Group 2 Copy 19Link

Sverige redo för England

Sverige-England, kvartsfinal i VM 2018. Lördag eftermiddag springer Janne Anderssons manskap in på arenan i Samara. Två dagar färre till vila och återhämtning än inför åttondelsfinalen betyder att det har varit minimalt med fotbollsträning och så mycket vila och återhämtning som möjligt och behandling av de småskavanker som alltid finns i en mästerskapstrupp som har fem matcher i benen.

Förbundskapten Janne Andersson har 22 spelare att tillgå inför mötet med engelsmännen, det vill säga alla utom Mikael Lustig, som är avstängd efter att ha fått sitt andra gula kort med Schweiz.

– Alla är fullt spelbara och uttagningsbara i morgon, sade förbundskapten Janne Andersson på fredagens presskonferens.

Med Lustig på läktaren talar det mesta för att Emil Krafth tar hand om den lediga platsen till höger i backlinjen, precis som han gjort i viktiga matcher tidigare, bland annat playoffmatchen mot Italien på Friends Arena och även i bortamötet med Frankrike i VM-kvalets gruppspel.

– Jag tar ingenting för givet, men absolut hoppas jag och tror att jag kommer att få spela. Om det är fallet så ser jag jättemycket fram emot det, verkligen. Det kommer att bli fantastiskt, säger Krafth.

Sverige lyckades nå VM-semifinal senast 1994, engelsmännen å sin sida har inte varit i semifinal sedan 1990. England blev tvåa i grupp G bakom Belgien efter två inledande segrar mot Tunisien och Panama, som sedan följdes av 0–1-förlust mot belgarna i en match där båda nationerna vilade i princip alla startspelare.
England besegrade sedan Colombia i åttondelsfinalen. Efter att ha släppt in ett sent colombianskt kvitteringsmål kunde engelsmännen sedan en gång för alla göra upp med spöket som heter straffsparksavgörande. Målvakten Jordan Pickford klev fram som hjälte och svarade för en fin avgörande räddning.

England med skyttekungen Harry Kane i spetsen blir en tuff nöt att knäcka, men den svenska truppen tar sig an kvartsfinalen med samma inställning som till tidigare matcher; noggranna förberedelser, en detaljerad matchplan och lagom mycket respekt för motståndarna samtidigt som man bara ser möjligheter.

– Självklart är de ett riktigt bra landslag. Individuellt sett så är de jättevassa framåt, tycker jag. Men som sagt ingenting är omöjligt, vi har visat att vi kan slå stornationer tidigare om vi har en bra dag, så vi får väl hoppas att vi har en bra dag helt enkelt, säger Emil Krafth.

Den svenska truppen vaknade upp till en glad nyhet på fredagen. Lagkapten Andreas Granqvist kunde före avresan till förmiddagens träning berätta att hans familj tidigt under natten utökats med en dotter.

– Jag är naturligtvis otroligt glad och otroligt stolt över min fru Sofie. Allt har gått bra och alla mår bra, säger Andreas Granqvist.

Sverige-England har avspark lördag klockan 16.00 svensk tid. Matchen sänds i SVT1 och Radiosporten.

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo