Matilda Vinberg om sitt hattrick

Hattrick. På tolv minuter. Mot Norge. I sin landslagsdebut. Matilda Vinbergs blågula debut slår det mesta. I söndagens 6-3-vinst smällde yttern in tre bollar inom loppet av endast tolv minuter (!) i andra halvlek. – Att få göra ett hattrick just i sin landslagsdebut känns verkligen jättekul och speciellt. Det är ett minne för livet. Något att blicka tillbaka på, säger Matilda Vinberg.

Förra veckan spelade F03-landslaget sina allra första landskamper mot Norge. Efter den avbrutna premiärlandskampen tog Sverige revansch och slog Norge med hela 6-3 under söndagen. Ett minst sagt händelserikt landslagsläger på Öland.

– Jag tar med mig bra träningar med Pia (Sundhage) och Anneli (Gustafsson) och alla andra ledare. Det är viktigt att lyssna på vad de vill förmedla till oss. Både som lag, men även individuellt. Alla spelare som är här kommer från olika klubbar där det ser olika ut. Därför är det viktigt att lyssna och hitta en laganda. Det var ett väldigt lärorikt läger, säger Matilda Vinberg.

6-3 mot Norge alltså. Hela nio mål i matchen, vad var det som hände egentligen?
– Från första matchen hade vi mycket saker att jobba på i försvarsspelet. I andra matchen gjorde vi det mycket bättre och hittade varandra bättre. Det är kul att göra mycket mål och att vinna matcher, det var en väldigt rolig match att spela, säger Matilda Vinberg.

Hälften av målen kom från just Matilda Vinberg till vardags i Enskede IK. Ett hattrick i andra halvlek, på smått osannolika tolv minuter.

– Det var ett tag sedan nu jag gjorde ett hattrick. Och jag har aldrig gjort det i en halvlek på bara tolv minuter. Att få göra ett hattrick just i sin landslagsdebut känns verkligen jättekul och speciellt. Det är ett minne för livet. Något att blicka tillbaka på, säger Matilda Vinberg.

Ja, en skaplig landslagsdebut. Eller vad säger du?
– Jag kunde inte göra det så mycket bättre. Det var lite nervöst inför matchen. Jag var inte toknervös, men klart att det pirrade lite i magen när du ska ut på planen och visa vad du går för. Men det släppte när matchen började, när du har fått känna på planen och bollen. Sen när vi gjorde mål och tog ledningen blev det ännu mer avslappnat, säger Vinberg.

Känslan att göra mål för Sverige?
– Det var verkligen en obeskrivlig känsla. Svårt att ta in. Jag gjorde inte ett mål, jag gjorde tre. Det är väldigt stort. Jag blev chockad och är fortfarande lite i chock, säger Vinberg.

Efter första halvlek hade Sverige en 2-1-ledning. Inför andra halvlek rörde förbundskapten Pia Sundhage om lite i det taktiska.

– Jag ville ha med Matilda mer i matchen. Därför bytte vi kant så att hon spelade till höger. Vi svängde laget lite och gjorde några taktiska ändringar. Hon hamnade rätt och var sedan verkligen på rätt plats vid rätt tillfälle. Hela laget hjälper till som gör att hon lyckades så bra. Sen har hon en otroligt fin vänsterfot, säger Pia Sundhage.

Ändringarna gav önskad effekt. Minst sagt. Inom loppet av tolv minuter hängde Vinberg in tre bollar i mål. Sverige gick ifrån en 2-1-ledning till en 5-1-ledning.

Minut 57: 3-1 till Sverige. Matilda Vinbergs första mål.
– Första tanken var att skära in i banan och gå på ett distansskott med vänstern. Tyvärr fick jag bollen för långt ifrån mig och en norska tog bollen. Jag försökte ta tillbaka den så snabbt som möjligt och lyckades med det. Det resulterade i att jag kunde skjuta in bollen i mål över målvakten, säger Vinberg.

Minut 63: 4-1 till Sverige. Matilda Vinbergs andra mål.
– Det var ett fint passningsspel mellan Sefanit (Samrawe) och Vendela (Dreifaldt) på kanten. Vendela gjorde ett fint inlägg, men jag såg att det blev lite högt för Hanna (Wijk). Min första tanke var att springa mot bollen för att den kommer att gå över. Det gjorde den. Bollen studsade en gång så det blev en halvvolley från mig. Det var nog det snyggaste av mina mål, säger Vinberg.

Minut 69: 5-1 till Sverige. Matilda Vinbergs tredje mål.
– Sefanit kom runt sina motståndare och spelade in bollen till mig. Det blev som ett instick och jag kom mellan deras backar. Jag tog emot bollen och tryckte in den i högra krysset. Jag kollade direkt mot linjedomaren om det var offside, men det var det inte. Efter det kom alla medspelare så firade vi, säger Vinberg.

Vad fick du för direktiv i halvtidsvilan?
– Pia ville att jag skulle skära inåt i planen och använda min vänsterfot. Det gav ganska bra resultat. Det är coolt att ha Pia som tränare. Att lyssna och göra som hon säger. Det är väldigt lärorikt att ha en sådan legendarisk tränare. En av de absolut bästa.

15-åringen berättar att hon helst spelar som ytter, men att hon även har spelat en hel del i nummer 10-rollen i Enskedes u-lag. Numera tränar och spelar hon däremot med damlaget i Division 1. Totalt har det blivit sex matcher och ett mål i år.

– Jag kommer ihåg att vi låg under med 0-3 i min debut. Jag kom in och gjorde det ganska bra. Jag gjorde en assist. Sen under hösten har jag fått starta lite matcher och förra helgen kom första målet. Det har varit en väldigt bra vecka för mig.

Vinberg har inte spelat för någon annan klubb än Enskede IK där hon började som sjuåring. Nu har hon tagit sig hela vägen upp och knackar på dörren till a-laget.

– Det är en stor skillnad i intensitet jämfört med juniorlaget. Det går väldigt mycket snabbare i a-laget. Det är stort fokus på varje träning då alla vill prestera bra på matcherna. Jag utvecklas jättemycket i a-laget på både träningar och i matcher. Jag har fått större självförtroende och det kan jag ta med mig nu när jag har spelat i landslaget. Det vill jag tacka Enskede för som hela tiden tjatar på mig att våga.

Vad har du för mål med din fotboll?
– Förhoppningsvis får jag skriva ett kontrakt med a-laget, det är mitt kortsiktiga mål. Mitt långsiktiga mål får jag fortfarande tänka på, men jag vill fortsätta att spela med blågult.

 

Johan Velagic

Nationella partners