Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Matija Dulvat inför Frankrike

Sverige sparkar igång futsalsäsongen med två landskamper mot Frankrike i Gävle, matcherna direktsänds ikväll och imorgon i CMore Live. Förbundskaptenen Matija Dulvat berättar om landslagets utveckling och vad han vill se från sina spelare.

När Sverige ställs mot Frankrike inleder Matija Dulvat sin andra säsong som förbundskapten. Kanske är dubbelmötet den största utmaningen hittills för landslaget under den 42-årige kroatens ledning. Frankrike spelade sitt första EM-slutspel tidigare i år och lyckades där fixa en poäng mot Spanien.

– Frankrike har utvecklats mycket under de senaste åren och visade i EM att de är ett slagkraftigt lag. De spelade oavgjort mot Spanien och förlorade knappt mot Azerbaijan som har fem-sex brassar i laget. Jag har haft koll på dem länge och nu har de fått utdelning efter att ha jobbat med samma lag i fyra-fem år. Det blir en bra värdemätare för oss, säger Matija Dulvat.

Landslaget anlände till Gävle i helgen och har genomfört flera träningspass för att snabbt hitta tillbaka till lagets spelsätt.
– Vi har upprepat många saker som vi började med under sommarens träningsläger i Kroatien. Nu jobbar vi även med fler specifika saker som presspel och att anfalla motståndarna. Vi vill att dessa saker ska fungera automatiskt i huvudet och därför måste vi fortsätta att nöta mycket. Det har varit ett par intensiva dagar med sju träningspass. Det kanske är konstigt när man ska spela matcher, men våra spelare är vana vid den träningsmängden nu. Vi måste träna mycket för att bli bättre inför VM-kvalet.

Under sin tid som förbundskapten har Matija Dulvat bland annat höjt träningsdosen och ägnat många timmar åt genomgångar. Inför matcherna har förbundskaptenen inlett nästa fas i landslagets utveckling.
– Sakerna som vi pratat mycket om måste vi nu tillämpa i spelet. Det är nästa steg. I början förklarade jag mycket om futsal och nu tycker jag att spelarna förstår. Nu ser jag hela tiden att de försöker spela på vårt sätt och att de ser mönster i spelet. Det är viktigt.

Hur mycket tycker du att laget har utvecklats sedan du blev förbundskapten?
– Väldigt mycket. I början visste spelarna inte riktigt hur man skulle prata om futsal. Nu pratar vi allihopa futsalspråket. Vi kan diskutera våra matcher och situationer på ett helt annat sätt nu än tidigare.

Matija Dulvat anser att spelarna har kommit allra längst i den mentala delen av spelet.
– De är väldigt villiga att jobba hårt. De klagar aldrig och ger alltid 100 procent. Det är vad en tränare vill ha. Med det hjärtat har vi kommit långt, men vi behöver fler matcher och upprepningar. Jag är också glad över att IFK Uddevalla tog sig till Main Round i Champions League. Det är ett bevis på att svensk futsal gör rätt saker. Sporten utvecklas i Sverige, men vi är ännu inte på den nivån där vi kan utmana de allra bästa nationerna.

Landskamperna mot Frankrike blir säsongens första steg och förberedelser mot VM-kvalet som startar i januari.
– Jag har VM-kvalet i tankarna, men jag spelar inte de här matcherna som om det vore en kvalmatch.
Jag använder dem mer för att se och övertyga våra spelare i vårt sätt att spela. Sedan lägger vi inte all kraft på att anpassa oss efter motståndarna som man kanske måste göra i högre grad i tävlingsmatcher. Jag vill att Sverige ska spela fritt i de här matcherna och inte gå igenom detaljer på varje motståndarspelare. Det är annat när det handlar om att ta poäng.

Vad vill du se från dina spelare i matcherna mot Frankrike?
– Jag vill se samma inställning som vi haft tidigare. Att vi inte är rädda för någon. Frankrike är ett bra lag, men vi ska inte bry oss om vilka vi möter. Jag gillar inte när någon säger att Frankrike är favoriter mot Sverige. Nej, i Sverige ska inget motståndarlag vara favoriter mot oss. Andra lag ska se att vi kan bli farliga för dem. Det ska inte vara lätt att möta oss på vår hemmaplan och med vårt spel.