Svenska VM-äventyret vill aldrig ta slut

Emil Forsbergs fullträff efter 66 minuter gjorde skillnaden mellan Sverige och Schweiz i åttondelsfinalen i Sankt Petersburg. Matchens enda mål sänder nu Sverige till kvartsfinal i Samara på lördag - en historisk prestation av ett landslag som inte vill stoppa här heller. Nu är Sverige en av blott åtta återstående nationer i VM!

- Jag är inte förvånad. Vi är ett fantastiskt lag och vi gör det tillsammans. Det är det största ögonblicket i mitt liv. Att få skjuta Sverige till kvartsfinal, det är sånt man drömmer om som liten. Sverige behövde mig idag och jag var där, sa målskytten Emil Forsberg till TV4 direkt efteråt.

Alla var inställda på en jämn kamp och det blev det verkligen. I första halvlek hade Schweiz det mesta av bollinnehavet men Sverige hade återigen de vassaste lägena. Defensivt kändes det som att Sverige hade bra koll på schweizarna. Offensivt var det lite mer blandad blågul kompott. Det fallerade i skärpa några gånger men visst skapades det mycket, tillräckligt mycket för att ge utdelning till slut.

Marcus Berg och Albin Ekdal hade var för sig några riktigt kvalificerade chanser där den förstnämnde var allra närmast när han tvingade Yann Sommer att sträcka sig i sin fulla längd för att hindra en halvvolley från att gå i mål efter halvtimmen spelad.

Matchens enda mål kom i 66:e minuten. Emil Forsberg vandrade in med bollen och fick äntligen bra träff. Skottet touchade Akanji och den ändrade riktningen ställde Sommers i mål.

Yann Sommers ser Forsbergs avslut landa i nätmaskorna

Slutet blev förstås en gastkramning men Robin Olsen och Sverige fredade sig framgångsrikt. I slutsekunderna kunde Sverige kontra och en friställd Martin Olsson knuffades omkull av Michael Lang som fick det röda kortet direkt. Toivonen tog avslutet och Sommers räddning blev det sista innan domarens slutsignal ljöd.

I 31:a minuten synade Mikael Lustig det gula kortet, ytterbackens andra i VM-turneringen vilket innebär att han missar kvartsfinalen på lördag avstängd

- Vi jobbar tillsammans i en hel match. Det är imponerande. Vi bränner en del chanser men vi viker inte ner oss. Jag är så glad att jag kan knappt prata om det. Vi ska ge oss själva chansen och vi är inte nöjda än, sa en mycket lycklig Janne Andersson.

Nu väntar kvartsfinal på lördag kl 16 svensk tid mot England i Samara. Engelsmännen vann ett straffdrama mot Colombia.