Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Tung förlust mot Kroatien

En jämn match mot Kroatien slutade med svensk förlust. Därmed försvann Sveriges chanser att gå vidare från Main Round.

– Matchen slutade på värsta tänkbara sätt, säger Muffe Bajraktarevic.

Efter det oavgjorda resultatet mot Ryssland i premiären väntade ännu en tuff uppgift för landslaget i Main Round. Värdnationen Kroatien hade besegrat Slovenien med 6–2 i första matchen och inledde matchen mot Sverige med att träffa stolpen tre gånger på sex minuter.

Matchen stod senare och vägde under hela första halvlek där lagen hade ungefär lika många målchanser. Sedan fick Sverige bästa möjliga avslutning innan paus. Med sju sekunder kvar klev My Olofsson Hjelm fram och satte 1–0 till Sverige.

– Vi läste sönder Kroatien och gör en perfekt första halvlek med hög intensitet. Pricken över i:et kom när vi fick 1–0 och det gav oss en boost som vi tog med oss efter halvtidsvilan, säger Muffe Bajraktarevic.

Andra halvlek inleddes i ett snabbare måltempo. Sverige fick en drömstart när Susan Varli utökade till 2–0 redan efter 48 sekunder, men två minuter senare reducerade Kroatien till 2–1 efter ett distansskott från Tomislava Matijevic. En blixtsnabb kontring från Kroatien gjorde sedan att matchen utjämnades till 2–2.

Därefter hade båda lagen bud på ett ledningsmål. Sverige etablerade stundtals tryck på offensiv planhalva, men krysset stod sig till 36:e minuten. Då fick Kroatien en hörna som Tomislava Matijevic stötte in till 2–3.

I ett desperat försök att få till en kvittering plockade Muffe Bajraktarevic ut målvakten, men Kroatien höll undan och tog hem segern. I och med förlusten försvann också Sveriges chanser att gå vidare från Main Round.

– Det här var ett fruktansvärt sätt att förlora på. Vi kunde lika gärna ha vunnit, men vi har tyvärr inte rutin nog att stänga matchen. Det är små marginaler som gör att Kroatien får en avgörande match mot Ryssland på lördag. Men i mitt tycke har vi varit bättre än dem.

Kan du hitta något positivt trots förlusten?

– Vår allra första förlust kommer i en match som vi lika gärna hade kunnat vinna. Tjejerna ska ha all cred och ska vara stolta över resan vi gjort. Vi faller på målsnöret, men vi ska knyta ihop detta och sedan ta nya tag om två år. Jag tror att våra insatser har lämnat eko i Europa. Vi ska sörja ikväll, men spelarnas futsalkarriärer slutar inte här. Det här var ett avstamp mot framtiden.

På lördag avslutar Sverige EM-kvalet mot Slovenien. Matchen startar 16.30.

Marcus Heed

Futsal - senaste