Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2
Hanna Bennison i tidigare match i F16.

Målfest på Öland

Det var en riktig målfest på Öland i eftermiddag när Sverige spelade 3-3 mot Norge. Hela fem av målen kom redan i första halvlek. Sverige gjorde en stark comeback efter att ha legat under med 1-3. – Det är starkt att jobba ikapp 1-3 till 3-3. Spelarna ska ha en stor eloge för att de var så lyhörda och fortsätter att spela hela matchen, säger förbundskaptenen Pär Lagerström.

Den målglada tillställningen rivstartade med två mål redan efter sju minuter. Norge tog ledningen med 0-1 i den fjärde minuten, men Sverige replikerade omgående genom ett vackert fotbollsmål.

Hanna Lundkvist stod för en fin prestation då hon tog sig förbi två norskor och spelade in bollen längs marken till Stinalisa Johansson. Anfallaren gjorde inga misstag och kvitterade till 1-1 i matchminut sju.

Norge stack sedan iväg till 1-3 genom två mål inom loppet av fyra minuter, men även här kom Sverige tillbaka snabbt. Ytterligare fem minuter senare var det reducerat.

Efter att Sverige spelat upp sig på offensiv planhalva fick Hanna Bennison bollen rättvänd. Mittfältaren skapade yta för sig själv och drog iväg ett skott. Bollen touchades av en norska och gick in till 2-3. Då hade det endast spelats 28 minuter på Ekerum Park på Öland.

– Det var en väldigt speciell halvlek med mycket målchanser åt båda hållen. Det fanns flera olika anledningar till det. Båda försökte att spela en offensiv fotboll. Det var längesedan vi spelade en landskamp vilket nog också spelade in. Sen var det en väldigt fin plan här på Öland, men även väldigt hal. Spelarna halkade omkring och situationer uppstod. Det var lättare att anfalla än att försvara. Norge var vassa, spelade lite rakare än oss och gjorde mål på sina chanser. Vi försöker att jobba mer med vår speluppbyggnad, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I andra halvlek tog Sverige över matchen och hade flertalet bra chanser. En av dessa renderade i ett mål. På en frispark var Hanna Lundkvist påpasslig. Ingen hade begärt något avstånd för muren och norskorna hann inte ställa upp sig. Lundkvist drog då in bollen direkt upp i nättaket till 3-3 i den 54:e minuten.

Sverige var närmast segern och ett avgörande vinstmål. Bland annat hade 1-1-skytten Stinalisa Johansson två bra chanser, men den norska målvakten stod i vägen bägge gångerna med fina räddningar.

Efter den intensiva första halvleken med fem mål var det "bara" ett mål som föll i andra halvlek. Därmed slutade den första av två landskamper mot Norge med ett kryss, 3-3.

– Vi korrigerade oss lite i anda halvlek och blev mer kompakta och jobbade mer tillsammans. Vi låg bättre i våra positioner i andra halvlek och hade bud på fler mål, men bollen ville inte in. Vi gjorde en riktigt bra andra halvlek. Tjejerna jobbade på bra under hela matchen och det är starkt att jobba ikapp 1-3 till 3-3. Spelarna ska ha en stor eloge för att de var så lyhörda och fortsätter att spela hela matchen, säger Pär Lagerström.

Redan i övermorgon väntar en ny match mot Norge på Öland.

– Jag tar med vår positiva kurva. Att vi låg under och kom ikapp. Vi ska fortsätta i nästa match och göra en till lika bra halvlek som vi gjorde i andra. I dag gjorde vi ett mål trots en så fin halvlek, nästa gång får vi se till att få större utdelning. Vi ska även sätta försvaret bättre och släppa in färre mål. Det är jättebra utbildning för spelarna, säger Lagerström.

Matcherna på Öland är nr 8 och 9 för 02-orna denna säsong som ska fullbordas med EM-kval 1 nere i Nederländerna i oktober.

Returmatchen på söndag direktsänder vi här på svenskfotboll.se.

Sveriges startelva: 1 Sofia Hjern - 2 Hanna Gunnarsson, 3 Thea Nyberg, 4 Louise Matsgård - 7 Hanna Lundkvist, 8 Hanna Bennison [K], 6 Felicia Saving, 14 Ella Reidy - 18 Evelina Duljan, 9 Johanna Lindblom, 11 Stinalisa Johansson.

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo