Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2
Mattias Svanberg, en av flera spelare i U21-landslaget, som har bytt klubbadress.

Avgörandet närmar sig för U21

U21-landslaget har tre matcher, alla på hemmaplan, kvar att spela i kvalet till U21-EM 2017. Den 7 september väntar Ungern i Falkenberg och sedan Turkiet i Helsingborg den 11 september innan man avslutar mot huvudrivalen Belgien i Kalmar den 16 oktober. Sverige toppar grupp 6 på bättre målskillnad än belgarna med nio poäng kvar att spela om.

– Det är väldigt spännande och väldigt kul att sitta i förarsätet inför de här tre matcherna som är kvar och framför allt att ha dom på hemmaplan också. Men vi vet att det är tuffa matcher för oss och att vi måste prestera bra igen så som vi gjort tidigare, säger Roland Nilsson.

U21-landslagets EM-kval går i och med matcherna mot Ungern och Turkiet in i en avgörande fas.
Roland Nilsson har presenterat en trupp där lårskadade skyttekungen Carlos Strandberg saknas. Strandberg, som gjort sju mål hittills och delar ledningen i skytteligan för hela kvalet, är lårskadad och kan inte medverka i mötena med Ungern och Turkiet. Detsamma gäller Svante Ingelsson, Udinese, som skadade knät i bortamatchen mot Malta i juni.

– Carlos har fått väldigt mycket speltid och sett bra ut i Malmö så det är trist att inte få med en spelare som visat väldigt bra form, men nu är det som det är och någon annan som kommer in och säkert gör det väldigt bra.

I övrigt förfogar Roland Nilsson över en väl beprövad trupp där samtliga spelare varit uttagna tidigare i kvalet och där ett stort antal spelare – Joel Andersson, Felix Beijmo, Pontus Dahlberg, Dennis Hadzikadunic, Anton Salétros, Mattias Svanberg och Linus Wahlqvist – under sommaren bytt miljö från Allsvenskan till klubbar utanför Sverige.

– Jag tycker det ser bra ut men som alltid önskar man ju som förbundskapten att de hade skulle ha lite mera speltid, men det är något vi får leva med hela tiden. Men som sagt, jag tycker det ser bra ut, säger Nilsson.

I bortamötena tidigare i kvalet spelade Sverige i höstas 2–2 mot Ungern, efter vissa bekymmer, och besegrade under våren Turkiet med 3–0. Roland Nilsson har lagom respekt för det motstånd som nu väntar på hemmaplan.

– Vi blev lite tagna på sängen nere i Ungern. De hade bytt lite taktik och vi var inte riktigt på tårna i första halvlek och hamnade i 2–0-underläge. Vi lyckades ta oss tillbaka, fick till en reducering före paus och jobbade sedan febrilt för att få till en kvittering, vilket vi också lyckades med i slutet. Vi känner väl att kan vi komma upp till normal standard, som vi haft i de andra matcherna, så har vi väldigt goda chanser att kunna ta tre poäng hemma.

– Mot Turkiet gjorde vi en väldigt bra match i våras. Nu har de bytt förbundskapten igen, vilket gör att vi inte riktigt vet vad de kommer att komma med. De kanske inte ändrar sitt spel helt och hållet men det blir nog några nya spelare och någon taktisk förändring. Klarar vi av att göra det jobb vi gjorde nere i Turkiet igen så vet vi att vi också har en stora möjligheter att vinna.

Den svenska U21-truppen samlas i Halmstad måndag 3 september.

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo