Förbundskaptenen inför EM-kvalet

Sverige är på plats i Nordirland för att spela EM-kval. Imorgon spelar damlandslaget premiär mot Nederländerna. Sedan väntar värdnationen och Belgien i jakten på en gruppseger. – Vi är inte här som turister, vi är här för att vinna, säger Muffe Bajraktarevic.

I flera månader har damlandslaget i futsal förberett sig för de första tävlingsmatcherna. Under måndagen anlände truppen till Nordirland för att spela det första steget (Preliminary Round) av EM-kvalet. På plats i Newry väntar två träningar innan premiären mot Nederländerna på tisdag 21 augusti.

– Det ska bli spännande. Hela resan har varit spännande hittills. Vi har haft kort tid på oss som alla andra nationer, det är ju bara ett halvår sedan vi startade landslaget. Jag tycker att vi ligger bra till i förberedelserna. Det ska bli kul att spela tävlingsmatcher och tävla om riktiga poäng, säger förbundskaptenen Muffe Bajraktarevic.

Ser man till resultaten har Sverige ett fint facit inför matcherna på Nordirland. Laget är fortfarande obesegrat och kommer närmast från två vinster mot Finland.

– Det är kul att vi gjort det bra resultatmässigt, men vi har främst jobbat med prestationerna. Vi har hela tiden strävat efter att bli så bra som möjligt inför EM-kvalet. Matcherna mot Finland i somras var ett steg i rätt riktning och nu har vi alla förutsättningar för att göra bra matcher här på Nordirland.

I gruppspelet väntar först Nederländerna, sedan värdnationen och på fredag kan Sveriges fortsatta EM-öde avgöras mot Belgien.

– Vi har lagt all fokus på den första matchen mot Nederländerna. Sedan kommer vi att scouta både Nordirland och Belgien, som spelar matchen efter oss på tisdag.

Muffe Bajraktarevic tog i förra veckan ut en trupp på tolv spelare. Inför avresan till Nordirland tvingades förbundskaptenen göra en förändring. Ida Lindqvist utgår på grund av skada och ersätts av My Olofsson Hjelm.

Vad har du för förväntningar på laget?
– Det enda jag kan utgå ifrån är prestationerna. Att vi ska göra så få misstag som möjligt och komma upp i samma nivå som i matcherna mot Finland. Då måste de andra lagen vara riktigt bra för att slå oss. Vi har jätteduktiga spelare, och bra klubbar som utvecklar våra spelare. De som kommer till landslaget tar åt sig information snabbt. Vi har flera spelare med mycket erfarenhet och det kommer att bli nyttigt för oss.

Vad tror du om Sveriges chanser till att gå vidare till Main Round?
– Det är lite tidigt att säga eftersom vi inte vet så mycket om motståndarna. Men så länge vi har chansen kommer vi att gå för det. Vi åker inte till Nordirland som turister, vi åker för att vinna gruppen.

Sveriges matcher
21 augusti 16.00: Nederländerna–Sverige
22 augusti 20.00: Nordirland–Sverige
24 augusti 16.00: Sverige–Belgien

Matcherna kan följas live via UEFAs livescore

Marcus Heed