3-0-seger mot Ukraina

Damlandslaget spelade ut Ukraina och vann med 3–0 i måstematchen på Gamla Ullevi och kommer på tisdag kväll att spela en avgörande match mot Danmark om gruppsegern och en plats i VM-slutspelet i Frankrike. Oavgjort räcker för svenskt avancemang. Målskyttar i matchen mot Ukraina blev Elin Rubensson, Magdalena Eriksson och Kosovare Asllani.

- En bra, väl genomförd match för våran del. Vi lärde oss av förra matchen och visste vilka ytor vi ville utnyttja. Vi ville gå mycket på höger sidan, få spelövertag och då mig delaktig så mycket som möjligt. Det var roligt att spela och fina mål, summerade Kosovare Asllani i C Mores studio efter matchen.

Sverige inledde beslutsamt och hade också en boll i nät från Kosovare Asllani direkt inledningen efter en fin frisparksvariant, men målet dömdes knapp men korrekt bort för offside.
Sverige pressade sedan på, men fick inte till de helt klara chanserna. Farligast var det på ett par av den handfull hörnor som Sverige skakade fram.

Ukraina spelade lågt försvarsspel och var inte lika framgångsrika i sitt omställningsspel, som när de besegrade Sverige på hemmaplan, men de skapade ändå ett hyperfarligt läge och var nära att ta ledningen efter knappa halvtimmen.
Lagkaptenen Daryna Apanaschenko fick iväg ett skott som Nilla Fischer försökte täcka, men i stället styrde mot Hedvig Lindahls vänstra kryss. Lindahl reagerade dock snabbt, kunde sträcka ut och tippa bollen till hörna.

I den 34:e minuten lossnade till slut för Sverige. Sofia Jakobsson hittade in med en boll snett-inåt-bakåt från högerkanten till Stina Blackstenius som skarvade vidare till Elin Rubensson som från straffområdesgränsen skickade in bollen högt upp invid vänstra stolpen.

- Jag får en tillbakapassning av Stina i straffområdet och det var bara att springa på den och jag fick till en skön träff, kommenterade Rubensson sitt andra landslagsmål.

Fyra minuter senare ökade Sverige på till 2–0. Målet föregicks av halvlekens bästa anfall längs vänstersidan och efter omstart på högersidan hittade Blackstenius in med bollen, förbi två svenska spelare vid straffpunkten, fram till Magdalena Eriksson som helt ensam i bortre delen av straffområdet kunde bredsida in bollen.

Sverige fortsatte sedan den andra halvleken där man avslutade den första, med bra rörelse och vilja att gå mot mål. Efter två-tre rejäla svenska chanser första minuterna kunde Kosovare Asllani göra 3–0 och definitivt punktera matchen.
Caroline Seger hittade fram med en djupledsboll till Sofia Jakobsson och efter en duell med en ukrainsk back hamnade bollen hos Asllani, som behärskat placerade in bollen.

Piteås Julia Karlernäs gjorde A-landslagsdebut när hon löste av Kosovare Asllani i den andra halvleken.

Sverige dominerade och hade bud på ytterligare mål, men slutresultatet stannade vid 3–0.
FörbundskaptenPeter Gerhardsson kunde kosta på sig lyxen att byta ut Asllani efter dryga timmen och lite senare även Nilla Fischer och Elin Rubensson för att vila dom inför den avslutande matchen mot Danmark. Det betydde också A-landslagsdebut för Piteås Julia Karlernäs när hon ersatte Asllani.

Peter Gerhardsson var förstås nöjd efter matchen.
- Skönt, mycket glad, en bra prestation. Vi tog tag i det redan från första sekund. Vi skruvade till taktiken lite och gick mycket högre. Vi ville gå på deras vänstersida och attackerade med tre spelare där. Hanna (Glas), Sofia (Jakobsson) och Kosse (Asllani) i en tiaroll. De gjorde det jättebra.

Danskorna kryssade 1-1 hemma mot Kroatien ikväll och inför avslutningen toppar Sverige gruppen två poäng före Danmark, vilket betyder att ett oavgjort resultat är tillräckligt för att Sverige ska klara VM-avancemanget.

- Vi har allting i våra egna händer. Vi måste ut och spela den fotboll vi står för och verkligen visa att vi vill till VM. Det är de här matcherna man vill spela, som gäller någonting. Jag ser verkligen fram emot den, det kommer att vara grymt och säkert en grym inramning också i Danmark. Det hade varit otroligt skönt att knipa en VM-plats på deras hemmaplan, sade Kosovare Asllani.

Nationella partners