Group 2 Copy 19Link

Omstart för herrarna i Nations League

Efter sommarens VM-slutspel är det dags för herrlandslaget att starta om med bortalandskamp mot Österrike och premiärmatch mot Turkiet i UEFA Nations League. Förbundskapten Janne Andersson har tagit ut 25 spelare i truppen där tre är nya i förhållande till sommarens VM-trupp – Sam Larsson, Robin Quaison och Ken Sema.
– De som var med och tog oss till kvartsfinal tycker jag fortfarande är tillräckligt bra för att vara med. Den ende som inte är med är Ola Toivonen, som ju har valt att kliva av. Ken och Sam har varit med tidigare och även Robin har varit kallad någon gång men då varit skadad tyvärr, säger förbundskapten Janne Andersson.

Det blir tävlingsmatch mer eller mindre direkt när nya turneringen Nations League går igång med match mot Turkiet hemma på Friends Arena måndag 10 september. Tävlingen är viktig i sig, men får ytterligare tyngd då lottningen av kvalet till EM 2020, som sker 2 december, helt och hållet kommer att baseras på resultaten i Nations League.

– Det är ett faktum som vi får förhålla oss till att det är så och därför blir ju matcherna jätteviktiga. Turkiet hemma skulle kunna vara en nyckelmatch i den frågan. Sen är det ju så att är vi med i en tävling vill vi ju vinna, precis som vi hade målsättningen att gå vidare i VM-kvalet och ta oss vidare från gruppspelet i VM. Det intressanta är ju sedan hur man gör för att vinna, säger Andersson och fortsätter:

– Skulle vi vinna gruppen går vi upp till A-divisionen till nästa Nations League och säkerställer samtidigt att vi hamnar i andra seedningsgrupp i EM-kvalet. Blir vi tvåa är vi kvar i B-divisionen men klarar även då andraseedning i kvalet. Så alla fyra matcherna mot Turkiet och Ryssland blir viktiga.

Sverige inleder septembersamlingen med bortalandskamp mot Österrike 6 september, en av två vänskapslandskamper under hösten. Janne Andersson ser den matchen som ett tillfälle att ge speltid de som inte figurerat så ofta i startelvorna tidigare, eller fick begränsat med speltid under VM.

– Ja, det här är ett bra tillfälle att titta lite bredare. Vi tar ut 25 spelare i stället för 23, för att få möjligheten att se några utöver de som var med och presterade bra i VM. Sedan gäller det ju även för dom att prestera över tid både i klubb- och landslagsmiljö, men nu känner jag att det inte har hänt så mycket sedan VM.

Att notera är att Krasnodars Viktor Claesson den här gången är uttagen som en av fem forwards och inte som yttermittfältare, vilket varit fallet tidigare.

– Viktor spelar ju i ett tremannaanfall i Krasnodar, mestadels har han spelat kantforward, men även som central forward. Han har också spelat lite hängande forward i Elfsborg tidigare så det är inte ny roll för honom, han är van vid att spela forward. Nu när Ola lämnar känner jag att det är intressant att prova Viktor i vårt tvåmannaanfall under den här samlingen.

Under tiden fram till omstarten har Janne Andersson hunnit med att prata framtid med förbundsledningen, vilket nu betyder att han förlängt sitt kontrakt till och med den sista december 2022.

– Jag hade ett kontrakt som det var två år kvar på, men att vi redan nu har kommit överens om en förlängning gör att vi kan fortsätta att jobba långsiktigt. Jag trivs enormt bra med mina arbetskamrater i hela ledarteamet och i rollen som jag har på Svenska Fotbollförbundet. Jag är jätteglad för det här och enormt hungrig att jobba vidare i den här rollen.

Det märks tydligt att Janne Andersson nu är väldigt sugen på att köra igång på riktigt med verksamheten igen efter VM-framgången.

– Det har ju varit en trevlig tid sedan vi kom hem från VM med alla positiva reaktioner och nu ska det bil roligt att träffa alla spelarna igen. Man skiljs ju åt ganska abrupt och nu ska vi träffas igen. Första match mot Österrike och sedan skarpt läget direkt hemma mot Turkiet.