Group 2 Copy 19Link

Filip Jörgensen inför Färöarna

Från anfallare i Malmö FF till målvakt i Villareal. Filip Jörgensens fotbollsresa skiljer sig en del från resten av hans lagkamrater i P02-landslaget. – Gör du ett misstag som målvakt märks det direkt. Jag gillar den pressen, det är bara kul. Spänningen när alla tittar på en, säger Filip Jörgensen.

Filip Jörgensens fotbollsresa inleddes i Lomma och klubben GIF Nike där han började spela fotboll som knatte. Rätt snabbt bytte han till Malmö FF. I sin nya klubb lirade Jörgensen som anfallare innan han av en slump hamnade mellan stolparna.

– Vår målvakt bröt armen och då frågade tränaren om jag kunde ställa mig i målet. Det var väldigt kul samtidigt som tränarna tyckte att jag var duktig så jag fortsatte. Jag hade alltid med mig målvaktshandskar till träningarna även när jag var anfallare. Jag tyckte det var kul att kasta sig, säger Filip Jörgensen.

Vad är tjusningen med att vara målvakt?
– Jag gillar fortfarande att kasta mig. Att rädda laget med en riktigt bra räddning. Gör du ett misstag som målvakt märks det direkt. Jag gillar den pressen, det är bara kul. Spänningen när alla tittar på en. Jag brukar inte bli nervös, säger Filip Jörgensen.

När Filip var tolv år var det dags för nästa klubbyte när familjen Jörgensen bestämde sig för att flytta från Skåne till Mallorca för att testa på livet utomlands i ett år.

– Jag spelade i en klubb på Mallorca och det gick bra, men jag ville hem till Malmö och börja i deras akademi. Efter ett tag märkte jag dock att de hade mer fokus på målvakterna i Mallorca än i Malmö. Så jag flyttade tillbaka, säger Jörgensen.

2016 gick flyttlasset återigen till Mallorca, men denna gång med endast mamma medan resten av familjen stannade kvar hemma i Skåne. Efter cirka ett år gick han över till La Liga-klubben Villareal då en av deras scouter upptäckte honom.

– Det är en del som skiljer sig åt. I Spanien är det mer spel med fötterna exempelvis. Jag är nog lite mer lagd åt det spanska hållet än det svenska, säger Jörgensen.

Har du någon målvakt som du ser upp till?
– Marc André Ter Stegen är min enda förebild. Han är magisk med sitt spel med fötterna. Han är den bästa, säger Jörgensen som har fyra ungdomslandskamper på sitt konto.

Denna vecka befinner sig P02-landslaget på Färöarna för Nordisk Pojk. Jörgensen själv stod i öppningsmatchen mot Nordirland där han höll nollan i 2-0-segern. I gårdagens tredje och sista gruppspelsmatch vaktade han också målet när det blev en 1-2-förlust.

– Det har gått bra. Det var en lite tuffare match mot Danmark än mot Nordirland. Att få hålla nollan är underbart. Att gå ifrån en match utan några insläppta mål är den bästa känslan.

Efter gruppspelet återstår nu endast en placeringsmatch mot värdarna Färöarna om en femteplats i turneringen.
– Jag tror att vi vinner den matchen.

Redan nästa månad väntar dubbellandskamper mot Slovakien innan det är dags för EM-kval 1 på hemmaplan.

– Det hade varit väldigt kul att komma med där. Det är något extra varje gång man sätter på sig landslagströjan. Nu har jag fått chansen att visa upp mig några extra gånger inför uttagningen. Sen får man se.

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo