Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

På plats för Main Round

Sverige är framme i Kroatien för att spela nästa steg av EM-kvalet. I Main Round väntar en tuff grupp med Ryssland, Kroatien och Slovenien.

– Vi kan spela utan press, men jag tror samtidigt att vi kan stå upp bra, säger Muffe Bajraktarevic.

Under måndagskvällen anlände truppen till Karlovac i centrala Kroatien för att ladda inför nästa steg av EM-kvalet. Tre träningspass och flera genomgångar väntar innan onsdagens premiär mot Ryssland.

– Det ska bli roligt och spännande att få den här möjligheten. Ryssland är storfavoriter till att vinna gruppen, men det ska bli kul att se hur bra vi egentligen är nu. Lyckas vi ta oss förbi Main Round är vi bland de fyra bästa landslagen i Europa, det hade varit en enorm bedrift, säger förbundskaptenen Muffe Bajraktarevic.

Landslaget kommer nyligen från en övertygande gruppseger i Preliminary Round. På Nordirland tog Sverige tre raka segrar och avancerade till Main Round. Sedan första landskampen i april är laget alltjämt obesegrat.

– Vi gjorde en riktigt bra insats i senaste EM-kvalrundan. Det var också ett bra kvitto på det vi jobbat med på sistone. Vi var överlägsna spelmässigt och vann gruppen välförtjänt. Men det var lite speciellt att spela de allra första tävlingsmatcherna. Vi stötte på en del mentala utmaningar och nu med lite distans till matcherna var det skönt att få känna på hur det är att spela under press. När den väl släppte sprang vi över de andra lagen.

Senare i veckan ställs Sverige mot värdlandet Kroatien och Slovenien. Enligt Muffe blir onsdagens premiär mot Ryssland en nyckelmatch om Sverige ska kunna utmana om ännu en gruppseger.

– De har varit igång länge med landslaget och haft en damliga sedan 1993. Vi åker till Kroatien utan press och med inställningen att göra så gott vi kan. Jag tror att vi kan stå upp bra, men vi måste ta en match i taget och förbereda oss på bästa möjliga sätt. Matchen mot Ryssland blir en bra utmaning som jag vet att spelarna kommer gilla.

Main Round innebär tuffare matcher. Hur kommer ni att förbereda er?
– I grunden har vi en klar spelide om att dominera matchbilden och vara det spelförande laget. Det ska vi försöka vara nu också, men vi är också beredda att ändra taktik under matchens gång om något inte skulle funka. Vi har skickliga spelare, och kan vi få ut max av alla har vi en chans att rubba Ryssland. Om vi får det att stämma ska vi ha bollen vid våra fötter och låta ryskorna försvara sig.

Vad måste ni tänka extra på för att kunna utmana Ryssland, Slovenien och Kroatien om gruppsegern?

– En viktig del är att minimera misstagen. Det är skillnaden mellan de absoluta topplagen och nationerna strax under. De bästa lagen bjuder inte på något. Är de tillräckligt bra för att skapa lägen mot oss ska de få göra det, men vi ska inte ge dem något gratis.

Not. Sveriges matcher: Ryssland 12/9 16.30, Kroatien 13/9 19.00, Slovenien 15/9 16.30.

Marcus Heed