Första målet för Collander

P02-landslaget har en vinst och en förlust i Nordisk Pojk efter två matcher. I vinstmatchen mot Nordirland bar Dennis Collander kaptensbindeln och i förlusten mot Finland blev han målskytt, mittfältarens första mål i landslaget. – Det är väldigt stort så klart. Att få vara lagkapten för landslaget är något man drömmer om, säger Dennis Collander.

P16-landslaget inledde Nordisk Pojk på Färöarna med att slå Nordirland med 2-0 i öppningsmatchen. Två dagar senare var det dags igen. Då blev Finland för svåra som vann matchen med 4-1.

– Det har varit två tuffa matcher, som vanligt när det är landskamper. Första matchen var bättre. Vi följde vår matchplan och vann. Den andra matchen mot Finland var tuffare. Vi blev lite stressade och släppte in lite för många onödiga mål. Sen tar vi oss in i matchen ju längre det gick, säger Dennis Collander.

Collander själv fick äran att bära lagkaptensbindeln i första matchen. En roll han har testat på tidigare i landslaget.

– Det är väldigt stort så klart. Att få vara lagkapten för landslaget är något man drömmer om. Sen gäller det att göra det man är bra på. Att lyfta upp killarna och få med sig alla i både med- och motgång. Rollen som kapten känns bekvämt, inget tillgjort eller så, säger Dennis Collander.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– Jag snackar nog rätt mycket ute på plan och försöker att få med alla. Utanför plan är det kanske inte lika mycket snack, men att jag försöker se till att ingen känner sig utanför, säger Collander.

I andra matchen mot Finland gjorde han Sveriges tröstmål i slutet av drabbningen till 1-4. Målet var innermittfältarens första mål i den blågula dressen.

– Första tanken vid målet var bara att hämta bollen för att försöka göra fler mål. Nu med lite distans är det kul att ha gjort mål för Sverige i en landskamp, säger Collander.

Till vardags spelar Collander sin fotboll i Västeråsklubben Skiljebo SK. I år har 16-åringen slagit sig in i startelvan i Division 2-klubben där han står antecknad för nio matcher och ett mål så här långt.

– Det har gått bra och jag känner att jag utvecklas hela tiden. Det är lärorikt att känna på a-lagsmiljön. Allt var så nytt i början så det tog lite tid innan man kom in i det, men nu börjar jag känna mig mer etablerad och stabil jämfört med början, säger Collander.

Märker du av någon skillnad i seniorfotboll kontra ungdomsfoboll?
– I seniorfotbollen är alla större än mig än så länge. Då gäller det att spela smartare och alltid vara steget före. Det är annorlunda i landslaget där jag kanske är lite mer fysisk jämfört med andra och då spelar man på ett annat sätt.

Medan allt fler av mittfältarens landslagskompisar tar steget från klubbar i lite lägre serier till elitklubbar har Collander själv inte bråttom.

– Jag stannar kvar. I alla fall ett tag till. Jag känner ingen stress alls utan jag har en bra miljö hemma i Skiljebo. Att spela i sin hemstad och ha hela den sociala biten på plats är nästan lika viktigt som det fotbollsmässiga.

Avstickarna från hemstaden Västerås för landslagsspel har han däremot ingenting emot. I morgon väntar gruppspelets sista match mot Danmark.

– Vi kommer att analysera matchen mot Finland. Vi tar med oss det som är bra och ska försöka utveckla det som vi gjorde mindre bra. Sen gäller det att hålla oss till matchplanen och vinna matchen mot Danmark.

Vilka förhoppningar har du på resten av veckan?
- Det är en rolig upplevelse. Det är fullt fokus på alla träningar och matcher för att göra det så bra som möjligt. Sen gäller det att ha det bra utanför plan den övriga tiden. Detta är en upplevelse som inte många får vara med om. Det gäller verkligen att ta vara på tiden.

 

Johan Velagic

Nationella partners