Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

P16: Alex Larsson om debuten

I söndags inledde P02-landslaget Nordisk Pojk med en 2-0-seger mot Nordirland. I matchen var det tre blågula debutanter. Bland annat vänsterbacken Alex Larsson (nummer 19, mitten i nedre raden på bilden ovan). – Det var en mäktig känsla att få representera sitt land. Det var lite nervöst innan avspark, men jag försökte tänka att det var en vanlig klubbmatch, säger Alex Larsson.

Förra månaden tog sig F16-landslaget till final i Nordisk Flick. Nu är det killarnas tur att spela i Nordisk Pojk på Färöarna. Öppningsmatchen spelades i söndags då Nordirland besegrades med 2-0.

– Jag tycker att vi genomförde matchplanen på ett bra sätt. Vi låg rätt i positionerna, pressade bra och vann bollen högt upp i planen, säger Alex Larsson.

För Larsson själv var matchen mot Nordirland vänsterbackens allra första i landslaget.

– Det var jättehäftigt. Det var en mäktig känsla att få representera sitt land. Det var lite nervöst innan avspark, men jag försökte tänka att det var en vanlig klubbmatch, säger Alex Larsson.

Hur tycker du att det gick för egen del i din landslagsdebut?
– Jag tycker att det gick rätt bra ändå. Jag kunde ha legat lite bättre i försvaret, men annars var det bra, säger Alex Larsson.

Till vardags spelar Larsson i BK Häcken dit han bytte från moderklubben Bergums IF när han gick i sexan. I gårdagens vinst var han en av tre landslagsdebutanter. De övriga två var Antonio Sanjairag och Robin Sundgren.

Den fjärde spelaren som har chans att avverka sin blågula debut under veckan är Kofi Fosuhene Asare. Redan i morgon finns det nya möjligheter då Sverige ställs mot Finland.

– Jag tror att vi kan vinna om vi spelar bra och som vi har bestämt oss för. Jag såg inte deras match i går då de spelade samtidigt som oss, men det gäller för oss att ligga rätt och vara effektiva på de målchanser vi kommer att få. Då borde vi ha en bra chans, säger Larsson.

Det är ett intensivt spelschema under veckan. Totalt ska landslaget spela fyra matcher inom loppet av en vecka. På torsdag väntar sedan Danmark innan placeringsmatchen avslutar turneringen på lördag. Larsson har sitt recept klart för att klara veckan.

– Mycket vila och käka rätt, säger Larsson.

Även om turneringen i första hand är till för utbildning och utveckling lyser tävlingsinstinkten igenom när frågan om förhoppningarna på veckan ställs.

– Förhoppningarna är att vinna gruppen och sedan vinna sista matchen. Det känns möjligt att vinna hela turneringen. Alla i laget kämpar för varandra och vill verkligen vinna varje match. Vi gör allt som krävs för det, säger Larsson.

Till hösten vankas det EM-kval på hemmaplan. Finns det med i bakhuvudet redan nu under Nordisk Pojk på Färöarna?
– Ja, lite. Jag försöker vara så bra som möjligt här nu för att sedan ha så stor möjlighet det går att bli uttagen till EM-kvalet. Det hade varit riktigt häftigt om man kom med där, säger Larsson.

 

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo