Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sundhage inför debutlandskamperna

I dag fredag gör F03-landslaget sin allra första landskamp då Norge står för motståndet på Öland. Efter många och långa förberedelser har det äntligen blivit dags för premiärmatchen. – Det är lite nervöst, men samtidigt är det många bra, goda och förväntansfulla blickar bland spelarna. Vi ser fram emot debuten, säger F03-förbundskaptenen Pia Sundhage.

I går torsdag kom Sveriges F03-landslag fram till Öland och avverkade sitt allra första träningspass tillsammans.

– Det var spännande, roligt, trevligt och ganska bra. Alla är pigga och friska och de pratar med varandra. Det är bra, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Utifrån Utvecklingslägret i juni tog Sundhage ut en trupp för ett första landslagsläger på Bosön i augusti. Därefter smalnades det ner ytterligare till truppen som just nu befinner sig på Öland för sina allra första landskamper mot Norge.

– Det känns fantastiskt spännande. Jag har gjort några debuter genom åren i olika sammanhang. Nu är det dags för en till debut. 1990 hade jag hand om F16-landslaget och var med om deras första landskamp nu är jag "back where it all started". Det är väldigt roligt att se hur mycket bättre spelet är nu jämfört med då. Det har hänt mycket, det är mycket mer tekniskt nu. Det ska bli spännande att se hur bra det kan bli. Jag är spänd på resan vi kommer att få göra tillsammans, säger Pia Sundhage.

Hur förbereder ni tjejerna som nu ska göra sin allra första landskamp?
– Tjejerna stod efter träningen och övade på nationalsången lite spontant så det ska nog gå bra. Vi har gått igenom hur vi kommer att spela. Det är många nya kompisar för dem och alla är väldigt generösa. Här är de uttagna på landslagsläger på fyra dagar och då kommer alla att göra sitt bästa och försöka göra varandra bra. Det är det lagspel och lagarbete handlar om. Det är lite nervöst, men samtidigt är det många bra, goda och förväntansfulla blickar bland spelarna. Vi ser fram emot debuten, säger Sundhage.

Totalt är 18 utespelare och tre målvakter uttagna i truppen som Sundhage beskriver på följande vis:

– Spelarna är väldigt olika och det tycker jag om. Då kan vi lyfta fram våra bästa egenskaper. De är ganska tekniska och det finns en bra chans till att vi får alla dessa olikheter att passa ihop på ett bra sätt. Kanske inte nu under de första landskamperna, det kommer att ta tid. Men det finns en nyfikenhet och en ungdomlighet som kan bli väldigt bra när det blommar ut, säger Sundhage.

Vad hoppas du få ut av dessa två premiärlandskamper?
– Att vi gör oss medvetna om vårt spelsätt. Just nu har vi bara bilder utifrån hur vi vill jobba. Snart kommer vi att ha riktiga fotbollssituationer där vi kan se vad vi ska göra och inte göra. Sen hoppas jag att se något alldeles speciellt som någon genial dribbling, något snyggt mål eller en bra räddning. Det kommer att sitta i ett tag då det är den allra första landskampen, säger Sundhage.

Sverige spelar den första landskampen mot Norge i dag fredag 17.00. Den andra landskampen spelas söndag 23 september klockan 12.00. Båda matcherna livesänds på svenskfotboll.se.

Johan Velagic

Sveriges startelva:

1 Elin Svahn - 16 Josephine Nyblom Batafoe, 3 Saga Carlsson, 4 Elma Junttlia Nelhage - 7 Alexandra Calixte, 8 Klara Nyberg [K], 6 Johanna Svedberg, 11 Alice Söndergaard - 9 Monica Jusu Bah, 10 Rusul Rosa Kafaji.
Ersättare: 12 Deborah Aittokallio, 21 Lisa Wahlberg - 2 Hanna Lofthammar, 5 Nellie Nygren, 13 Elinor Falck, 14 Johanna Renmark, 15 Vendela Dreifaldt, 17 Matilda Vinberg, 18 Hanna Wijk, 19 Moa Eklund, 20 Sefanit Luwam Samrawe.

 

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo