Link

Niclas Bergmark summerar Nordisk pojk

Med sina två mål blev mittbacken Niclas Bergmark något otippat P02-landslagets bästa målskytt i Nordisk Pojk. Turneringen på Färöarna avslutades i går lördag och Sverige slutade på en femteplats. – Det trodde jag verkligen inte. Jag hade inga förväntningar på mål, men det är alltid kul att göra det i landslagströjan, säger Niclas Bergmark.

Sverige avslutade Nordisk Pojk som de inledde det. Med en vinst och hållen nolla. I lördagens avslutande placeringsmatch mot värdarna Färöarna blev det en klar 3-0-seger.

– Vi var det bättre laget i matchen, men kom inte till så många målchanser till en början. Färöarna var väldigt kompakta. Ju längre matchen gick desto fler chanser skapade vi och till slut gjorde vi våra mål också, säger Niclas Bergmark.

Örebrospelaren stod för ett av målen i matchen. I den sista minuten i första halvlek förlängde han in en frispark in i mål. Under turneringen passade mittbacken på att göra sina två första mål i landslaget. Med det blev han Sveriges bästa målskytt i årets upplaga av Nordisk Pojk.

Trodde du det när ni landade på Färöarna?
– Haha, nej, det trodde jag verkligen inte. Jag hade inga förväntningar på mål, men det är alltid kul att göra det i landslagströjan. Man glömmer bort allting när man får läget. Man tänker bara på att bollen ska in i mål, säger Niclas Bergmark.

Är du målfarlig hemma i klubblaget?
– Jag har varit det och gjort några mål, men jag har varit inne i en liten måltorka. Så nu är jag igång igen, säger Niclas Bergmark.

Mittbacken var den spelare i truppen som fick mest speltid i turneringen. Bergmark missade endast de fem första minuterna mot Finland då han kom in efter en tidig skada. Resten av matcherna var han ute på plan samtliga minuter.

– Matchen mot Finland är jag inte nöjd med. Jag var inte förberedd på att bytas in så tidigt. Men resten av matcherna är jag nöjd med, speciellt målen och att jag lyckades hitta en del bra passningar framåt i banan, säger Bergmark.

Totalt spelade Sverige fyra matcher under veckan. Laget inledde med en 2-0-vinst mot Nordirland. Det följdes upp med en tung 1-4-förlust mot Finland och en knapp 1-2-förlust mot Danmark. Sverige slutade på en tredjeplats i gruppen och fick spela om femteplats mot Färöarna. En match som bekant vanns med 3-0.

– Vi inledde mycket bra mot Nordirland, men var inte alls nöjda med matchen mot Finland även om det blev lite bättre mot slutet. Sen steppade vi upp mot Danmark, vi hade lite otur med skottet och straffen. I sista matchen mot Färöarna var vi bra. Överlag var det en bra turnering för oss, sammanfattar Bergmark.

Är det något som har stämt extra bra för er i ert spel?
– Vi försökte att spela upp bollen på ett litet nytt sätt mot Finland och Danmark. Vi skiftade att spela bollen både igenom dem och runt dem. Det gjorde vi bra.

Är det något ni behöver jobba lite extra på inför EM-kvalet nästa månad?
– Vårt bolltempo behöver bli lite högre. Sen kan vi bli bättre på att behålla bollen i laget på offensiv planhalva och att vända på spelet en gång till istället för att stressa oss framåt i planen.

Mellan 27 september och 3 oktober EM-kvalar Sverige på hemmaplan mot Montenegro, Liechtenstein och Nederländerna. Vid avancemang där väntar ytterligare ett kval våren 2018.

– Man ska aldrig ta något för givet. Jag tycker att jag gjorde en bra turnering här på Färöarna och hoppas vara med i kvalet. Att vara med där är något jag drömmer om. Men jag kommer ihåg att jag inte ens räknade med landskamper när vi hade vårt första Bosönläger. Sen blev jag reserv och nu är jag här.

En som har gjort resan med både EM-kval och ett EM-slutspel är den ett år äldre klubbkamraten Helmer Andersson hemma i Örebro. I maj tog sig P01-landslaget till kvartsfinal i U17-EM.

– Det är en stabil mittback, jag kan verkligen lära mig mycket från honom. Det hade varit kul att göra en resa som honom med först EM-kval och sen EM, avslutar Bergmark.

Johan Velagic

Nationella partners