men vi lyckades ändå göra 1–0 och kunde spela på det. Försvaret sitter bra och det kändes tryggt även om de hade mycket chanser, säger Muffe Bajraktarevic.

Matchen innehöll heta känslor från början där båda lagen spelade aggressivt och drog på sig många frisparkar. Med tre minuter kvar resulterade Rysslands sjätte foul i en svensk straff. Nazanin Vaseghpanah stegade upp från tio minuter, men lyckades inte utöka Sveriges ledning. Även Sverige låg i riskzonen att dra på sig en utdragen straff, men laget behöll både kylan och ledningen till paus. Detta trots 6–18 i avslut till rysk favör.

Andra halvlek inleddes på samma sätt. Redan efter tre minuter hade Ryssland skapat flera fina möjligheter till att kvittera, men återigen stod Hilma Lundqvist och svenska försvarsben i vägen.

När klockan stod på 30 minuter fick Ryssland utdelning. Marina Fedorova satte 1–1 och bara en minut senare var vändningen ett faktum när Olesya Vorobey gav ryskorna ledningen med 2–1. Men Sverige vägrade ge sig och var effektiva när lägena väl dök upp. Daniella Chamoun gjorde sitt andra mål och kvitterade till 2–2 i 36:e minuten, framspelad av Nazanin Vaseghpanah.

Efter kvitteringsmålet fick Sverige lägga fokus på att försvara sig. Ryssland tryckte på för ett segermål, men Sverige höll undan och klarade oavgjort i första matchen.

– Ryssland var nog både glada och besvikna över resultatet. Hade vi kunnat behålla ledningen lite längre hade vi kanske vunnit. Det här motståndet var på en helt annan nivå än tidigare. Skillnaden är att de gör allt automatiskt. Vi måste kanske tänka en hundradel snabbare. De var storfavoriter, men vi visade upp en stark inställning och stod upp bra. Jag är stolt över tjejerna.

Trots att Ryssland vände till 2–1 lyckades ni hämta upp ännu ett underläge. Vad säger det om er som lag?
– Vi har nog bara haft ledningen en gång i våra matcher tidigare. I alla andra matcher har vi kommit tillbaka efter en stark andra halvlek. Det här är ett bevis på karaktär och med den här insatsen har vi visat att vi kanske är ett av världens bästa lag. Folk på läktaren var imponerade och sa att det här var den moraliska finalen, det var kul att höra.

Någon spelare du vill lyfta fram efter den här insatsen?
– Jag vill ge ett extra plus till Hilma Lundqvist. Hon gjorde helt sjuka räddningar under hela matchen och har sett riktigt vass ut på de senaste träningarna. Hon var definitivt matchens lirare.

Sveriges nästa match spelas redan imorgon mot Kroatien vid 19.00.

Marcus Heed