Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

VM-klart efter seger i Viborg

Den avgörande VM-kvaldrabbningen i Viborg mellan Danmark och Sverige blev inte riktigt den gastkramning som förutspåtts. Ett fokuserat och samlat Sverige hade bra kontroll på läget och kunde vinna med 1-0 (0-0) och därmed säkra gruppsegern och avancemang till VM i Frankrike 2019.

- En lugn, skön seger, konstaterade förbundskapten Peter Gerhardsson leende.
- Jag trodde det skulle bli mycket värre men sett över 90 minuter tycker jag inte de skapade speciellt mycket farligheter. Vi har bra kontroll och det bidrar till en lite lägre puls förstås.

Förutsättningarna var enkla inför matchen; svensk poäng garanterade gruppseger och en VM-plats, för danskorna gällde bara seger.

Det blev en bra och böljande första halvlek med två lag som satte tidig press på varandra. Sverige agerade tryggt och kontrollerat och låg nära Harder och Nadim som inte fick de utrymmen de önskade. Istället var det de svenska omställningarna som var de farligaste första halvleken.

Klockan hade bara rullat en minut efter halvtidsvilan när Sofia Jakobsson kunde ge Sverige ledningen. Asllani lättade en boll i djupled där Jakobsson löpte sig fri, tittade upp och placerade bollen kallt invid Lykke Petersens högra stolpe.

- Otroligt skönt, den satt bra och då visste vi att de behövde göra två för att gå vidare, konstaterade målskytten Sofia själv till TV12 direkt efteråt.

Och Sverige hade fortsatt bra koll på läget. Det var framförallt ett lojalt och helgjutet defensivt arbete där alla i blågult tog de extra stegen som krävdes för att stänga Danmarks möjligheter.

- Jag tycker vårt försvarsspel var nästan exemplariskt idag, tyckte Nilla Fischer, en i den omutliga backtrion för kvällen.

Slutresultatet var rättvisande, det kunde med lite tur ha blivit något mål till. Närmst var Stina Blackstenius som prickade stolpen två minuter före full tid.

- I sådana här matcher är erfarenhet viktig och vi har ett ganska erfaret lag, menade Gerhardsson.

VM-klara lag

Som en av sju gruppsegrare i det europeiska kvalet är Sverige direktkvalificerade till VM i Frankrike.

Grupptvåan Danmark är jämte Belgien, Nederländerna och Schweiz de fyra bästa grupptvåorna som i play off får göra upp om den sista europeiska platsen i VM.

VM-klara nationer från Europa

Frankrike (värdland), England, Italien, Spanien, Skottland, Norge, Tyskland och Sverige.

Från övriga världen

Australien, Brasilien, Chile, Kina, Japan, Sydkorea, Thailand.
Tillkommer senare: Ytterligare tre lag från Afrika, tre från Nord-/Centralamerika, en från Oceanien och vinnaren i play off mellan Argentina och fyran i Nord-Centralamerika.

VM-slutspelet lottas 8 december.

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo