Link

Stormen stoppade första landskampen

F03-landslagets hade en väldigt speciell landslagspremiär på Öland. Matchen tvingades bryta efter dryga timmens spel på grund av stormen Knud. Norge tilldömdes därmed segern med 3-0 som var resultatet innan det bröts. – Det var en väldigt annorlunda match. En match som spelarna nog alltid kommer att komma ihåg. Matchen då regnet och blåsten tvingade dem av planen, säger F03-förbundskaptenen Pia Sundhage.

Bilden: Monica Jusu Bah (Mariehem SK) går på skott för Sverige i matchen mot Norge.

F03-landslaget åkte på en kalldusch direkt i sin allra första match tillsammans. Redan efter åtta minuter hade Sverige åkt på ett baklängesmål då Karoline Nagelhus Hernes behärskat nickade in 0-1 på en hörna.

Efter en halvtimme gjorde hon om proceduren. Lagkaptenen Nagelhus Hernes nickade nästintill in ett identiskt mål. Samma hörn, men denna gång gick bollen in via stolpen till 0-2.

Sverige var inte alls ofarliga. Bortsett från hörnmålen var det en jämn match. Sverige kom till några lägen. Bland annat jobbade Rosa Kafaji fram bollen till Johanna Svedberg vars skott från sidan tvingade den norska målvakten till en vass räddning.

Men Norge skulle göra ytterligare ett mål innan halvtidsvilan. Efter att Elin Svahn i det svenska målet råkade ta bollen med hand precis utanför eget straffområde fick Norge ett kanonläge. Sofie Amdahl Brönstad dundrade in bollen stenhårt rakt upp i ena krysset till 3-0 efter 42 minuter.

Precis innan pausen var Norge ytterst nära ett till mål. Än en gång var det en fast situation. Den här gången nickades bollen i ribban innan kalabalik och flipperspel uppstod precis framför mål. Efter några blockar kunde Svahn rädda bollen på mållinjen.

– Vi kommer att ändra vårt sätt att försvara oss på fasta situationer. Vi var lite försiktiga till en början. Men sedan händer det en del roliga saker, speciellt på vänsterkanten när vi väl bestämde oss för att ta oss fram. Det skapades några chanser med finess. Sen kan vi ana att det pirrar en del i magen när du spelar din allra första landskamp. Samtliga spelare ska ha beröm för att de försöker och gör sitt allra bästa, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Sverige rivstartade i andra halvlek genom att sätta en hög press och var nära en snabb reducering. Först var det två svenskor som gick på samma boll på en hörna och nicken gick precis över. Kort därefter hade Sverige en ny hörna som så när gick in direkt i mål.

Efter en timmes spel hade Norge en fin upprullning där avslut kom och där Svahn stod för en fin räddning. Så mycket mer än så hanns inte med. Bara någon minut efter den chansen blåste domaren av matchen.

Samtidigt som regnet öste ner tog vindarna i allt mer. Helt plötsligt blev det helt mörkt och började åska. Stormen Knud hade nått Öland. Därmed bröts matchen. Norge tilldömdes segern med 3-0 då det var resultatet när det bröts.

– Det var en väldigt annorlunda match. En match som spelarna nog alltid kommer att komma ihåg. Matchen då regnet och blåsten tvingade dem av planen. Det blev helt mörkt helt enkelt. Det är svårt att spela i blåst, men jag tycker att båda lagen klarade det ganska bra ändå. Även om vi inte spelade färdigt matchen hann vi få massa läropengar, säger Pia Sundhage.

Vadå för läropengar?
– De största läropengarna är nog att fotboll består av anfallsspel och försvarsspel och att det gäller att ställa om mellan dessa. Du behöver kunna behärska alla delar i spelet på den här nivån. Sen tror jag att många av spelarna blev medvetna om sin fysik på den här nivån. Här behöver du träna lite tuffare, det var många härliga dueller. Det är så i landskamper. Det var en debut som gav spelarna mersmak. Jag vill samtidigt ge beröm till våra spelare som verkligen prövar. Nu har vi prövat en gång. På söndag får vi en ny chans. En chans till revansch, säger Sundhage.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo