Link
Louise Matsgård med Pär Lagerström.

Finalförlust i förlängning

Ett tappert kämpande Sverige föll i finalen i Nordisk Flick. Danmark plockade hem guldet med 4-3 efter förlängning i en svängig match på Briskeby Stadion i Norge. – Klart att det är en tung förlust när de avgör med bara två minuter kvar av förlängningen. Det häftiga i denna match är hur vi växer in i matchen. Det är vår bästa match i turneringen, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Bilden: Louise Matsgård startar. På bilden tillsammans med Pär Lagerström.

Sverige spelade sin första final i Nordisk Flick sedan 2014. Precis som då blev det en förlust. Den här gången var det däremot betydligt jämnare och förlängning krävdes för att skilja lagen åt.

F16-landslaget fick en strålande start då Ella Reidy gav Sverige ledningen till 1-0 redan i den nionde minuten. Fint förarbete av Hanna Lundkvist på kanten där hon dribblade av flertalet danskor på vägen fram till målet.

Repliken kom dock snabbt. Endast fyra minuter senare kvitterade Danmark till 1-1. De rödvita tog även ledningen med 2-1 efter att ha slagit in en straff i den 27:e minuten.

Sverige växlade upp och kunde precis innan halvtidsvilan kvittera till 2-2 genom Stinalisa Johansson. Sverige pressade och kunde vinna bollen högt upp i banan. Johansson fick ett friläge och behöll kylan. 2-2 efter första 40 minuterna.

– Det var en jämn första halvlek där vi tog en tidig inledning och började bäst. Danmark kvitterade och fick mycket energi av sitt 1-1 mål. De hade en bra period då och tog även ledningen. Vi kommer dock igen och kunde kvittera. Det var en typisk final som svängde mycket. Samtidigt var det två väldigt duktiga lag med skickliga spelare på plan, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I andra halvlek var det åter Danmark som satte sig i förarsätet. 2-3-målet kom efter en timmes spel. Sverige försökte med en slutforcering och fick in en kvittering i 70:e minuten.

Tilde Johansson fyllde på och skapade ett fint anfall. Johansson drev med bollen och avslutade läckert. Bollen in i bortre burgaveln och Sverige hade kvitterat till 3-3. Matchen till förlängning.

– Danmark tog ledningen igen och kunde spela på resultatet. Men vi jagade på och fick dit kvitteringen till slut. Vi var det bättre laget och förde matchen, säger Pär Lagerström.

Trots svensk dominans i förlängningen var det Danmark som avgick med segern. Med endast två fjuttiga minuter kvar till straffläggning avgjorde Danmark till 3-4 efter en snabb omställning.

– Vi var det klart förande laget i förlängningen och hade flera klara chanser. Klart att det är en tung förlust när de avgör med bara två minuter kvar av förlängningen. Men Danmark är ett bra lag och är obesegrade i turneringen. Det häftiga i denna match är hur vi växer in i matchen. Vi tog över och var det klart bättre laget i förlängningen. Det är vår bästa match i turneringen. Det är små marginaler i finaler och fotboll, säger Lagerström.

Finalförlusten till trots plockar förbundskapten Lagerström med sig mycket från turneringen Nordisk Flick. Totalt blev det fyra matcher. Två inledande segrar mot Island och England följdes upp med en förlust mot Tyskland och dagens finalförlust mot Danmark.

– Det har varit en fantastisk utbildning. Spelarna har växt och lärt sig mycket under veckan som har gått. Det är bra att vi får spela en final och verkligen bjuda upp till en bra match mot Danmark som verkligen fick kämpa för segern. Det är en spännande årgång att följa och som ger stort hopp för svensk flick- och damfotboll, säger Pär Lagerström.

Startelvan: 12 Angel Mukasa - 19 Hanna Gunnarsson, 13 Thea Nyberg, 4 Louise Matsgård - 8 Hanna Lundkvist, 7 Hanna Bennison (K), 6 Felica Saving, 5 Ella Reidy - 18 Tilde Johansson, 17 Stinalisa Johansson, 10 Hanna Ekengren.

Johan Velagic

Nationella partners